Interviu cu Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România

2020-04-08 03:00

Întrebare: Recent, unele mass-media românești au raportat despre prevenirea și controlul epidemiei de Covid-19 din Taiwan, spunând că absența Taiwanului la Adunarea Mondială a Sănătății poate afecta sănătatea publică a Taiwanului și a lumii. Care sunt comentariile ambasadei la acest subiect?

Răspuns: Am observat rapoartele relevante la acest subiect, dar mai întâi de toate aș menționa câte ceva din cunoștințele diplomatice de bază. În octombrie 1971, cea de-a 26-a Adunare Generală a ONU a adoptat Rezoluția 2758, restabilind toate drepturile legitime ale Republicii Populare Chineze la ONU și expulzând „reprezentantul” autorităților din Taiwan. România a fost un co-inițiator al rezoluției respective și noi nu vom uita nici o dată poziția justă susținută de România. În prezent, peste 180 de țări, inclusiv România, respectă cu fermitate principiul „o singură Chină”.

În întreaga lume există o singură Chină, iar Taiwan este o provincie a Chinei și o parte inalienabilă a teritoriului R.P. Chineze. Respectul reciproc pentru suveranitate și integritate teritorială este principiul de bază al relațiilor interstatale. OMS este o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite la care numai statele suverane se pot alătura. Regiunea Taiwan nu este o țară suverană și, desigur, nu este eligibil să se înscrie la OMS sau să participe la Adunarea Mondială a Sănătății.

Cu toate acestea, canalele regiunii Taiwan de participare la cooperarea internațională în domeniul sănătății sunt foarte fluide. Conform acordului încheiat între China și OMS, experții medicali și sanitari din regiunea Taiwan pot participa la reuniunii tehnice relevante la OMS, iar experții OMS pot merge în regiunea Taiwan pentru a efectua inspecții sau pentru a oferi asistență atunci când este necesar. Regiunea Taiwan are acces în timp util la informațiile OMS cu privire la urgențele de sănătate publică la nivel mondial și orice urgență care se întâmplă în regiunea Taiwan poate fi raportată către OMS la timp. Aceste aranjamente asigură regiunea Taiwan să poată răspunde în timp util și eficient atât urgențelor de sănătate publică care au loc pe insulă, cât și celor de pe plan internațional.

După ce a apărut focarul de pneumonie cauzat de noul coronavirus, guvernul central chinez a fost foarte preocupat de sănătatea și bunăstarea compatrioților noștri din Taiwan. Comisia Națională de Sănătate din China a informat prompt și în mod activ regiunea Taiwan. În perioada 13 - 14 ianuarie, la solicitarea auorităților relevante din Taiwan, experții din regiunea Taiwan au mers la Wuhan pentru a efectua vizite de documentare și au avut discuții cu experți din partea continentală. Experții medicali din regiunea Taiwan și-au exprimat sincerele mulțumiri pentru primirea de pe partea continenului. Întrucât unele mass-media au evaluat pozitiv prevenirea și controlul epidemiei din regiunea Taiwan, atunci faptul că Taiwan nu participă la Adunarea Mondială a Sănătății denotă că sănătatea și siguranța regiunii Taiwan și cea mondială nu a fost afectată deloc?

Problema Taiwanului este legată de suveranitatea și integritatea teritorială a R.P. Chineze și este legată de interesele de nucleu ale Chinei. Ne opunem ferm oricărei încercări de a diviza China sub orice pretext, oricărui act de a crea ”o China, un Taiwan” sau ”două Chine”.

România are, de asemenea o preocupare puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială, iar cele două guverne și popoarele noastre se înțeleg și se sprijină reciproc în astfel de probleme. Sunt sigur că poporul român nu va fi de acord ca cineva să pună semnul întrebării despre suveranitatea și problemele teritoriale ale României. Ce ție nu-ți place, să nu supui nici altora. Sperăm că mass-media română va respecta suveranitatea și integritatea teritorială a R.P. Chineze, la fel cum o respectăm și noi pe cea română.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro