Ambasadorul Jiang Yu a organizat o recepţie pentru delegația română ce va face deplasarea la Târgul Internațional de Carte de la Beijing

2019-08-08 22:26

La data de 6 august 2019, Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu a organizat o recepţie pentru delegația comunității de edituri din România care urmează să participe la Târgul Internațional de Carte de la Beijing. Peste 30 de persoane, inclusiv Vicepreședintele Institutului Cultural Român, dl Krizbai Bela Dan, au participat la eveniment. Dl Tu Jiang, Consilierul Ambasadei și dna Zhao Li, Consilierul Cultural al Ambasadei au fost prezenţi la recepţie.

Mai întâi de toate, Ambasadorul Jiang Yu, a felicitat România pentru faptul că este ţară invitată de onoare la Târgului Internațional de Carte de la Beijing și a spus că România are un patrimoniu cultural profund, acest pământ misterios și bogat la nivel național, a dat lumii maeștri culturali precum Enescu și Eminescu, care sunt ca nişte stele strălucitoare pe cer. În această expoziție la care participă România există trei aspecte importante: mai întâi de toate, timpul este favorabil. Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și a cea de-a 15-a aniversare de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie și cooperare, acest eveniment va adăuga o atmosferă prietenoasă la sărbătorirea „dublei aniversări”. Partea română a pregătit, de asemenea, o varietate de „hrană spirituală” și expoziţii culturale bogate pentru cititorii chinezi, ceea ce cu siguranță va aduce cititorilor chinezi poezii din locurile îndepărtate de pe malul Mării Negre; în al doilea rând, este un eveniment la scară largă. Partea română trimite în China o delegație de peste 50 de persoane, standardele sunt ridicate și acoperirea este una vastă, reunind elitele din domeniu publicării, tehnologiei, culturii și a altor cercuri intelectuale, fiind una din cele mai mari delegații din ultimii ani; al treilea aspect este cooperarea. În cadrul târgului, asociațiile editurilor din România vor discuta cu asociațiile de edituri din China pentru a consolida cooperarea.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că cooperarea dintre cele două țări în domeniul presei și editurii a înregistrat progrese mari în acest an. O serie de instituții de editura s-au alăturat iniţiativei „Belt and Road” pentru a construi un organism național de cooperare în domeniul editurii şi în mod oficial a fost deschis Centrul de Cooperare Chino-Română pentru editarea lucrărilor academice. Platformele pentru schimburi și dialoguri între cercurile de editura din cele două țări au devenit mai bogate, iar canalele pentru ca oamenii să se înțeleagă reciproc au devenit mai diversificate, bază de învățarea reciprocă devenind mai solidă . Se speră că cele două părți vor implementa în mod activ intenția de cooperare atinsă în domeniul editurării și vor promova rezultatele timpurii ale proiectelor relevante, astfel încât să deschidă un drum de înțelegere reciprocă între cele două popoare.

Vicepreședintele Institutului Cultural Român, Krizbai Bela Dan, a declarat că parte română acordă o importanță deosebită schimburilor și cooperării cu partea chineză în domeniul editurii, iar faptul ca România este țară invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte de la Beijing reflectată acest fapt pe deplin. Industria editorială română așteaptă cu nerăbdare să realizeze schimburi ample de cooperare cu omologii chinezi prin intermediul cărților, explorând oportunitățile de cooperare între China și România, planificând viitorul cooperării și promovând schimburile între oameni prin intermediul schimburilor culturale.

Cel de-al 26-lea Târg Internațional de carte de la Beijing va avea loc la Beijing în perioada 21-25 august. România va fi pentru prima data drept ţară invitată de onoare.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro