Interviul Ambasadorului Jiang Yu pentru Radio România Internațional

2019-12-24 04:36

La data de 18 decembrie 2019, Ambasadorul Jiang Yu, a acordat un interviu despre relațiile China-România pentru Radio România International.

Interviul complet este următorul:

1. Ambasador Jiang Yu, ați preluat postul de Ambasador al Chinei în România în 2019, anul special al aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. În doar câteva luni ale mandatului dumneavoastră, ați făcut multe pentru a apropia relația dintre cele două țări și a promova schimburi neguvernamentale și ați participat, de asemenea, la multe activități. Puteți să ne povestiți despre părerile dvs. despre țară și oamenii din România?

Anul 2019 este pe sfârșite și mă bucur să profit de această ocazie pentru a transmite sincere felicitări cu ocazia Anului Nou tuturor celor de la Radio România Intarnational și să vorbesc despre experiența mea profesională din această perioadă. Mulți chinezi din generația mea au sentimente speciale de prietenie față de România, sentimente care se bazează pe experiențele și amintirile comune ale celor două popoare. Carpații, Ștefan cel Mare și multe alte locuri și personalități sunt și acum cunoscute chinezilor, aceste amintiri nu s-au stins odată cu trecerea timpului. Din câte cunosc eu, în China există un număr mare de ascultători fideli ai Radio România International, care ascultă vocea prietenilor români prin intermediul undelor radio în fiecare zi.

În anul special al aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, sunt foarte onorată să fiu Ambasador în România, țară considerată și „Perla Mării Negre”. De când am preluat funcția, am comunicat cu oameni din toate domeniile de viață și am înțeles profund condițiile, istoria și cultura națională a României și am fost profund impresionată. Cred că aceste impresii se pot rezuma în patru cuvinte. Primul cuvânt este prietenia. China și România se bucură de relații de prietenie și de cooperare pe termen lung, iar cele două popoare se tratează reciproc cu sinceritate și încredere, prietenia dintre China și România devenind tot mai puternică; al doilea cuvânt este potențialul. România are avantaje geografice evidente, o dotare superioară a resurselor și un potențial mare de dezvoltare. În prima jumătate a acestui an, România și-a asumat cu succes președinția rotativă a Uniunii Europene, sporindu-și în continuare influența în Uniunea Europeană; al treilea cuvând este tenacitatea. România a rezistat istoric invaziei și dominației străine, caracterul național independent și de nestăpânit este înscris adânc în spiritul poporului român; al patrulea cuvânt este deschiderea. România este o țară diversă din punct de vedere cultural și social. În ultimii ani, guvernul român a atras puternic investițiile străine pentru a-și dezvolta economia și a încurajat întreprinderile să crească continuu exporturile. Legăturile economice ale României cu alte țări sunt din ce în ce mai strânse. România este profund integrată în Uniunea Europeană în lanțurile industriale și valorice globale, iar deschiderea a devenit un simbol important al dezvoltării economice a României.

2. Sunteți un Ambasador pragmatic. La concursul de limbă chineză din acest an, ați spus că veți colabora pentru a face ceva practic pentru prietenia și schimburile dintre cele două țări. Ați putea să ne povestiți despre activitatea dvs. specifică de ambasador pentru a promova prietenia și schimburile dintre cele două țări?

2019 este un an special pentru relațiile chino-române, anul acesta se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări și 15 ani de la înființarea parteneriatului amplu de prietenie și cooperare. În calitate de cel de-al 20-lea ambasador chinez în România în acest an important, simt că am o misiune foarte responsabilă. Un obiectiv important al activității din acest an este atingerea a noi consensuri, adunarea de forțe noi, consolidarea și dezvoltarea relației de prietenie tradițională dintre China și România și aducerea relațiilor China-România la un nou nivel. În acest an, împreună cu echipa mea, am profitat din plin de minunata oportunitate a sărbătorii aniversare, am conceput-o în mod cuprinzător și am realizat progrese solide și am desfășurat o serie de lucrări fructuoase, care au promovat eficient dezvoltarea continuă sănătoasă și stabilă a relațiilor China-România.

În primul rând, am consolidat înțelegerea reciprocă și am aprofundat încrederea reciprocă politică. Am consolidat schimburile de experiență de guvernare, comunicarea de politici și sinergia strategiilor de dezvoltare, cele două părți au ajuns la multe consensuri în ceea ce privește susținerea comerțului liber multilateral și construirea în comun a ”Belt and Road”. Se poate spune că schimbul de idei și încrederea politică reciprocă stau la baza dezvoltării relațiilor bilaterale.

În al doilea rând, am creat o aniversare prosperă. Pentru a sărbători Ziua Națională și aniversarea înființării relațiilor diplomatice, am planificat, coordonat și organizat cu meticulozitate o varietate de activități pe tot parcursul anului, creând o atmosfera distinsă. Am organizat mai mult de 10 evenimente de anvergură, precum recepția aniversară, concerte și expoziții foto cu specificații inedite la care au participat mii de invitați, precum și Președintele Senatului, Prim-ministrul, Vice-presedinti, Viceprim-ministri și alți ministri; am participat pentru prima data la Festival Internațional de Teatru de la Sibiu și am organizat evenimente culturale internaționale de amploare cum ar fi „Focus pe China”,, „Chinei Season” și alte activități tematice chineze; China Post a emis un plic comemorativ pentru a sărbători cei 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, iar Banca Națională a României a emis o monedă comemorativă aniversară de argint. Am coordonat publicarea pictorialului „Să păstrăm statornic în suflet calea prieteniei, să ducem pe mai departe moștenirea memoriei culturale", precum si editia speciala pentru relatia chino-romana si ziua natioanla a Chinei, asistând la relațiile China-România și făcând fotografii despre prietenia dintre cele două țări, mulți prieteni le-au drept „cel mai bun cadou” primit la aniversarea de 70 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice.

În al treilea rând, consolidarea prieteniei China-România. De la preluarea mandatului, am fost primită cu căldură de partea română oriunde aș merge și am simțit că prietenia dintre China și România este adânc înrădăcinată în inimile oamenilor. Am stabilit contacte ample cu toate domeniile societății românești, efectuând vizete la diferite nivele, am continuat relațiile cu cele opt partide politice majore din Parlament și am vizitat 19 județe. Am dezvoltat cu atenție o serie de activități de diplomație publică pentru tineri, cu genericul ”Predarea Ștafetei”, în 3 ediții, pentru a promova conexiunea dintre popoare. Am fost deosebit de emoționată de faptul că anul acesta, pentru prima dată, am colaborat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, solicitând modele de logo pentru a 70-a aniversare a înființării relațiilor diplomatice. În total am primit peste 500 de lucrări, la care au contribuit mulți liceeni din România. Prietenia colorată dintre China și România ne oferă o încredere în viitorul relațiilor bilaterale și ne face să simțim încă o dată că prietenia dintre China și România se bucură de un sprijin public larg și profund.

În al patrulea rând, ar trebui să depunem eforturi pentru o cooperare fructuoasă. China s-a angajat întotdeauna să consolideze cooperarea practică cu România în diverse domenii. În acest an, investițiile comerciale bidirecționale dintre China și România au crescut constant, iar construcția Proiectului Autostrăzii Iași a fost începută cu succes, realizând o nouă descoperire de cooperare în proiectele de infrastructură dintre cele două părți. Cele două țări au semnat documente de cooperare în șase domenii, cum ar fi comerț, finanțe, produse agricole, inspecție de calitate, cooperare regională și publicare. Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România, Centrul de Medicină Chineză, Sucursala Bank of China au fost, de asemenea, finalizate și deschise în România. Acestea sunt rezultatele tangibile din acest an obținute prin eforturile comune ale ambelor părți.

3. Cum definiți prietenia veche și cooperarea dintre cele două țări?

Prietenia tradițională dintre China și România este una profundă, iar de-a lungul istoriei au existat multe povești emoționante. Acum 400 de ani, călătorul român Nicolae Milescu Spătarul, a călătorit în China și a scris celebra sa carte „Jurnal de călătorie în China” devenind unul dintre trimisii europeni care a prezentat China lumii occidentale de mai devreme; acum optzeci de ani, trei doctori români—Iancu, Bucur și Clejan au mers în China pentru a sprijini poporul chinez în Războiul de Rezistenţă Împotriva Agresiunii Japoneze, alături de poporul chinez au lucrat peste 2.000 de zile și nopți, demonstrând în acest capitol sângeros că ”prietenul adevărat la nevoie se cunoaște”; atunci când cele două țări au suferit dezastre naturale, cele două părți și-au oferit reciproc asistență valoroasă pentru a ajuta cealaltă parte să depășească dificultățile.

Reamintirea istoriei este pentru a privi spre viitor. Acum 70 de ani, liderii politici din vechea generație au dus la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. Relațiile China-România se bazează pe tradiționala prietenie și pe interesele pe termen lung ale celor două părți și nicidecum nu este o relație de comoditate scurtă. Astăzi, situația internațională este sumbră, economia mondială stagnează, sentimentul protecționist este tulburat, iar relațiile dintre puterile majore sunt supuse unei ajustări profunde, vizionarea și planificarea relațiilor chino-românești dintr-o perspectivă largă și înțelegerea fermă a intereselor fundamentale ale oamenilor din cele două țări pot ghida corect direcția relațiilor bilaterale.

4. Ce părere aveți despre relația actuală dintre cele două țări?

Anul acesta este un an special pentru China și România pentru a sărbători „dubla aniversare”, în această perioadă importantă, relațiile China-România continuă impulsul stabilității și îmbunătățirii și continuă să mențină relații de cooperare bune în multe domenii. Cred că actuala relație chino-română are la bază următoarele 3 concepte:

Primul concept este fundamentul solid. Cele două părți au menținut schimburi la nivel înalt, investițiile economice și comerciale au continuat să crească, domeniile de cooperare au continuat să se extindă, iar cooperarea în domeniile cheie precum infrastructura de transport, energia nouă, tehnologia avansată și agricultura au obținut rezultate pozitive, aducând beneficii tangibile oamenilor din ambele țări. Schimburile dintre cele două părți în domeniile culturii, artei, educației, științei și tehnologiei, mass-media, editura, medicina tradițională chineză și artele marțiale au devenit mai frecvente, iar cooperarea a devenit din ce în ce mai instituționalizată. Cele două țări au deschis centre culturale reciproce, multe universități chineze au adăugat facultatea de limbă română, universitățile din România oferă un program de limbă chineză, astfel canalele de comunicare dintre cele două părți au devenit mai ușoare. China și România au stabilit 35 de județe și orașe înfrățite, promovând îmbunătățirea continuă a înțelegerii reciproce dintre cele două părți.

Al doilea concept este oportunitatea rară. Un sentiment profund de când am preluat funcția este că toate sectoarele societății românești au acordat o mare importanță și au susținut ferm dezvoltarea relațiilor cu China și sunt pline de așteptări pentru aprofundarea cooperării pragmatice dintre cele două părți. Toate județele și orașele speră să-și alinieze necesitățile de dezvoltare cu punctele forte ale Chinei și să împărtășească oportunitățile dezvoltării economice rapide ale Chinei. În ultimii ani, mecanismele „Belt and Road” și „cooperare 17 + 1” s-au dezvoltat în profunzime, iar relațiile China-UE au continuat să se extindă, oferind un spațiu larg și o platformă importantă pentru ca relațiile China-România să se dezvolte la un nivel superior. Ambele țări susțin ferm multilateralismul și ambele consideră dezvoltarea economică și îmbunătățirea mijloacelor de trai ale oamenilor ca obiective importante, ceea ce a pus o bază importantă pentru cooperarea bilaterală completă.

În al treilea rând, este urgent să facem descoperiri. Prietenia China-România este un tezaur prețios lăsat de oamenii din istoria ambelor țări, iar cu eforturile generației noastre, relațiile China-România ar trebui să obțină o dezvoltare și mai mare. În epoca ajustării profunde a relațiilor internaționale și a creșterii unilateralismului, cum să menținem și să dezvoltăm prietenia tradițională și să menținem relațiile China-România înaintând continuu și constant este o problemă comună cu care se confruntă ambele părți, de asemenea, este responsabilitatea noastră pentru istorie și pentru popoare. De asemenea, trebuie, să rezolvăm problemele „vechi” ale relațiilor bilaterale pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența, inovarea constantă a gândirii, stimularea potențialului cooperării practice, eliberarea vitalității cooperării și realizarea în comun a mai multor proiecte de cooperare economică și de dezvoltare a oamenilor, iar prin rezultatele concrete ale „vizionării și atingerii”, să aducem mai multe beneficii oamenilor din ambele țări.

5. Care sunt așteptările dvs. pentru dezvoltarea viitoare a relațiilor dintre cele două țări? (Perspective și ipoteze pentru relațiile bilaterale viitoare, în special în domeniile economiei, comerțului, culturii, educației și turismului)?

Aflându-ne la noul punct de plecare al „dublei aniversări”, cooperarea pragmatică în diferite domenii dintre cele două țări este pregătită pentru dezvoltare, iar perspectivele sunt promițătoare. Acum că noul guvern român a fost stabilit, cele două părți ar trebui să profite de oportunitatea favorabilă de a promova relațiile bilaterale în noul an pentru a stabili noi tendințe și noi realizări. Mai întâi de toate este importantă menținerea stabilității, consolidarea continuă a prieteniei China-România, aprofundarea încrederii reciproce politice și crearea consensului asupra cooperării pentru a se asigura că relațiile bilaterale se deplasează întotdeauna în direcția bună. În al doilea rând, trebuie să sporim reciprocitatea. Cele două părți au explorat în continuare potențialul cooperării în domenii tradiționale, cum ar fi comerțul, agricultura, infrastructura de transport și vor impulsiona implementarea timpurie a proiectelor relevante în beneficiul celor două popoare. În al treilea rând, este consolidarea patrimoniului. Suntem dispuși să lucrăm cu România pentru a duce mai departe prietenia tradițională dintre China și România, să organizăm activități colorate de schimb cultural, să consolidăm schimburile locale de persoanal și să promovăm asemănările dinre inimile oamenilor ca să permitem dezvoltarea prieteniei tradiționale dintre cele două țări.

6. Doriți să sensibilizați legile pentru comunitatea de chinezi care se află în România? Cum vedeți relația lor cu localnicii și contribuția lor la dezvoltarea schimburilor prietenoase dintre cele două popoare?

Multă vreme, comunitatea de chinezi din România a muncit din greu pentru a respecta legile și reglementările locale, pentru a respecta obiceiurile și tradițiile locale și pentru a se înțelege cu oamenii locali. Unii oameni au format o familie cu localnicii, au dat rădăcini în aceste locuri, iar România a devenit drept al doilea plai natal. Sunt entuziasmați de caritate, se integrează activ în societatea locală, vizitează de multe ori orfelinate, centre de îngrijire medicală și alte instituții de asistență medicală. Ei nu numai că au câștigat propriile realizări ale carierei prin înțelepciune și muncă asiduă, dar au adus contribuții pozitive la dezvoltarea economică și socială locală și la schimburile și cooperarea China-România. În special în contextul aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România din acest an și a 15-a aniversare a înființării unui parteneriat amplu de prietenie și cooperare, comunitatea de chinezi din România a luat inițiativa de a-și exercita propriile avantaje și influență, fapt care va facilita schimburile și vizitele dintre cele două țări la toate nivelurile și în diferite domenii și va contribui la cooperarea prietenoasă între cele două părți în cadrul inițiativei ”Belt and Road” și ”cooperarea 17 + 1”.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro