Ambasada Chinei în România a organizat o întâlnire de schimb privind infrastructura de transport

2019-12-02 18:12

La data de 26 noiembrie 2019, Ambasada Chinei în România a organizat o întâlnire de schimb privind infrastructura de transport. Președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China, Nicolae Vasilescu, delegația administrației locale române care va merge în China pentru instruire și investigație în domeniul infrastructurii, Ambasadorul Chinei în România Jiang Yu, Consilierul Ambasadei Zhao Lei, oficiali ai Secției Economice și Comerciale și reprezentanți ai unor întreprinderi chineze din România au participat la eveniment.

Ambasadorul Jiang a spus că, de la reforma și deschiderea sa, dezvoltarea infrastructurii Chinei a obținut realizări de renume mondial. La sfârșitul anului 2018, kilometrajul total al căilor ferate de mare viteză și al autostrăzilor din China a atins 30.000 de kilometri și respectiv 143.000 de kilometri, ocupând primul loc în lume; China deține șapte dintre cele mai mari 10 porturi de containere din întreaga lume. Îmbunătățirea capacităților de asigurare a transportului, transformarea și modernizarea serviciilor de transport au oferit o comoditate deosebită circulației rezidenților și circulației mărfurilor și au injectat un impuls puternic pentru dezvoltarea economică durabilă. China este dispusă să împărtășească și să exploreze experiența de dezvoltare și oportunitățile de cooperare în domeniul construcției infrastructurii cu țările din întreaga lume, inclusiv România.

Ambasadorul Jiang a spus că China și România ar trebui să colaboreze pentru a promova sinergia inițiativei ”Belt and Road” cu Strategia UE privind conectivitatea Europa-Asia. Avantajul geografic al României este unul evident. România are condiții bune pentru efectuarea transportului multimodal, cum ar fi căile ferate, șosele, transport maritim și pe apă și ar putea juca un rol de cheie în conectivitatea Asia-Europa. Fiind a doua cea mai populată țară din Europa Centrală și de Est, România are un potențial și necesități imense în promovarea construcției de infrastructură. Sperăm ca România să priceapă și să utilizeze inițiativa ”Belt and Road” și formatul de cooperare ”17+1” și se va implica activ în cooperarea cu China în domeniul infrastructurii.

Ambasadorul Jiang a mai spus că, odată cu integrarea profundă a diviziei industriale globale și globalizarea economică ireversibilă, contribuția economiei Chinei la economia mondială este una semnificativă, iar există un consens general asupra faptului că dezvoltarea Chinei este o oportunitate universală pentru întreaga lume. Sperăm ca România să folosească pe deplin această vizită pentru a efectua schimburi cu omologii din China, să caute mai multe interese convergente și să exploreze modele de cooperare mai eficiente, astfel încât să obțină beneficii reciproce și dezvoltare comună.

Domnul Nicolae Vasilescu și-a exprimat sincera recunoștință față de partea chineză pentru organizarea acestei vizite și speră ca toți reprezentanții români să poată afla mai multe despre China, să cunoască China, să învețe din experiența de dezvoltare a Chinei și să depună eforturi mai mari pentru promovarea cooperării pragmatice bilaterale.

În cadrul schimburilor și interacțiunilor ulterioare, delegații și-au împărtășit în mod activ ideile și sugestiile pentru promovarea cooperării locale între China și România și și-au exprimat, de asemenea, așteptările de la călătoria în China, sperând să contribuie mai mult la aprofundarea cooperării bilaterale dintre China și România.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro