Ambasadorul Chinei în România Jiang Yu, a publicat un articolul în ziarul Adevărul „Dezvoltarea Chinei aduce oportunități întreagii lumi"

2019-12-08 04:31

La data de 2 decembrie 2019, Ambasadorul Jiang Yu a publicat un articol în ziarul românesc Adevărul, intitulat „Dezvoltarea Chinei aduce oportunități întreagii lumi”. Întregul articol este mai jos:

Prietenii români ne întreabă adesea, care este secretul dezvoltării economice rapide a Chinei din ultimii 40 de ani? Ce înseamnă dezvoltarea Chinei pentru lume? Ce poate câștiga România din dezvoltarea Chinei? Observ că poporul român acordă tot mai multă atenție Chinei și aș dori să fac schimb de idei și să discut cu prietenii din toate sferele vieții în acest sens.

În ceea ce privește dezvoltarea Chinei, cele mai bune răspunsuri sunt trecute în istorie. În perioada 1952 – 2018, calculat la prețuri constante, PIB-ul Chinei a crescut de 174 de ori, iar PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de 70 de ori; speranța de viață în China a crescut de la 35 de ani la 77 de ani, în comparație cu acum 70 de ani; peste 800 de milioane de oameni săraci din China au depășit pragul sărăciei, reprezentând peste 70% din totalul global. Pentru prima dată în istoria umană, o țară foarte mare, cu peste un miliard de locuitori a reușit modernizarea.

Creșterea marilor puteri în istorie este adesea însoțită de războaie de expansiune și colonialism. În schimb, în decursul a 70 de ani de dezvoltare, China nu a provocat niciodată un război și nu a ocupat niciodată un centimetru de pământ străin. Dezvoltarea Chinei se bazează pe spiritul de luptă și încrederea în sine a mai multor generații și are la bază spiritul de „a-ți purta propria povară” și spiritul de explorare de „a traversa râul simțind pietrele”. China nu creează probleme și nu transmite contradicții, nu copiază modelul de dezvoltare al țărilor occidentale, ci combină realitatea chineză cu lecțiile învățate, pornind de la civilizația umană, merge pe o cale a socialismului cu caracteristici chineze.

Cu aproape o cincime din populația lumii, creând aproape o șesime din PIB-ul mondial, contribuția dezvoltării Chinei la lume este una cuprinzătoare.

China este constructorul și menținătorul păcii mondiale. Civilizația chineză, având originile în agricultură, este introvertită și defensivă. Calea dezvoltării pașnice a Chinei este înrădăcinată în moștenirea bogată a civilizației chineze. În lumea de azi, țările devin din ce în ce mai mult o comunitate de interese partajate, iar pacea, dezvoltarea și cooperarea de tip câștig-câștig reprezintă tendința timpurilor noastre. China a consacrat anul 2018 „aderării la calea dezvoltării pașnice” în constituția sa și a devenit singura țară din lume care a făcut acest lucru. Până la sfârșitul anului trecut, China a trimis 39.000 de militari pentru menținerea păcii, devenind țara cu cel mai mare număr de trupe de menținere a păcii din cele cinci membre ale Consiliului de Securitate. China participă activ la procesul internațional de control al armelor, dezarmare și neproliferare, se opune cursei armelor și menține echilibrul strategic și stabilitatea globală.

China este un stabilizator și o sursă de putere pentru creșterea economică mondială. China a contribuit cu aproximativ 30% la creșterea economică globală timp de mai mulți ani, ocupând primul loc în lume timp de 13 ani la rând. În prezent, pe fondul încetinirii creșterii economice globale și acumulării factorilor de risc, economia chineză a crescut cu 6,2% în primele trei trimestre ale acestui an în comparație cu alți ani și continuă să mențină o situație generală stabilă și progresivă, devenind astfel o sursă de încredere pentru comunitatea internațională. Inovațiile științifice și tehnologice ale Chinei în domeniile comunicațiilor cuantice, supercomputing, aerospațial, inteligență artificială, 5G și alte domenii continuă să se dezvolte, injectând un nou impuls în creșterea economică mondială.

Deschiderea Chinei către lumea exterioară permite lumii să împartă „dividendele chineze”. China este o „fabrică mondială” dar și o „piață globală”. Aproape 400 de milioane de grupuri cu venituri medii, combinate cu tendința de modernizare a consumului, vor creea o cantitate imensă de cerere a consumatorilor. Cea de-a doua ediție a China International Import Expo din acest an, a realizat în doar 6 zile, o cifră de afaceri cumulativă de 71,1 miliarde USD. În următorii 15 ani, China va importa, de asemenea, 30 de trilioane USD în mărfuri și 10 trilioane USD în servicii. Eforturile mai mari ale Chinei și nivelul mai mare de deschidere către lumea exterioară, au oferit investitorilor străini oportunități largi de a realiza o apreciere mai rapidă a capitalului în China. În același timp, întreprinderile chineze au participat activ la concurența și cooperarea internațională și au desfășurat activități comerciale și de investiții la nivel mondial într-un mod mai profund și mai larg. La sfârșitul anului trecut, stocul de investiții străine directe din China a ajuns la 1,98 trilioane USD, ocupând locul trei în lume. Investiția Chinei a adus o contribuție pozitivă la creșterea economică și ocuparea forței de muncă locale a țărilor gazdă.

Înțelepciunea guvernanței globale a Chinei a injectat energie pozitivă în echitatea și justiția internațională. Poporul chinez speră nu numai la o viață bună pentru ei înșiși, ci și pentru oamenii din alte țări. În ultimii ani, China a propus concepte importante, cum ar fi promovarea construirii unei comunități umane cu un destin comun, construirea unui nou tip de relații internaționale și construirea în comun a „Belt and Road”, inițiativa de a proteja corectitudinea și justiția internațională, de a promova dezvoltarea comună contribuind cu înțelepciunea chineză și soluțiile chineze. Unele țări au probleme de guvernanță internă, dar învinovățesc globalizarea economică și alte țări, adesea adoptând unilateralismul, protecționismul și intimidarea pentru a perturba lanțurile de valoare globale, lanțurile de aprovizionare și lanțurile de consum. China persistă în promovarea unui nou tip de globalizare economică, deschisă, incluzivă, echilibrată și câștigătoare, menținând reguli și reglementări precum liberalizarea comerțului și sistemul comercial multilateral. În viitor, China va promova o cooperare mai incluzivă și deschisă, ținând cont de interesele curente și pe termen lung, atât propriile interese cât și interesele altor țări, va împărți beneficiile, va reechilibra economia mondială și va aduce beneficii pentru un număr mai mare de oameni.

În cei 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, relațiile dintre cele două țări au menținut întotdeauna tema cooperării prietenoase, cooperarea economică și comercială a continuat să crească, iar schimburile culturale au continuat să se aprofundeze. Dezvoltarea este cel mai mare numitor comun dintre cele două țări, China salută România să ia „trenul rapid” al dezvoltării Chinei și să obțină beneficii reciproce și dezvoltare comună în domeniile construcțiilor de infrastructură, comerțului de produse agricole, de finanțare, de IT și altele.

Atât China, cât și România sunt beneficiarii multilateralismului și a comerțului liber și sunt, de asemenea, susținătorii și apărătorii acestora. China și România au interacționat bine pe platforme multilaterale, cum ar fi cooperarea China-UE, construcția „Belt and Road” și „cooperarea 17 + 1”, care nu numai că au îmbogățit conținutul cooperării bilaterale, dar au promovat și construcția unei economii mondiale deschise. China este pregătită să lucreze cu România pentru poziționarea relațiilor bilaterale într-un context global, să prețuiască prietenia tradițională, să sporească consensului politic, să aprofundeze cooperarea pragmatică, să aducă relațiile bilaterale la un nou nivel istoric și să aducă noi contribuții la stabilitatea și prosperitatea mondială.

Ziarul Adevărul este unul dintre cele mai circulate ziare din România și are o influență semnificativă în domeniile politic, economic și cultural.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro