Consilierul Zhao Lei a participat la seminarul organizat cu ocazia a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România

2019-12-18 16:48

La data de 11 decembrie 2019, Dl. Zhao Lei, consilierul Ambasadei Chineze din România a participat la seminarul de sărbătorire a 70 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice dintre China și România co-organizat de Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația de prietenie pentru schimburi economice și culturale cu China, care a avut loc la Timișoara.

Consilierul Zhao Lei a adresat în numele Ambasadei Chinei sincere felicitări cu ocazia deschiderii seminarului. În discursul său, el a prezentat marile realizări din cei 70 de ani de la fondarea Chinei Noi și a afirmat că în 2020 China va finaliza construirea unei societăți moderat prospere din toate punctele de vedere și va atinge obiectivul său de un secol. În confruntarea cu schimbările majore din lume din ultimul secol, China va continua să promoveze o ordine internațională mai justă și mai echitabilă, să susțină ferm multilateralismul, va continua să promoveze niveluri mai ridicate de deschidere către lumea exterioară, concentrându-se pe construcția de înaltă calitate a „Belt and Road”, colaborând cu toate părțile pentru a construi o nouă platformă de cooperare internațională și va lucra cu alte țări pentru a construi o comunitate umană cu un destin comun.

Consilierul Zhao Lei a subliniat că de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România de acum 70 de ani, tradiționala prietenie cu conceptul „prietenul adevărat, la nevoie se cunoaște” a fost adânc înrădăcinată în inimile oamenilor, devenind o comoară valoroasă împărtășită de cele două țări și popoare. Promovarea prieteniei și consolidarea cooperării sunt interesele fundamentale și pe termen lung ale Chinei și României și ale celor două popoare. China este dispusă să lucreze cu România pentru a se trata reciproc cu respect și egalitate, pe baza beneficiilor reciproce și a rezultatelor de tip câștig-câștig, să aprofundeze parteneriatul amplu de prietenie și cooperare dintre cele două țări. Timișoara este un important centru economic, cultural și educațional al României și va fi capitala europeană a culturii în 2021. China este dispusă să consolideze schimburile culturale cu Timișoara, să promoveze cooperarea educațională și de cercetare între colegiile și universitățile chineze și Universitatea de Vest din Timișoara.

Prorectorul Universității de Vest din Timșoara, Irina Elena Macsinga, Președintele Asociației de prietenie pentru schimburi economice și culturale cu China, Ilie Cristescu, fostul director al Centrului Cultural Român din China, ambasadorul Constantin Lupeanu au participat la seminar și au ținut discursuri. Partea română a menționat că realizările dezvoltării Chinei au atras atenția la nivel mondial și merită să învățe multe din experiența de succes a Chinei. Ar trebui să aprofundăm în continuare schimburile economice și comerciale, culturale și de personal dintre cele două țări, să îmbogățim conținutul relațiilor bilaterale și să consolidăm fundamentul social al prieteniei dintre cele două țări. Multe facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara sunt cunoscute în toată Europa și așteaptă o mai mare cooperare cu universitățile chineze.

Timișoara este un oraș important din vestul Romaniei, fiind și capitala județului Timiș, are o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori, iar puterea economică este una de frunte în Romania. Înființată în 1944, Universitatea de Vest din Timișoara este o instituție de învățământ superior cunoscută în România, care are în prezent aproximativ 15.000 de studenți.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro