Ceremonia de predare a echipamentului de arte marțiale chineze a avut loc la „Campionatul de arte marțiale din România"

2019-08-19 23:48

La data de 10 august 2019, „Ziua mondială a artelor marţiale" și „Campionatul de arte marțiale din România" au avut loc cu succes la București. Ambasada Chinei în România şi Federația Română de Wushu Kungfu, au organizat în comun ceremonia de predare a echipamentului de arte marțiale chineze în eveniment. Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, Consilierul cultural al Ambasadei, dna Zhao Li, Secretarul de stat al Ministerului Tineretului și Sportului din România, dl Cosmin Răzvan Butuza, Președintele Federației Române de Wushu Kungfu, dl Ion Benea, Secretarul general al Federației Române de Wushu Kungfu, dl Petru Grindeanu și alți entuziaști ai artelor marțiale din toată România au participat la acest eveniment.

   

În discursul său, Ambasadorul Jiang Yu a spus că artele marțiale chineze au o lungă istorie și cunoștințe profunde. Încă din antichitate, originea caracterului chinez "wu" provine din combinația caracterelor "a opri" și "arme", astfel "zhi ge wei wu" înseamnă " forțele militare vor fi folosite numai pentru menținerea păcii și ordinii" şi „armonia este cea mai preţioasă" ceea ce implică filosofia păcii a națiunii chineze pentru a pune capăt războaielor. În vremurile moderne, wushu, cu spiritul său de armonie dintre om și natură, cultivarea internă și externă a coexistenței armonioase și a progresului pozitiv, a devenit un sport pentru a întări și a cultiva corpul, precum și o artă performantă ce îmbină cultura tradițională chineză și farmecul oriental al artelor spectacolului, o artă care este foarte iubită de oameni din întreaga lume.

Ambasadorul Jiang Yu a declarat că anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. Cele 250 de seturi de echipamente de arte marțiale donate de Asociația Chineză de Wushu, reflectă prietenia dintre cercurile sportive ale celor două țări. Sper că aceste echipamente vor ajuta entuziaștii artelor marțiale din România să practice şi mai bine artele marțiale și să-și îmbunătățească nivelul de pregătire. Sunt recunoscătoare Federației Române de Wushu Kungfu pentru contribuțiile lor remarcabile la promovarea și predarea artelor marțiale chinezești în România, precum și muncii asidue de a participa activ la evenimentele de arte marțiale chinezești pentru a promova schimbul de personal în domeniul artelor marțiale între cele două țări. Ca parte a schimburilor culturale și interumane, schimbul de arte marțiale reprezentat de Federația Română de Wushu Kungfu, a devenit o legătură pozitivă între poporul chinez și român pentru a spori înțelegerea și aprofundarea prieteniei. Centrul Cultural Chinez din București urmeză să fie deschis oficial la sfârșitul acestui an, tot atunci va stabili o strânsă colaborare cu Federația Română Wushu Kungfu pentru a promova cooperarea și schimburile dintre China și România în domeniul artelor marțiale la un nou nivel.

Secretarul de stat al Ministerului Tineretului și Sportului din România, Cosmin-Răzvan Butuza, a spus că România și China au avut mereu parte de o prietenie tradițională, de 70 de ani s-au respectat reciproc și s-au tratat egal. Artele marțiale chineze reprezintă un element de baza al conceptul culturii tradiționale chineze și nu numai că sunt benefice pentru întărirea corpului, ci și sunt propice pentru temperarea minții. Schimbul de cooperare în domeniul artelor marțiale dintre România și China reprezintă o modalitate importantă de a promova comunicarea dintre cele două popoare. Ministerul Tineretului și Sportului din România este dispus să colaboreze cu Ambasada Chinei din România pentru a promova în continuare cooperarea în sporturi precum artele marțiale și pentru a promova dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Președintele Federației Române de Wushu Kungfu, dl Ion Benea, a declarat că anul acesta coincide cu cea de-a 70-a aniversare a relațiilor diplomatice între România și China și a 50-a aniversare a artelor marțiale în România. Artele marțiale reprezintă o comoară a culturii chineze și un tezaur valoros al lumii. Aș dori să mulțumesc Asociației Chineze Wushu și Ambasadei Chinei în România pentru sprijinul puternic în cursul dezvoltării Wushu în România. Schimburile și cooperarea în domeniul artelor marțiale dintre România și China reprezintă un simbol important al prieteniei profunde dintre cele două popoare, așteptăm cu nerăbdare dezvoltarea continuă a relațiilor România-China și aprofundarea prieteniei dintre cele două țări.

   

La ceremonia de predare a echipamentului, Consilierul cultural al Ambasadei, dna Zhao Li și Secretarul general al Federației Române de Wushu Kungfu, dl Petru Grindeanu, au semnat cartea de predare a echipamentului de arte marțiale, în prezenţa Ambasadorului Jiang Yu, a Secretarului de Stat dl Cosmin Răzvan Butuza și Președintelui Federației Române de Wushu Kungfu, dl Ion Benea. Un total de 250 de seturi de echipamente de arte marțiale au fost donate de către Asociația Chineză Wushu Federației Române de Wushu Kungfu, inclusiv cuțite de competiție, bastoane, săbii, unelte de protecție etc.

Federația Română de Wushu Kungfu a fost înființată în 2018 şi a fost afiliată Federației Române de Wushu, fondată în 1990. În prezent, există 27 de cluburi de wushu. „Campionatul de arte marțiale din România", organizat de Federația Română de Wushu Kungfu, cuprinde două competiții, sanda și taolu, care sunt împărțite în mai multe categorii de vârstă. La competiție au concurat în jur de 100 participanți din întreaga Românie. Printre competiţiile opţionale de taolu se numără chen taiji, Yang Taiji, Changquan, Nanquan, bastoane, sabie, cuțit, etc.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro