Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Finanțelor Publice al României dl Eugen Orlando Teodorovici

2019-05-10 17:03

La data de 9 mai 2019, ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu ministrul finanțelor publice al României, dl Eugen Orlando Teodorovici, pentru a face un schimb de opinii cu privire la aspecte precum cooperarea pragmatică dintre China și România.

Ambasadorul Jiang a spus că prietenia tradițională dintre China și România are o istorie lungă și are o bază profundă de opinie publică în toate domeniile vieții din ambele țări, ceea ce a creat condiții favorabile pentru îmbunătățirea calității și accelerarea dezvoltării relațiilor bilaterale. Datorită eforturilor comune ale ambelor părți, tendința de a sărbători cea de-a 70-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice bilaterale și cea de-a 15-a aniversare a înființării Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România este satisfăcătoare. Cele două părți ar trebui să profite de această tendință, să profite de cooperarea pragmatică și să nu se relaxeze, să exploreze pe larg potențialul, să inoveze în mod activ și să cultive puterea, să găsească modalități coerente și să promoveze dezvoltarea timpurie a proiectelor de cooperare în diverse domenii, cum ar fi infrastructura energetică și de transport.

Ambasadorul Jiang a subliniat că comunicarea politică este premisa și garanția pentru China și România de a realiza o cooperare pragmatică în diferite domenii. De la introducerea inițiativei ”Belt and Road” de către președintele Xi Jinping, regula de aur a "realizării unei creșteri comune prin discuții și colaborări" a fost recunoscută din ce în ce mai mult. Un mare număr de proiecte de interconectare au reușit să se lanseze și să aducă pe deplin noi oportunități de dezvoltare tuturor țărilor. Cel de-al doilea summit ”Belt and Road”, care s-a încheiat recent, a avut un succes fără precedent și a obținut rezultate fructuoase în multe domenii, cum ar fi și finanțele. Ministerul Finanțelor al Chinei va lucra împreună cu toate țările care participă la inițiativa "Belt and Road" pentru a îmbunătăți gestionarea datoriei, a promova finanțarea durabilă și a realiza o creștere durabilă și incluzivă. De asemenea, va stabili un centru de cooperare pentru dezvoltarea și finanțarea multilaterală cu instituții financiare precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. China va dezvolta obligațiuni tematice pentru a facilita entitățile interne și externe să utilizeze piața obligațiunilor pentru finanțarea inițiativei ”Belt and Road”. Banca de Dezvoltare a Chinei și Banca de Export-Import a Chinei vor continua să creeze împrumuturi speciale pentru ”Belt and Road”. Aceste realizări vor aduce noi oportunități de dezvoltare economică și socială în țările de-a lungul acestui traseu. România este o parte importantă a cercului de prietenie al Chinei ”Belt and Road”. Partea chineză salută România să participe mai profund și să facă împreună ”tortul de cooperare” mai mare. În luna noiembrie a acestui an, China va găzdui cea de-a doua ediție a China International Import Expo, o măsură importantă pentru China de a-și apăra cu fermitate liberalizarea comerțului și globalizarea economică și a deschide piața către lume, favorizând promovarea țărilor lumii pentru a consolida schimburile și cooperările economice și comerciale. China îndeamnă România să continue să participe activ la acest eveniment.

În ceea ce privește situația economică din China, ambasadorul Jiang a spus că în lumea de azi își găsesc locul turbulențele unilateralismului și protecționismului, iar instabilitatea economică a crescut considerabil. În acest context, PIB-ul Chinei a depășit pentru prima dată 90 de bilioane de yuani (aproximativ 13,2 bilioane de dolari) în anul 2018, iar rata anuală de creștere economică a fost de 6,6%. Reziliența dezvoltării economice a fost încă o dată verificată. O economie chineză constantă și pozitivă va introduce în mod sigur și neîntrerupt energie pozitivă în dezvoltarea sănătoasă a economiei mondiale.

Dl Teodorovici a spus că Ministerul Finanțelor Publice a României și el personal au considerat întotdeauna China drept un prieten vechi și un partener important și au susținut dezvoltarea profundă a relațiilor cu China și sunt dispuși să profite de ocazia ”aniversării duble”, să dezvolte idei, să fie mai activi, să accelereze materializarea consensului de cooperare dintre liderii celor două țări. În ceea ce privește politicile de investiții și alte aspecte, partea română este dispusă să ofere îndrumări necesare întreprinderilor chinez și să creeze condiții favorabile, arătând o imagine mai pozitivă a cooperării prietenești dintre România și China și oferind acesteia conotații mai bogate.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro