Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Președintele Curții Constituționale a României

2019-05-24 21:47

La 23 mai 2019, Ambasadorul Chinei în România, dna. Jiang Yu, s-a întâlnit cu Președintele Curții Constituționale a României, dl. Valer Dorneanu.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că Curtea Constituțională a României joacă un rol important în viața politică și dezvoltarea socială a țării și a menținut schimburi amiabile pe termen lung cu Curtea Supremă a Poporului din China, Procuratura Supremă a Poporului din China, Comitetul Constituției și al Legii al Adunării Naționale Poplare Chineze, iar cele două părți au purtat în mod activ schimburi și cooperări pentru a consolida implementarea și supravegherea Constituției, aprofundarea practicii de guvernare a țării conform legii, spre continuarea învățării reciproce. Anul acesta marchează cea de-a 70-a aniversăre a stabilirii relațiilor diplomatice și cea de-a 15 aniversare de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre cele două țări. Relațiile bilaterale au parte de oportunități importante de dezvoltare. Cele două părți ar trebui să profite de oportunitatea istorică de a aprofunda în continuare prietenia tradițională dintre cele două țări, de a promova cooperarea pragmatică și de a se strădui să producă cât mai curând posibil rezultate mai tangibile ale cooperării, pentru a servi mai bine cele două popoare. China este dispusă să colaboreze cu România și împreună să valorifice platforme cum sunt inițiativa ”Belt and Road" și Formatul de cooperare China-țările din Europa Centrală și de Est pentru a consolida în continuare schimburile și cooperarea în domeniul judiciar și în 0alte domenii și să aducă în mod constant un nou impuls în relațiile bilaterale adăugând acestora noi conotații.

Ambasadorul Jiang a apreciat contribuția îndelungată a președintelui Dorneanu la dezvoltarea cooperării amiabile și a relațiilor bilaterale dintre cele două țări și a spus că Ambasada Chinei în România acordă o importanță deosebită rolului Curții Constituționale și al Președintelui. Partea chineză este dispusă să susțină în mod activ Curtea Constutuțională pentru a realiza schimburi și cooperări cu China la mai multe niveluri și pe o scară mai largă.

Ambasadorul Jiang a spus, de asemenea, că Constituția este fundamentul înființării țării, modelul guvernării țării și este garanția importantă pentru prosperitatea țării. Aceasta este strâns legată de viitorul țării, de destinul națiunii și de fericirea poporului. Guvernul chinez acordă o mare importanță guvernării țării în conformitate cu constituția și consideră că aceasta este sarcina principală și munca de bază pentru promovarea cuprinzătoare a statului de drept și accelerarea construirii unei țări socialiste condusă de lege. Organele legislative și judiciare ale Chinei s-au angajat să protejeze demnitatea legii constituționale timp de mulți ani, garantând în mod serios implementarea completă și eficientă a legilor constituționale și oferind o garanție puternică a legii pentru reformă și deschidere, precum și pentru dezvoltarea economică și socială.

Președintele Dorneanu a spus că China și România se bucură de o prietenie tradițională, iar schimburile și cooperarea în diverse domenii devin din ce în ce mai profunde. Partea română consideră China drept un prieten și partener sincer și dorește să împărtășească oportunitățile de dezvoltare ale Chinei. Cu ocazia "aniversării duble", ar trebui să utilizăm în mod eficient inițiativa ”Belt and Road” și alte platforme de cooperare pentru a valorifica potențialul, pentru a ajunge la un consens mai mare și pentru a obține mai multe rezultate, aducând astfel relațiile bilaterale la un nou nivel. Curtea Constituțională va continua să colaboreze îndeaproape cu departamentele judiciare relevante chineze pentru a aprofunda cooperarea în domeniile proceselor, schimburilor judiciare și statului de drept și va juca un rol activ în consolidarea prieteniei tradiționale dintre cele două țări, contribuind la îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro