Ambasadorul Jiang Yu, s-a întâlnit cu Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

2019-05-23 21:40

La 21 mai 2019, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, dl. Ștefan-Radu Oprea. Ambasadorul Jiang Yu l-a felicitat pe dl. Oprea cu ocazia semnării Memorandumului de înțelegere privind înființarea grupului de lucru "Belt and Road" pentru comerțul nerestricționat, care a fost semnat de către dl. Oprea și dl Zhong Shan, Ministrul Comerțului din China, la cea de-a 8-a ediție a Summitului liderilor China-Europa Centrală și de Est. Dna Jiang Yu a vorbit despre efortul și munca României în acest an în calitate de președinție UE și și-a exprimat dorința de a colabora cu România pentru a promova noile evoluții în relațiile bilaterale și relațiile China-UE. Consilierul Economic și comercial al Ambasadei Chinei în România, dl. Guan Gang a participat la întâlnire.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că, în ultimii ani, China și România au pus în aplicare în mod activ planurile și inițiativele de cooperare relevante sub îndrumarea Inițiativei "Belt and Road" și a mecanismului de cooperare dintre China și Europa Centrală și de Est, iar consensul politic a fost extins continuu și interesele au devenit mai profunde. Nivelul de cooperare creează o atmosferă bună. Anul acesta, aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și a cooperării dintre China și România coincide cu cea de-a 15-a aniversare a stabilirii parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România. Cei doi Prim-miniștri au ajuns recent la un nou consens privind aprofundarea relațiilor bilaterale în cadrul întâlnirii de la Dubrovnik. Cele două părți ar trebui să colaboreze pentru a transpune consensul în acțiuni concrete, pentru a realiza schimburi și cooperări la diferite niveluri și în diverse domenii, pentru a promova cooperarea pe termen lung în proiectele la scară largă și pentru a îmbogăți și a spori conotația și calitatea cooperării economice și comerciale bilaterale.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că relațiile economice și comerciale reprezintă "piatra de balast" și "propulsorul" relației dintre cele două țări. Datorită eforturilor comune ale ambelor părți, cooperarea pragmatică bilaterală a obținut rezultate fructuoase în ultimii ani, amploarea comerțului a atins noi înălțimi și este mai echilibrata, cooperarea pe scară largă a proiectelor este pregătită pentru progrese constante, cele două părți au cooperat în domenii emergente precum ITC și construirea orașelor inteligente într-un ritm solid. Întreprinderile chineze de investiții din România sunt legale și conforme, îndeplinind în mod activ responsabilitățile sociale, creând un număr mare de oportunități de angajare și contribuind pozitiv la creșterea economică a României, la creșterea veniturilor fiscale și îmbunătățirea bunăstării publice. China va continua să sprijine companiile puternice chineze să participe activ la licitații pentru proiecte în conformitate cu principiile internaționalizării și regulilor de piață. Se speră că guvernul român va continua să avanseze pornind de la bunele relații bilaterale de prietenie, să îmbunătățească continuu mediul de investiții și de afaceri și să protejeze cu strictețe drepturile și interesele legitime ale întreprinderilor chineze.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că, în prezent, China inițiază o nouă rundă de deschidere la un nivel mai ridicat și se angajează să construiască un mediu de afaceri de clasă mondială. Se speră că partea română va continua să utilizeze platformele de cooperare ”Belt and Road” și ”17 + 1” pentru a promova relațiile economice și comerciale bilaterale și va continua să meargă în fruntea cooperării dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. România a confirmat că va organiza un pavilion național în cadrul celei de-a doua ediție a China International Import Expo și speră ca partea română să pregătească cu atenție și să folosească expoziția pentru a afișa imaginea națională, pentru a promova resursele turistice, pentru a organiza mai multe întreprinderi, utilizând această platformă pentru a explora piața chineză și pentru a extinde exporturile către China.

Dl. Ministru, Radu Oprea a spus că nivelul ridicat al relațiilor dintre România și China se înrădăcinează în prietenia tradițională dintre cele două țări de acum de 70 de ani. România și-a exprimat aprecierea față de atitudinea pragmatică a Chinei în cooperarea cu România și este dispusă să colaboreze cu China pentru a promova relațiile bilaterale la un nou nivel prin "dubla aniversare". Dl. Oprea a apreciat pozitiv progresele Chinei în domeniul dezvoltării în ultimii 40 de ani de reformă și deschidere și a spus că eforturile guvernului chinez de a îmbunătăți mediul de afaceri în ultimii ani sunt admirabile. România este dispusă ca ambele părți să învețe una de la alta și să învețe din punctele forte ale celeilalte. Guvernul român este dispus să colaboreze îndeaproape în cadrul celor două platforme: inițiativa " Belt and Road" și cooperarea "17 + 1", și va depune eforturi pentru ca noul grup de lucru pentru comerț nerestrictionat să joace un rol mai important.

Ministrul Radu Oprea a subliniat că China este cel mai mare partener comercial al României în regiunea asiatică și că există încă un mare potențial de cooperare între cele două părți. Guvernul român sprijină asociațiile și întreprinderile locale, pentru a valorifica pe deplin platformele Târgul 17+1 de la Ningbo, China International Import Expo de la Shanghai și alte platforme pentru a explora oportunitățile de afaceri economice și comerciale și pentru a extinde în mod constant exportul de produse agricole ecologice de înaltă calitate cum ar fi mierea, produsele maritime și produsele lactate către China. Dl. Oprea a subliniat că există o mare cerere de construcție a infrastructurii, cum ar fi autostrada în România. Se speră că întreprinderile chineze vor folosi legea privind parteneriatul public-privat introdusă anul trecut și vor participa activ la construirea marilor proiecte din România. În scopul creării unui mediu de investiții mai bun, protejarea drepturilor și intereselor legitime ale tuturor investitorilor străini, inclusiv a investitorilor chinezi, al creșterii transparenței și standardizării aplicării legii și evitării perturbării ordinii de piață din cauza metodelor improprii de aplicare a legii, Ministerul pentru Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a promovat recent ”legea prevenirii” care vizează sporirea încrederii investitorilor străini în mediul de afaceri din România.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro