Purtătorul de cuvânt al Ambasadei R. P. Chineze în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la Legea securității naționale din Hong Kong

2020-07-18 13:57

Î: Nu cu mult timp în urmă, a fost adoptată și pusă în aplicare „Legea Republicii Populare Chineze privind menținerea securității naționale a Regiunii Administrative Speciale Hong Kong”, iar unii politicieni din țări occidentale au reacționat violent. Ce părere are Ambasada Chinei în România despre acest subiect?

R: La cea de-a 23-a aniversare de la întoarcerea Hong Kong-ului la patria mamă, Comitetul Permanent al Adunării Naționale Populare Chineze a aprobat Legea Republicii Populare Chineze privind menținerea securității naționale în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong (RASHK). Legea este inclusă în anexa III a Legii Fundamentale din Hong Kong, care este publicată și pusă în aplicare la nivel local de guvernul RASHK, aceasta oferă un sprijin puternic pentru conceptul de „o țară, două sisteme”, asigură stabilitate și oferă o garanție solidă pentru drepturile și libertățile rezidenților din Hong Kong și contribuie la prosperitatea economică din Hong Kong, având o semnificație majoră practică și istorică. Aș vrea să mă axez pe trei domenii:

1 . Ce fel de lege este aceasta?

Din iunie anul trecut, forțele anti-China din Hong Kong au susținut deschis „independența Hong Kong”, au încălcat sever statul de drept prin mijloace violente, subminând stabilitatea socială și amenințând securitatea națională. Conform Articolului 23 din „Legea Fundamentală a Regiunii Administrative Speciale Hong Kong a Republicii Populare Chineze”, autoritățile RASHK au obligația de a legifera pentru a proteja securitatea națională. Cu toate acestea, din diverse motive, legislația relevantă nu a fost completată de la revenirea Hong Kong-ului în urmă cu aproape 23 de ani. Drept urmare, Hong Kong a devenit un loc fără legi necesare în care forțele haosului pot pune în pericol securitatea națională, situație pe care nici o țară nu o poate tolera. Guvernul central are cea mai mare responsabilitate pentru menținerea securității naționale. Instituirea și îmbunătățirea sistemului juridic și a mecanismului de aplicare în RASHK pentru a proteja securitatea națională la nivel național este o soluție fundamentală pentru stabilitatea și prosperitatea pe termen lung a Hong Kong-ului, fapt care demonstrează determinarea fermă a guvernului central de a implementa pe deplin și cu exactitate conceptul „o țară, două sisteme”.

Legea Republicii Populare Chineze privind menținerea securității naționale a RASHK vizează cele mai evidente riscuri la adresa securității naționale, respectiv cele patru tipuri de infracțiuni: secesiunea, răsturnarea puterii de stat, actele teroriste, pactizarea cu forțe străine pentru a pune în pericol securitatea națională. În timpul procesului legislativ, guvernul central a ascultat opiniile oamenilor din toate domeniile din Hong Kong prin diferite mijloace pentru a se asigura că procesul legislației este în conformitate cu majoritatea opiniei publice din Hong Kong. Legea ajută la completarea lacunelor legale și a „deficiențelor” sistemului în aplicarea securității naționale din Hong Kong, oferind un sistem solid și protecție legală pentru ordinea și stabilitatea societății din Hong Kong la fel și pentru traiul și prosperitatea oamenilor.

2 . A modificat oare legea principiul „o țară, două sisteme”?

„O singură țară, două sisteme” este politica națională fundamentală a Chinei și nimeni nu prețuiește acest principiu mai mult decât noi. Scopul legislativ al Legii securității naționale din Hong Kong este de a proteja „o țară, două sisteme”, iar conținutul său legislativ nu depășește cadrul acestui principiu. Legea prevede clar că rezidenții din Hong Kong sunt protejați în conformitate cu Legea Fundamentală RASHK, cu „Pactul internațional pentru drepturile civile și politice” și „Pactul internațional pentru drepturile economice, sociale și culturale” unde se respectă drepturile și libertățile relevante din Hong Kong, inclusiv cele de exprimare, presă, publicare, asociere, adunare, protest și demonstrații. După intrarea în vigoare a legii, principiul ”o țară, două sisteme” nu se va schimba, ”oamenii din Hong Kong administrează Hong Kong-ul” și gradul ridicat de autonomie nu se vor schimba, sistemul capitalist implementat în Hong Kong nu se va schimba, la fel nu se va schimba nici sistemul juridic din Hong Kong.

3 . Ce impact va avea legea asupra Hong Kong-ului?

Legea securității naționale din Hong Kong a răspuns efectiv la apelurile și așteptările majorității societății din Hong Kong și a obținut sprijinul ferm al opiniei publice majoritare din Hong Kong și a forțelor drepte din comunitatea internațională. În doar 8 zile, aproape 3 milioane de oameni din Hong Kong au semnat în sprijinul Legii securității naționale. Pe plan internațional, peste 70 de țări și-au exprimat sprijinul. De asemenea, investitorii și-au manifestat încrederea în Hong Kong pe măsură ce piața bursieră a crescut iar dolarul Hong Kong s-a consolidat după punerea în aplicare a legii. Se poate spune că această lege este o ”sabie bine ascuțită” pentru un număr mic de infractori care pun în pericol securitatea națională și un ”scut puternic” pentru marea majoritate a rezidenților din Hong Kong pentru a-și proteja viețile, proprietățile, drepturile și libertățile. Această lege va aduce stabilitate și liniște durabilă în Hong Kong și va aduce beneficii investitorilor și expatriaților din diferite țări inclusiv din România.

Afacerile Hong Kong-ului sunt afacerile interne ale Chinei iar interferențele externe nu sunt acceptate. Guvernul chinez este ferm hotărât să pună continuu în aplicare principiul ”o țară, două sisteme” și să se opună cu fermitate interferențelor în afacerile din Hong Kong de către forțele exterioare, iar orice încercare de a folosi Hong Kong-ul pentru a submina suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei, nu va reuși niciodată. Suntem încrezători că, odată cu punerea în aplicare a Legii de securitate din Hong Kong, Hong Kong-ul va restabili în curând ordinea socială, va atinge prosperitatea și stabilitatea și va recăpăta strălucirea „Perlei Orientale”.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro