Ambasada Chinei în România a organizat o recepție de prietenie

2019-12-13 02:43

La data de 6 decembrie 2019, Ambasada Chinei în România a organizat o recepție de prietenie, la care a fost prezent Ambasadorul Jiang Yu, Consilierul Tu Jiang, Consilierul Zhao Linxiang, Consilierul Zhang Jian, Consilierul Zhao Li, Consilierul Zhao Lei și alți diplomați ai Ambasadei, reprezentanți ai Asociației de Prietenie România-China, Casa Româno-Chineză, Camera de Comerț și Industrie România-China, Asociația ChinaRo, reprezentanți din toate domeniile, inclusiv și ai comunității de chinezi stabiliți în România, un total de aproximativ 200 de persoane.

În discursul său, Ambasadorul Jiang a declarat că în ultimii 70 de ani, poporul chinez a muncit din greu pentru a înregistra realizări deosebite, care au impresionat întreaga lume, a reușit un salt extraordinar de a se ridica pe picioare, a se îmbogăți și a deveni un popor mai puternic, iar motivul fundamental este că China a găsit o cale de dezvoltare care să se potrivească cu condițiile naționale ale Chinei, care este sprijinit sincer de oameni din toată țara. Prosperitatea Chinei este tendința acesteia și nici o forță nu poate opri avansarea poporului chinez și a națiunii chineze. Indiferent cum se schimbă situația internațională, China va fi întotdeauna o forță puternică care promovează progresul și dezvoltarea umană, va continua să promoveze construcția unui nou tip de relații internaționale, să mențină ferm multilateralismul și să lucreze cu toate țările pentru a construi o comunitate umană cu un destin comun pentru omenire, să obțină o dezvoltare pașnică și prosperitate comună pentru întreaga lume.

Ambasadorul Jiang a subliniat că în acest an, China și România s-au concentrat pe sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice și s-au concentrat pe aprofundarea cooperării pragmatice și a schimburilor culturale. Cele două părți au menținut schimburi la nivel înalt, iar cooperarea economică și comercială a crescut constant, cele două părți au semnat acorduri de cooperare în șase domenii, printre care Parcul Științific și Tehnologic Agricol chino-român a fost finalizat oficial, Centrul de Medicină Chineză urmează să fie deschis, la fel, urmează și deschiderea sucursalei Bank of China. Anul acesta am organizat peste 10 evenimente cu ocazia celebrării „dubla aniversării”, am lansat o serie de evenimente pentru tinerii prieteni, cu genericul „Predarea Ștafetei”, am organizat concurs de logo-uri, am publicat ediții speciale, am compilat pictoriale, am emis plicuri și monede comemorative, iar prietenia dintre popoarele Chinei și a României a devenit tema principală a „aniversării”. Aceste realizări tangibile reflectă sprijinul public puternic pentru prietenia dintre China și România. Promovarea prieteniei și consolidarea cooperării reprezintă interesele fundamentale și pe termen lung ale celor două țări și popoare.

Ambasadorul Jiang a spus că anul viitor, China va atinge un nou punct de reper în dezvoltarea sa și va atinge primul obiectiv centenar de a construi o societate moderat prosperă din toate punctele de vedere. China este dispusă să colaboreze cu noul guvern român și cu reprezentanți din toate domeniile pentru a urma tendința generală a cooperării deschise și pentru a aprofunda parteneriatul amplu de prietenie și cooperare pe baza respectului reciproc, egalității, beneficiilor reciproce și a rezultatelor de tip câștigă-câștig, obținând astfel un progres comun și prosperitate pentru ambele țări.

Ambasadorul Jiang a mai spus că dezvoltarea durabilă a relațiilor China-România nu poate fi separată de participarea și contribuția organizațiilor de prietenie și a prietenilor în general. Anul acesta, diverse organizații au pregătit o varietate de activități, construind o punte de pace, prietenie și cooperare pentru cele două popoare și au jucat un rol de neînlocuit în consolidarea și dezvoltarea prieteniei China-Romania. Sper să colaborăm cu toții pentru a duce mai departe prietenia dintre China și România, să promovăm cooperarea reciproc avantajoasă, să consolidăm forța prieteniei dintre oameni și să contribuim și mai mult la noua dezvoltare a relațiilor China-România.

Reprezentanți ai organizațiilor prietenoase, precum Ioan Donca, Vicepreședinte al Casei Româno-Chineze, Gheorghe Popescu, Secretar General al Asociației de Prietenie România-China, Florea Voinea, Vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie România-China și Alexandra Voica, Președinte al Asociației China-Ro, au susținut discursuri de laudă pentru marile realizări ale Chinei, indicând faptul că poporul chinez s-a bazat pe propria lor înțelepciune și sârguință pentru a crea un model de dezvoltare de succes în lume. De asemenea, partea română a spus că prietenia tradițională dintre cele două țări este una profundă și de lungă durată. Cele două părți întotdeauna s-au tratat reciproc cu respect și egalitate, s-au înțeles și s-au sprijinit întotdeauna în domeniul problemelor legate de interesele lor de bază, formând astfel o profundă prietenie tradițională. În acest an, cele două părți au profitat de ocazia aniversării pentru a aduce relațiile bilaterale la un nivel și mai înalt. Cele două părți ar trebui să profite și mai mult de oportunitățile istorice, să construiască în mod continuu consensul dintre țări, să transforme prietenia tradițională profundă, încrederea reciprocă politică și schimburi culturale într-o cooperare mai pragmatică în beneficiul popoarelor celor două țări. Organizațiile au mulțumit Ambasadei Chinei în România pentru sprijinul puternic în activitatea lor, menționând că coordonarea acestora va fi consolidată, vor continua să lucreze din greu pentru a transmite din generație în generație prietenia România-China.

Atmosfera evenimentului a fost una caldă și prietenoasă. În cadrul evenimentului, copiii din Iași au purtat costume populare românești și au cântat melodii populare, binecuvântând relațiile China-România să aibă parte de un viitor cât mai luminos.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro