Ambasadorul Chinei s-a întâlnit cu noul Ministru al Fondurilor Europene

2019-07-05 22:10

La data de 4 iulie 2019, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu noul Ministru al Fondurilor Europene din cadrul Guvernului României, dna Roxana Mînzatu.

Ambasadorul Jiang Yu a felicitat-o pe dna Roxana Mînzatu pentru preluarea postului de Ministru al Fondurilor Europene și a spus că prima președinție rotativă a României la Consiliul UE în prima jumătate a acestui an a fost o realizare de succes. Partea Chineză a apreciat contribuția importantă a României la promovarea agendei semnificative a UE și rolul pozitiv și constructiv jucat în dezvoltarea generală a relațiilor China-UE. Anul acesta este un an important pentru relațiile China-România. Partea chineză este dispusă să colaboreze cu partea română, să continue să se perceapă reciproc drept oportunități pentru propria dezvoltare și drept parteneri importanți, să profite de oportunități, să aprofundeze comunicarea, să comunice pe deplin și să colaboreze pentru ca relațiile chino-române și chino-europene să se dezvolte în armonie, iar relația dintre cele două țări să devină un model pentru relațiile dintre China și țările membre ale UE.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că cele două părți trebuie să profite de platforme precum inițiativa "Belt and Road" și Formatul de cooperare dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, pentru ridicarea în continuare a nivelului de cooperare pragmatică în diverse domenii dintre China și România, și să exploateze, în special, potențialul imens al celor două părți în proiectele de infrastructură, cum ar fi autostrăzile. Companiile chineze au o vastă experiență în dezvoltarea infrastructurii, cu dorința de a explora cooperarea multilaterală dintre China, România și Europa în contextul beneficiilor reciproce și al operării de piață, contribuind activ la creșterea economică și la îmbunătățirea bunăstării poporului din România.

Ambasadorul Jiang Yu a mai spus că la summit-ul G20 care a avut loc recent la Osaka, președintele Xi Jinping a subliniat faptul că tranziţia omenirii de la o societate închisă la una deschisă reprezintă o tendință irezistibilă a timpului, orientând dialogul și discuțiile în direcția cooperării, toleranței și a rezultatelor de beneficii mutuale. Summit-ul a pronunțat în masă în sprijinul pentru multilateralism, adăugând stabilitatea și energia pozitivă dezvoltării situației internaționale. Partea chineză este dispusă să colaboreze cu partea română pentru a promova multilateralismul și comerțul internațional, a construi o economie mondială deschisă, a promova cooperarea deschisă la nivel mondial și a oferi mai multe oportunități pentru comunitatea internațională.

Ministrul Mînzatu a prezentat pe scurt munca și principalele funcții ale Ministerul Fondurilor Europene, și a subliniat că Guvernul României este dispus să promoveze energic relațiile tradiționale de cooperare și de prietenie cu China, să sprijine construirea inițiativei "Belt and Road" și Formatului de cooperare dintre China și ţările Europei Centrale și de Est. Partea română dorește că cele două părți vor continua să extindă domeniile de cooperare, să se concentreze asupra promovării cooperării în domeniul infrastructurii și a schimburilor locale. Partea română salută companiile chineze să investească și să opereze în România, iar cele două părți pot discuta în continuare modalități și mijloace de cooperare.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro