Ambasadorul Jiang Yu, a vizitat organizațiile de prietenie și personalitățile prietene

2019-04-18 21:44

Recent, ambasadorul Chinei în România, doamna Jiang Yu, a vizitat Casa Româno-Chineză, Asociația de Prietenie România-China, Asociația ChinaRo, precum și alte organizații de prietenie. I-a mai vizitat și pe prietenii vechi ai Chinei, foștii ambasadori români în China, printre care domnul Romulus Ioan Budura, Ioan Donca și Viorel Isticioaia Budura.

   
Ambasadorul Jiang a spus că prietenia tradițională dintre China și România devine chiar mai fermă odată cu trecerea timpului și este adânc înrădăcinată în inimile celor două popoare. Este inseparabilă de eforturile pe termen lung ale organizațiilor de prietenie și prietenilor din România. Câțiva foști ambasadori români în China au fost martorii istoriei dezvoltării cooperării prietenești dintre cele două țări, pionierii și promotorii relațiilor chino-române și au contribuit semnificativ cu viziunea și înțelepciunea diplomaților la menținerea continuă a direcției relațiilor dintre cele două țări caracterizate prin ajutor reciproc la nevoie, avantaje și beneficii reciproce. Asociația ChinaRo, Casa Româno-Chineză și Asociația de Prietenie România-China, sunt cele trei generații de organizații prietenoase care reprezintă "echipa din bătrânețe, vârstă mijlocie și tinerețe". În ultimii ani au prezentat în mod activ condițiile naționale chinezești pentru poporul român, au promovat prietenia dintre cele două țări și au propulsat schimburile interumane și cooperarea pragmatică.

Ambasadorul Jiang a subliniat că prietenia dintre popoare contribuie la aprofundarea înțelegerii reciproce și a încrederii între cele două țări și promovează rezultatele unei cooperări pragmatice mai ”împământenite” și mai populare, fiind o bază solidă și o forță motrice inepuizabilă pentru dezvoltarea relațiilor chino-române și trebuie transmisă din generație în generație. Anul acesta marchează cea de-a 70-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România și 15 ani de la stabilirea Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România. Dezvoltarea relațiilor bilaterale beneficiază de oportunități istorice. China și România comunică și cooperează în domeniul energiei, infrastructurii, finanțelor, turismului, agriculturii, educației, științei, tehnologiei, cooperării locale și al tineretului etc., străduindu-se să arate prietenia dintre cele două țări cu o cooperare mai practică și pragmatică. Se speră că organizațiile de prietenie și prietenii din România își vor exercita influența socială și vor uni forțele prietenoase din toate domeniile vieții pentru a diminua în continuare distanța dintre cele două popoare, pentru a promova cooperarea pragmatică în diverse domenii și pentru a produce mai multe rezultate cât mai curând posibil.

Ambasadorul Jiang a subliniat faptul că conexiunea inimilor oamenilor reprezintă o bază importantă pentru schimburile dintre cele două țări și unul dintre pilonii importanți ai inițiativei "Belt and Road". Inițiativa "Belt and Road" aderă la principiul împărțirii, construirii și partajării și se angajează să promoveze comunicarea politică, conectivitatea facilităților, comerțul, integrarea monetară și conexiunea inimilor popoarelor. După lansarea inițiativei "Belt and Road" în 2013, aceasta a primit un sprijin activ și un răspuns entuziast din partea comunității internaționale. În prezent, 124 de țări și 29 de organizații internaționale au semnat cu China documentul de cooperare "Belt and Road". Inițiativa "Belt and Road" a fost propusă de partea chineză, iar rezultatele sunt împărtășite de toate părțile. Aceasta este o frumoasă ”călătorie” care nu poate fi ratată în dezvoltarea relațiilor chino-române. China și România ar trebui să profite de această ocazie pentru a realiza o dezvoltare mai mare a relațiilor bilaterale pe platforma largă a inițiativei "Belt and Road", pentru a combina mai bine visul chinezesc cu visurile poporului român și pentru a contribui mai mult la construirea unei comunități umane cu un destin comun.

   
Casa Româno-Chineză, Asociația ChinaRo și Asociația de Prietenie România-China, domnul Romulus Ioan Budura și alți foști ambasadori români în China au declarat că au o prietenie sinceră cu China și poporul chinez și sunt mândri să fie martorii istoriei dezvoltării prieteniei tradiționale dintre România și China. Sunt foarte mulțumiți de dezvoltarea rapidă a relațiilor româno-chineze în ultimii ani și aștept cu nerăbdare viitorul acestor relații. Cu toții vor profita de ocazie pentru a sărbători aniversarea a 70 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice dintre China și România și cea de-a 15-a aniversare a stabilirii Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România. Cu ajutorul inițiativei ”Belt and Road” și al altor platforme, vor juca pe deplin rolurile lor, cu un consens consolidat și o atitudine activă și întreprinzătoare, astfel încât prietenia dintre România și China se va dezvolta continuu și cooperarea pragmatică în diferite domenii va ajunge la un nou nivel.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro