Reprezentanţii delegaţiei Comitetului Conferintei Consultative Politice Populare al Provinciei Guangdong au purtat discuţii cu Comunitatea de afaceri din România

2019-06-07 16:12

presedintele Comitetului Conferintei Consultative Politice Populare al Provinciei Guangdong, dl Wang Rong a vizitat România în perioada 4-6 iunie. În timpul vizitei în România, delegaţia din China şi reprezentanții comunității de afaceri din România au făcut schimb de opinii privind consolidarea cooperării locale și promovarea construirii parcurilor industriale. Ambasadorul Jiang Yu și consilierul comercial al Ambasadei dl Guan Gang, Vicepreședintele Casei Româno-Chineze, fostul Ambasador al României în China dl Ioan Dunca, președintele Camerei de Comerț și Industrie a judeţului Prahova, dl Aurelian Gogulescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China, dl Nicolae Vasilescu, Președintele Camerei de Diplomație Comercială, dl Nasty Vlădoiu și conducerea parcului industrial din judeţul Dâmboviţa alături de alte peste 20 de persoane au participat la simpozion.

Cu ocazia întâlnirii, președintele Wang Rong a prezentat starea actuală a dezvoltării economice a provinciei Guangdong și experiența de construire a parcului industrial. El a spus că provincia Guangdong acum aprofundează reformele și se deschide într-un mod tot mai profund și cuprinzător, pentru a promova construcția cartierului Guangdong-Hong Kong-Macao, pentru a obţine "locul în fruntea țării conform celor patru aspecte" (construirea unui mecanism instituțional de promovare a dezvoltării economice de înaltă calitate, construirea unui sistem economic modern, formarea unui nou model de deschidere globală, făurirea unei guvernări sociale bazate pe construirea și administrarea comună și de împărtășire) prin care Provincia Guangdong find considerat drept "două ferestre importante" (o fereastră importantă care arată realizările Chinei în reformă și deschidere și o altă fereastră importantă pentru comunitatea internațională de a observa reforma Chinei și deschiderea acesteia). În dorința că ambele părți vor profita de oportunitățile istorice ale construcției "Belt and Road", construcția cartierului Guangdong-Hong Kong-Macao, și vor promova cooperarea reciproc avantajoasă şi mai profundă. China este dispusă să sprijine întreprinderile din Guangdong să vină în România pentru urmărirea oportunităților de a construi în comun zone economice și de cooperare comercială și de a întări schimburile și cooperarea dintre Guangdong si partea română în domeniul investițiilor economice și comerciale, interuman și al turismului.

Ambasadorul Jiang a subliniat că în ultimii ani, cooperarea economică și comercială China-România a obținut rezultate pozitive, amploarea comerțului a atins noi înălțimi și echilibru, iar cooperarea pe proiectele majore este pregătită pentru progrese constante. Comunitățile de afaceri din cele două țări ar trebui să colaboreze pentru a valorifica potențialul, să joace pe deplin rolul de orientare al platformelor de cooperare precum inițiativa "Belt and Road" și Formatul de cooperarea "17+1", să realizeze schimburi și cooperări pe mai multe niveluri și în mai multe domenii și să îmbogățească conotația și calitatea cooperării economice și comerciale bilaterale.

Ambasadorul Jiang a mai spus că provincia Guangdong este fruntașul deschiderii Chinei către lumea exterioară, a stabilit relații de cooperare strânsă cu România. România este o țară de-a lungul traseului "Belt and Road" și are avantaje în a atrage investița întreprinderilor chineze în producție și să radieze întreaga piață a UE. Întreprinderile de ambele părți pot desfășura în mod activ discuții și sinergie în domenii cum ar fi construirea de zone de cooperare economică și comercială și consolidarea cooperării în domeniul turismului.

Reprezentanții mediului de afaceri din România au prezentat starea actuală a parcului industrial românesc și au salutat companiile chineze să studieze dezvoltarea parcului industrial, sperând să deschidă linia aeriană directă între cele două țări. România și-a exprimat aprecierea față de atitudinea pragmatică și deschisă a Chinei față de cooperarea cu România și este dispusă să colaboreze cu China pentru a promova relațiile economice și comerciale la un nou nivel, profitând de "dubla aniversare".

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro