China şi România ar trebui să colaboreze pentru a aduce cooperarea economică și comercială la un nou nivel
- Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România, a publicat un articol în revista „Casa prieteniei"

2019-09-03 02:29

Pe 29 august 2019, Ambasadorul Chinei în România Jiang Yu, a publicat un articol întitulat „China şi România ar trebui să colaboreze pentru a aduce cooperarea economică și comercială la un nou nivel” în revista „Casa prieteniei”, publicaţie a Casei Româno-Chineze din România, prezentând realizările Chinei în dezvoltare economică,politicile Chinei de deschidere către exterior, realizările cooperării economice și comerciale dintre China şi România și propunerilr pentru promovarea în continuare a cooperării pragmatice bilaterale după cum urmează:

Anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani de la înființarea Chinei Noi. În ultimii 70 de ani, poporul chinez s-a unit ca un tot întreg, a muncit din greu și a obținut realizări strălucite în dezvoltarea și construcția națională. În ultimii 40 de ani de reformă și deschidere, China a devenit cea de-a doua cea mai mare economie din lume, cea mai mare țară industrială, cel mai mare comerciant de bunuri și cel mai mare deținător al rezervelor valutare. În ceea ce privește prețurile comparabile, PIB-ul Chinei a crescut cu o rată medie anuală de aproximativ 9,5% și a contribuit cu mai mult de 30% la creșterea economică mondială timp de mai mulți ani consecutivi. Practica de succes a poporului chinez arată că există mai multe drumuri spre modernizare. Toate drumurile duc la Roma, dacă continuăm să mergem în direcția cea bună.

În prezent, economia mondială trece printr-o profundă ajustare și transformare şi doar deschiderea poate permite diferitelor țări să beneficieze reciproc. China se angajează să promoveze deschiderea către lumea exterioară la un nivel mai ridicat, sprijinind cu fermitate sistemul comercial multilateral. În cadrul Summitului G20 de la Osaka, care a avut loc la sfârșitul lunii iunie, președintele Xi Jinping a declarat că China va deschide în continuare piața sa, va lua inițiativa de a extinde importurile, va îmbunătăți continuu mediul de afaceri, va implementa pe deplin tratamentul egal pentru conpaniile străine și va promova cu fermitate negocierile economice și comerciale și alte măsuri majore de deschidere. În cadrul Forumului de Vară Davos care a avut loc în iulie, Premierul Li Keqiang a subliniat că în ultimii 40 de ani de reformă și deschidere, China s-a integrat activ în diviziunea globală a sistemului de muncă, a lanțului industrial, a lanțului de inovare și a lanțului valoric și și-a îndeplinit pe deplin angajamentul față de deschidere. O China mai deschisă va contribui, cu siguranţă şi mai mult la dezvoltarea economică mondială.

În prima jumătate a acestui an, rata de creștere a PIB-ului Chinei a fost de 6,3%. Economia a fost în general stabilă și a funcționat într-un interval rezonabil, iar fundamentul economic a menținut o tendință stabilă și pozitivă. Ziarul britanic Financial Times a declarat că rata de creștere a PIB-ului de 6,3% în prima jumătate a anului, indică faptul că China este încă cea mai mare sursă de creștere economică din lume.

Fiind cele două puteri majore din lume, cele două mare pieţe și cele două civilizații majore, stabilitatea și beneficiul reciproc al relațiilor China-UE au crescut în ultimii ani, iar interesele comune ale Chinei și ale UE sunt mult mai mari decât divergențele. Confruntânsu-se cu situația internațională complexă și în continuă schimbare, cele două părți ar trebui să consolideze comunicarea, să susțină în comun normele de bază care reglementează relațiile internaționale și sistemul comercial multilateral și să promoveze în comun dezvoltarea civilizației umane și progresul social.

Prin promovarea construcției iniţiativei "Belt and Road" și a mecanismului de cooperare China-Europa Centrală și de Est, relațiile economice și comerciale bilaterale dintre China și România au arătat o nouă atmosferă. Comerțul bilateral a atins un nivel record de 6,68 miliarde de dolari, iar rata de creștere de 19,2% a fost cea mai ridicată rată de la criza financiară. Centrul European de Servicii Tehnice înființat de compania Huawei, proiectul ZTE Smart City din orașul Mioveni, proiectul de energie eoliană a grupului New Era din orașul Babadag, şi multe alte investiții de succes continuă să apară. Întreprinderile chineze şi-au realizat propria dezvoltare şi în același timp au promovat şi dezvoltarea societății locale. De exemplu, compania Huawei a creat peste 1.700 de locuri de muncă în în România, cu plăți fiscale de peste 150 milioane dolari și peste 200 milioane dolari în achizițiile locale și a pregătit multe talente IT prin programe de schimb și formare.

Anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și de asemenea, cea cea de-a 15 aniversare de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre cele două ţări. Aflându-ne la un nou punct de pornire istoric, comunitățile de afaceri din cele două țări ar trebui să profite de ocazie, să aducă cooperarea economică și comercială bilaterală la un nou nivel. Aș dori să fac următoarele sugestii:

În primul rând, să consolidăm cooperarea în cadrul inițiativei "Belt and Road". Ținând cont de tendința istorică a globalizării economice, „Belt and Road” a deschis un nou spațiu pentru creșterea economică mondială, a construit o nouă platformă pentru comerțul internațional și investiții, a extins noi practici pentru îmbunătățirea guvernanței economice globale și a adus noi contribuții la îmbunătățirea traiul oamenilor din toate țările, devenind o cale comună de oportunități și prosperitate. În viitor, China va adera la principiul consultării extinse, contribuției și beneficiilor comune, va adera la conceptul de deschidere, spaţii verzi și integritate, să va strădui să atingă obiectivul de construirea unui drum durabil și de înaltă. Atâta timp cât întreprinderile profită de oportunitățile din această inițiativă, acestea pot realiza o dezvoltare semnificativă. Trebuie să încurajăm și să îndrumăm întreprinderile din cele două țări să caute oportunități de afaceri la un nivel mai înalt și într-un domeniu mai larg și să realizeze o dezvoltare comună printr-o platformă deschisă, incluzivă și reciproc avantajoasă.

În al doilea rând, aprofundarea cooperării în cadrul Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM). Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă noua forță a dezvoltării economice și sociale, precum și o sursă importantă de antreprenoriat. Numărul întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă mai mult de 90% din numărul total al întreprinderilor din ambele țări. Consolidarea cooperării între întreprinderile mici și mijlocii din cele două țări nu numai că are un potențial uriaș, ci contribuie și la aprofundarea legăturilor economice și comerciale bilaterale. IMM-urile au nevoie de sprijinul guvernului și al comunității de afaceri. Putem porni de la următoarele două aspecte: în primul rând, consolidarea comunicării informațiilor, creșterea înțelegerii atitudinilor IMM-urilor ambelor țări privind politicile reciproce de oportunități comerciale și de investiții și publicarea în timp util a nevoilor de cooperare ale întreprinderilor din cele două țări; în al doilea rând, construirea unei platforme de comunicare, profilarea oportunităților de vizite de delegare, târguri economice și comerciale etc., proiectarea cu atenție a activităților de andocare B2B, care ar ajuta companiile din cele două ţări să contacteze și să obțină rezultate mai practice.

În al treilea rând, să profite de târgurile de import. China International Import Expo este prima expoziție de stat la nivel mondial, având ca subiect importul şi fiind o mare inovație în istoria comerțului internațional. Anul trecut, prima expoziție a atras peste 800.000 de expozanți și cumpărători din cadrul a mai mult de 3.600 de întreprinderi, cu o cifră de afaceri de 57,8 miliarde de dolari, aceasta fiind considerată o „autostradă” a produselor din toate țările pentru a intra pe piața chineză. Potrivit sondajului McKinsey privind încrederea consumatorilor în 2018, 26% dintre consumatorii chinezi încearcă să-și îmbunătățească cheltuielile, în comparație cu 17% ale celor mai mari 10 economii ale lumii. Până în 2030, capacitatea totală de consum a Chinei se estimează să atingă 6 trilioane de dolari, echivalentă cu cea a Statelor Unite și a Europei de Vest luate împreună. Suntem dispuși să colaborăm cu comunitatea de afaceri din România pentru a crește promovarea târgurilor, explorând noi puncte de creștere în comerțul dintre cele două țări şi să încurajăm mai multe întreprinderi românești să descopere piața chineză prin participarea la târguri.

În al patrulea rând, trebuie să promovăm un mediu de afaceri solid. Guvernul chinez a continuat să reformeze cuprinzător mediul de afaceri. De asemenea, şi mediul de afaceri din România se îmbunătățește. Acestea au creat o premisă bună pentru cooperarea economică și comercială între cele două părți. Alegerea destinațiilor de investiții de către întreprinderi depinde nu numai de dezvoltarea economică și de cererea de piață a unei țări, ci și de faptul dacă drepturile și interesele acestora pot fi pe deplin protejate. Sperăm că guvernul român va acorda o importanță deosebită protejării drepturilor și intereselor legitime ale întreprinderilor din toate țările, inclusiv China, pentru a crea un mediu de afaceri echitabil, corect, transparent și nediscriminatoriu și pentru a oferi condiții favorabile creșterii investițiilor. Comunitățile de afaceri din cele două țări ar trebui să spună adevărata poveste a dezvoltării relațiilor economice și comerciale bilaterale dintre China şi România, astfel încât mai multe întreprinderi și oameni să poată învăța despre beneficiile reciproce și bunăstarea socială aduse de cooperarea dintre cele două țări, să sporească încrederea în investiții și să creeze o atmosferă socială bună pentru întreprinderi.

Cooperarea economică și comercială reprezintă piatra de temelie a relațiilor bilaterale. Sperăm că cele două părți vor depune eforturi comune pentru a conduce cooperarea economică și comercială bilaterală spre îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei, vor aduce mai multe rezultate de tip câştig-câştig pentru dezvoltarea economică și socială a celor două țări și vor îmbunătăți continuu standardele de viață ale oamenilor.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro