Formatul cooperării 16+1 este puntea curcubeului între Asia și Europa
-articolul publicat de ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, în Agerpres

2019-04-18 03:11

În data de 17 aprilie 2019, ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, a publicat în Agerpres, un articol intitulat „Formatul cooperării 16+1 este puntea curcubeului între Asia și Europa", care vorbește despre rezultatele obținute la cea de-a opta reuniune a șefilor de guvern din China și țările din Europa Centrală și de Est, precum și formatul cooperării 16+1. Articolul este următorul:

La 12 aprilie 2019, cea de-a opta reuniune a șefilor de guvern din China și țările din Europa Centrală și de Est s-a desfășurat cu succes în Croația, la Dubrovnik. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a condus o delegație să participe la acest summit și a avut o întrevedere cordială cu premierul Chinei, Li Keqiang. Acest lucru i-a preocupat pe prietenii români foarte mult și multe persoane au discutat acest subiect cu mine. Cu ocazia terminării Summit-ului, sunt foarte bucuroasă să împărtășim rezultatele acestuia cu cititorii, să rezumăm procesul de dezvoltare a formatului cooperării 16+1 și să explorăm oportunitățile pe care acest format le aduce relațiilor China-UE.

1. Ce rezultate au fost obținute în cadrul acestui summit?

La acest summit, șefii de guvern din China și țările din Europa Centrală și de Est au discutat planul important de cooperare pe tema Construirii Noilor Poduri prin Deschidere, Inovare și Parteneriat și au obținut rezultate fructuoase. Primul rezultat este publicarea în comun a Liniilor Directoare Dubrovnik, care a transmis o poziție clară privind menținerea multilateralismului și a făcut planuri concrete pentru activitățile de anul viitor. Al doilea este realizarea a 39 de acorduri de cooperare în domeniul infrastructurii, al energiei, al finanțelor, al culturii și al inspecției calității etc., predând o "listă de note" strălucitoare a cooperării pragmatice. Al treilea este intrarea oficială a Greciei în familia 16+1. Aceasta este prima dată când s-a adăugat un nou membru oficial la formatul cooperării 16+1 și reprezintă o piatră de marcare în cursul dezvoltării acestui format, demonstrând prin acțiuni reale că cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est nu este un cerc închis și exclusiv, ci o platformă mare, deschisă și transparentă. Al patrulea este dezvelirea Plăcii memoriale a Centrului de Parteneriat Global, care va oferi servicii de consultanță întreprinderilor pentru lărgirea cooperării în domeniul comerțului și investițiilor. Aceasta marchează un pas de dezvoltare pentru deschidere și inovare a formatului cooperării 16+1 și îmbogățirea platformei de cooperare.

România a obținut rezultatele fructoase in acest summit. În prezența diferiților șefi de guvern, China și România au semnat trei acorduri importante: Memorandumul de înțelegere privind înființarea unui Grup de lucru la nivel de experți pentru promovarea comerțului nerestricționat, Protocolul sanitar veterinar pentru siguranța alimentelor privind exportul de miere de albine din România în China și Acordul de cooperare între China Development Bank și Eximbank România privind garantarea creditelor. Aceste acorduri sunt greu de câștigat, reflectând importanța deosebită acordată de guvernul chinez dezvoltării relațiilor cu România. În următorul pas, China va continua să colaboreze îndeaproape cu România și să acorde o atenție deosebită punerii în aplicare a rezultatelor, aducând un adevărat sentiment de câștig celor două popoare.

2. Care este statutul actual al formatului cooperării 16+1?

Formatul cooperării 16+1 s-a născut în perioada declinului economiei mondiale și a fost o alegere istorică pentru China și țările din Europa Centrală și de Est să caute o cale de ieșire în comun. În ultimii 7 ani, acest format s-a bazat întotdeauna pe principiile deschiderii, eficacității și incluziunii și a oferit mai multe opțiuni de cooperare țărilor din Europa Centrală și de Est, cu rezultate pronunțate și remarcabile.

Primul este realizarea dezvoltării de la un punct la o întreagă întindere. De la înființarea formatului cooperării 16+1, cele 16 țări din Europa Centrală și de Est și China au adoptat o atitudine de a face împreună "tortul" cooperării mai mare și au profitat continuu de potențialul lor să exercite cu strădanie "efecte multiplicatoare". Părțile formatului cooperării s-au reunit în mod regulat și au publicat linii directoare de acțiune, construiind mai mult de 20 de mecanisme de cooperare pentru economie, comerț, energie, agricultură și localități etc. Au deschis un canal amplu pentru promovarea dezvoltării cuprinzătoare a relațiilor dintre China și cele 16 țări și au început să se formeze platformele de cooperare în toate domeniile și la toate nivelurile.

Al doilea este crearea unui miracol de "o singură rapiditate dintr-un declin". În contextul scăderii comerțului mondial, volumul total al comerțului dintre China și cele 16 țări din Europa Centrală și de Est a atins 82,23 miliarde de dolari SUA în 2018, cu o creștere de aproape 60% față de anul 2012 și o creștere de 21% față de anul precedent. Carnea de porc din România, carnea de vită din Ungaria și alte mâncăruri delicioase s-au pus una după alta pe mesele poporului chinez. Companiile chineze au investit peste 10 miliarde de dolari SUA în țările din Europa Centrală și de Est în domenii cum ar fi producția de mașini, finanțe, industria chimică și aviație etc. Companiile chineze, de exemplu, Huawei și ZTE, funcționează bine în Europa Centrală și de Est. Proiectele mari de reper, cum ar fi Căile Ferate dintre Ungaria și Serbia și Podul Peljesac etc., se promovează în mod stabil. Cooperarea dintre cele două părți a îmbunătățit bunăstarea poporului și a deschis un viitor luminos.

Al treilea este înfăptuirea "apropierii poporului în pofida unei distanțe mari". În ultimii ani, o serie de țări din Europa Centrală și de Est au aplicat scutirea de viză pentru cetățenii chinezi și multe orașe din Europa Centrală și de Est au deschis zboruri directe cu China. Din ce în ce mai mulți turiști chinezi se gândesc la o călătorie în Europa Centrală și de Est în orice moment doresc. În 2018, numărul vizitorilor turistici dintre China și Ungaria a ajuns la 280.000, iar cel dintre China și Cehia a ajuns la 650.000, arătând o creștere explozivă. Schimburile strânse de persoane au sporit vitalitatea cooperării în domeniul culturii și educației, contribuind la apropierea sentimentală a poporului și o prietenie mai profundă.

3. Care este semnificația formatului cooperării 16+1 pentru relațiile China-UE?

Europa Centrală și de Est este o regiune importantă în Europa, o punte și legătură între China și Europa și este, de asemenea, o verigă-cheie pentru aprofundarea Parteneriatului strategic cuprinzător China-UE. Dorința inițială a formatului cooperării 16+1 este promovarea dezvoltării țărilor din această regiune și facilitarea procesului de integrare europeană. Timp de 7 ani, formatul cooperării 16+1 a susținut întotdeauna spiritul de deschidere și toleranță, a procedat în conformitate cu legile și regulamentele Uniunii Europene și a respectat responsabilitățile și obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească statele membre ale Uniunii Europene din cele 16 țări. Noi am acordat cu stăruință aceeași atenție comerțului și investițiilor și am insistat asupra combinării economiei cu umanismul, ceea ce a promovat nu numai o dezvoltare comună dintre părțile, dar și o dezvoltare echilibrată a Europei și un nivel mai înalt de integrare europeană, devenind un pilon important al cooperării China-UE în toate domeniile. China persistă întotdeauna în desfășurarea cooperării cu țările din Europa Centrală și de Est în cadrul relațiilor China-UE și salută participarea țărilor din afara acestei regiunii la cooperarea tripartită sau multipartită din cadrul formatului cooperării 16+1, obținând rezultate de tip câștig-câștig. Practica a dovedit că formatul cooperării 16+1 a devenit o platformă plină de vitalitate de cooperare transregională Asia-Europa, a deschis o nouă cale de cooperare dintre China și țările europene și a propulsat foarte mult dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre China și țările Europei Centrale și de Est și a relațiilor China-UE.

Am încredere că, prin eforturile comune ale tuturor părților, formatul cooperării 16+1 va continua să se dezvolte, ca o punte de curcubeu între Asia și Europa, aducând în continuare noi beneficii poporului chinez și popoarelor țărilor Europei Centrale și de Est. Sunt dispusă să depun eforturi neîncetate împreună cu prietenii români de toate categoriile sociale pentru avansarea formatului cooperării 16+1.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro