Expoziția "Frumusețea Caracterelor Chinezești" a avut loc în România și schimburile culturale au promovat comunicarea sufletească dintre cele două popoare

2019-10-27 03:25

Cu ocazia celebrării aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, la data de 19 octombrie 2019, Expoziția ”Frumusețea Caracterelor Chinezești”, partea din seria de expoziții pentru schimb cultural din cadrul inițiativei ”Belt and Road”, s-a deschis cu succes la Palatul Parlamentului din București. Dna Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România, dna Li Li și Luminița Bălan, directori ai Institutului Confucius din cadrul Universității din București, directorul Institutului pentru Inovare Culturală și Comunicare al Universității Normale din Beijing și fondatorul ”Frumusețea Caracterelor Chinezești”, profesorul Yu Dan, reprezentați ai Universității Normale din Beijing, ai Academiei Chineze de Caligrafie, reprezentanți ai cercurilor culturale române și studenții români care învață limba chineză, un total de peste 100 de persoane au participat la eveniment.

   

Luminița Bălan, directorul din partea română al Institutului Confucius din cadrul Universității din București a ținut un discurs, întâmpinând cu bucurie toți prietenii care iubesc cultura chineză să se adune și să împărtășească o festivitate culturală. Ea a spus că caracterele chinezești sunt o componentă importantă a culturii chineze și un purtător al spiritului național chinez, iar activitățile de astăzi ne oferă posibilitatea de a simți farmecul unic al culturii chineze. Ulterior, profesorul Yu Dan a ţinut un discurs intitulat ”Pământul natal al limbii chineze” unde a analizat relația strânsă dintre caracterele chinezești, cultura chineză și viața poporului chinez cu exemple detaliate și vii din perspectiva legii cultivarea pământului, a aducerii bogăției printr-o familie armonioasă, a nașterii totului prin inimă și a frumuseții caracterelor chinezești și a ajutat

publicul să aprecieze frumusețea formei, sensului și culturii caracterelor chinezești. Profesorul Yu Dan a prezentat dorința inițială a organizării competiției de design ”Frumusețea Caracterelor Chinezești” pentru tinerii din întreaga lume și a rezumat rezultatele obținute printr-un astfel de turneu expozițional global, subliniind că acest proiect cultural oferă o modalitate eficientă de promovare a culturii chineze și a schimbului internațional.

Jocurile interactive de ”combinare al caracterelor chinezești” au fost punctul culminant al evenimentului. Prin intermediul imaginilor, publicul poate înțelege profunda conotație culturală tradițională a caracterelor chinezești și să experimenteze frumusețea caracterelor chinezești care provine din pământul natal al limbii chineze. Ulterior, Președintele Academiei Chineze de Caligrafie, Guan Jun, a prezentat caligrafia chineză, iar frumusețea caracterelor trecute pe foaia de hârtie era una copleșitoare.

Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, a declarat presei că China și România au o civilizație splendidă, iar schimburile dintre cele două țări au o istorie îndelungată. Încă din secolul al XVII-lea, românul Nicolae Milescu a plecat în China și a scris celebrul ”Jurnal de călătorie în China”, deschizând o fereastră pentru a prezenta China în Europa. De la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România în urmă cu 70 de ani, cele două țări au menținut întotdeauna o cooperare prietenoasă. Unul dintre motivele importante este că cele două țări au traversat timpul și spațiul și au continuat să promoveze învățarea reciprocă și înțelegerea reciprocă a culturii și să aprofundeze continuu înțelegerea reciprocă și prietenia dintre oameni. Sper că veți obține mai multă inspirație din cultura tradițională, veți găsi mai multe oportunități prin intermediul schimburilor, veți continua să fiți dedicați activ cooperării prietenoase dintre China și România și să creați împreună un viitor mai bun pentru relațiile chino-române.

   

Expoziția ”Frumusețea Caracterelor Chinezești” organizată în România, partea din seria de expoziții pentru schimb cultural din cadrul inițiativei ”Belt and Road”, a fost organizată de Universitatea Normală din Beijing, Institutul pentru Inovare Culturală și Comunicare al Universității Normale din Beijing, Institutul Confucius din cadrul Universității din București și ziarul ”Știri din Europa(oushinet.com)”, fiind parte a seriei de activități dedicate celebrării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro