Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, a participat la ceremonia de semnare a unui acord privind înființarea unei societăți mixte pentru proiectul de energie nucleară chino-român

2019-05-08 03:52

La data de 8 mai 2019, China General Nuclear Power Group (CGN) și S.N. “Nuclearelectrica” S.A. au semnat la București "Acordul investitorilor în forma preliminară cu privire la continuarea proiectului unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă”. Directorul general al subsidiarei CGN din România, dl Bian Shuming, și secretarul de stat al Ministerului Energiei din România, dl Iulian–Robert Tudorache, au semnat acordul în numele Chinei și României. Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, viceprim-minstrul României dl Viorel Ștefan, ministrul Energiei din România dl Anton Anton și consilierul economic și comercial al Ambasadei Chinei dl Guan Gang au fost martorii semnării.

   

Ambasadorul Jiang a spus în discursul său că cooperarea în proiectele mari este o parte importantă a construcției ”Belt and Road” și este un eveniment remarcabil al cooperării economice și comerciale dintre China și România. Înființarea unei societăți mixte pentru proiectul unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă marchează un pas solid în cooperarea dintre cele două țări în domeniul marilor proiecte. Cele două guverne vor continua să depună eforturi comune pentru a promova realizarea cu succes și cât mai curând posibil a proiectului, creând un exemplu de cooperare pragmatică între cele două țări.

Ambasadorul Jiang a subliniat că anul acesta au coincis două evenimente importante, aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și cea de-a 15-a aniversare a înființării Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România. Speră că cele două părți vor profita de ocazia ”aniversării duble” și vor explora potențialul de cooperare dintre cele două țări în domeniul energiei și al infrastructurii etc. astfel ca cooperarea pragmatică dintre cele două țări să ducă la obținerea mai multor rezultate, la un nivel mai înalt și la crearea mai multor beneficii pentru cele două popoare.

Viceprem-minstrul dl Viorel Ștefan a spus în discursul său că unitățile 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă au o importanță deosebită pentru dezvoltarea economică a României, pentru consolidarea relațiilor chino-române și pentru a ajuta România să rezolve probleme existente cu privire la economia și eficacitatea producției energetice, promovând și în același timp ocuparea forței de muncă.

Ministrul energiei dl Anton Anton a declarat că proiectul va contribui efectiv la dezvoltarea industriei energiei regenerabile a României, iar guvernul român va sprijini și promova pe deplin realizarea proiectului cât mai curând posibil.

Unitățile 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă sunt primul proiect de energie nucleară investit de companiile chineze în Europa Centrală și de Est și este, de asemenea, cel mai mare proiect de cooperare în domeniul energiei al companiilor chineze în Europa Centrală și de Est. După semnarea acordului, societatea mixtă va trece prin formalitățile de înregistrare și va funcționa în mod oficial. Înființarea societății mixte este un semn important al negocierii proiectului unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, iar bizuindu-se pe compania mixtă, cele două părți vor continua să promoveze realizarea proiectului cât mai curând posibil.

Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă este situată în județul Constanța, România, unde au fost planificate cinci unități în anii 1980. Unitățile 1 și 2 au fost puse în funcțiune în 1996 și respectiv, 2007. Unitățile 3 și 4 vor folosi unitatea 2 ca referință, fiecare cu o putere instalată de cel puțin 720 MW. Se preconizează că cele două unități vor avea o perioadă de construcție de 88 de luni, iar investiția totală a proiectului este de aproximativ 7,2 miliarde de euro.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro