Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Economiei din România

2019-06-26 21:33

La 25 iunie 2019, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Economiei din România, dlui Nicolae Bădălău. Consilierul economic al ambasadei dl Guan Guang a fost prezent la întâlnire.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că schimburile de prietenie dintre China și România au o istorie îndelungată, iar prietenia tradițională dintre cele două popoare este una profundă. În ultimii ani, inițiativa "Belt and Road" și mecanismul de cooperare dintre China și țările din Europa Centrală și de Est au adus un impuls și o vitalitate puternică în dezvoltarea relațiilor bilaterale. Cooperarea economică și comercială bilaterală s-a dezvoltat, nivelul cooperării a continuat să se îmbunătățească, domeniile de cooperare s-au extins, metodele au devenit mai diverse și interesele au devenit mai interconectate și profunde. Potrivit statisticilor chineze, în anul 2018 comerțul bilateral a atins un nivel record de 6,68 miliarde de dolari, dintre care exporturile României către China au fost de 2,17 miliarde de dolari, în creștere cu 19,1% față de anul precedent. Până la sfârșitul anului trecut, companiile chineze au efectuat o investiție în capitalul social din România de aproape 410 milioane de dolari.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că aspirația ambelor părți de a transforma prietenia tradițională și încrederea reciprocă politică într-o cooperare mai pragmatică, este una comună. Cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România și cea de-a 15 aniversare de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie și cooperare, relațiile economice și comerciale dintre cele două țări au parte de o oportunitate rară de a accelera dezvoltarea. Cele două părți ar trebui să-și consolideze încrederea, să-și intensifice acțiunile, să pună în aplicare consensul și măsurile pe care le-au atins liderii celor două țări, să îmbunătățească și să standardizeze proiectarea la nivel înalt a cooperării bilaterale, să desfășoare discuții aprofundate și să prezinte idei de cooperare, modele de cooperare și proiecte de cooperare, promovând relațiile bilaterale să fie mai profunde și mai ferme. Ambasadorul Jiang Yu a spus că China este dispusă să continue să ia măsuri pentru extinderea importurilor din România, să exploreze în continuu potențialul de export, să contribuie la o dezvoltare mai echilibrată și sănătoasă a comerțului bilateral și să încurajeze întreprinderile chineze să extindă cooperarea în domeniul investițiilor în infrastructura și energia transporturilor, pe baza principiilor de piață și internaționalizare. Se speră că partea română va oferi un mediu de afaceri mai favorabil întreprinderilor chineze.

Ambasadorul Jiang Yu a prezentat părții române situația economică a Chinei, subliniind că cererea de pe piața internă a Chinei este imensă, reformele structurale sunt promovate în mod activ și există o mare rezistență la dezvoltare, potențial, spațiu de manevră și perspective economice optimiste. China va continua să se ocupe de propriile afaceri, se va dezvolta prin aprofundarea reformei și deschidere și în același timp, va aduce mai multe oportunități lumii prin propria dezvoltare.

Dl Bădălău a apreciat realizările de dezvoltare Chinei de la reformă și deschidere și a menționat că China și România au o prietenie tradițională. Partea română apreciază prietenia profundă de lungă durată cu China și speră să o dezvolte în continuare pentru a obține rezultate de colaborare mai concrete. China este principalul partener comercial din regiunea asiatică al României, iar consolidarea dezvoltării relațiilor economice și comerciale bilaterale este de o mare importanță. România este dispusă să participe activ la construcția comună a "Belt and Road" și Formatul de Cooperare ”17+1”, să colaboreze cu China pentru a explora un model de cooperare reciproc avantajos și cu câștigii mutuale, să participe la extinderea continuă a comerțului bilateral, la crearea unui mediu mai bun pentru întreprinderile chineze să investească în industrie și să promoveze punerea în aplicare a proiectelor de interes reciproc în beneficiul celor două popoare.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro