Când verdele crește în primavara, se apropie dealurile pline de viață Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, doamna Jiang Yu, a participat la finala celei de-a 18-a ediție a Concursului de limba chineză pentru studenți "Podul Limbii Chineze" din România

2019-04-05 16:01

În data de 2 aprilie 2019, la București, a avut loc finala celei de-a 18-a ediții a Concursului de limbă chineză "Podul Limbii Chineze" din România. Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, doamna Jiang Yu, inspector general la Direcţia Învăţământ Preuniversitar a Ministerul Educației Naționale, Doamna Rodica Cherciu, președintele Senatului Universității din București, domnul prof. univ. dr. Marian Preda, reprezentanți ai organizațiilor de prietenie, profesori și studenți din cadrul Institutului Confucius, reprezentanți ai întreprinderile chineze, membri de familie ai concurenților și reporteri din mass-media, peste 200 de persoane au participat la acest eveniment. Sediul Institutului Confucius a trimis o delegație pentru a viziona competiția.

Ambasadorul Jiang Yu a ținut un discurs în care a spus că " Distanța nu poate separa prietenii adevărați care se simt atât de aproape chiar și atunci când sunt la mii de kilometri depărtare"este interpretarea perfectă a prieteniei tradiționale care nu a încetat niciodată în cei 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. Încă din anii 1950, China și România au înființat reciproc specialitățile de limbii fiecărora în cadrul universității. Întrucât relația dintre cele două părți continuă să se aprofundeze, există o cerere tot mai mare din partea tuturor categoriilor sociale din România pentru a învăța limba chineză, a înțelege China și a întări cooperarea. În acest context a fost dezvoltat Institutul Confucius. Ambasadorul Jiang Yu a lăudat Institutul Confucius pentru contribuțiile sale la schimburile de educație, cultură și tineret de-a lungul anilor, aducând un omagiu Ministerului Educației, organizațiilor de prietenie și sinologilor pentru susținerea dezvoltării învățământului limbii chineze și promovarea schimburilor de prietenie între cele două țări.

Ambasadorul Jiang a spus că nimic, nici măcar munți sau oceane, nu le poate separa pe aceia care au un scop comun. Acum 70 de ani, primii studenți români au plecat în China pentru a-și face acolo studiile. După ce s-au întors din China, ei au devenit participanți și contribuitori la prietenia chino-română. De atunci, limba chineză a devenit un pod pentru schimburi de prietenie între cele două popoare. Organizarea concursului "Podul Limbii Chineze" are o semnificație deosebită, și anume de a transmite și moșteni prietenia.

Ambasadorul Jiang a subliniat că anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și cea de-a 15-a aniversare a înființării unui Parteneriat amplu de prietenie și cooperare. Există o vorbă în România care spune "apa trece, pietrele rămân". Timpul zboară, dar dezvoltarea relațiilor China-România devine tot mai stabilă, iar legăturile celor două popoare devin tot mai strânse. Schimburile culturale dintre China și România au promovat în mod eficient întărirea comunicărilor între civilizații celor două părți, a consolidat baza de opinie socială și publică a relațiilor dintre cele două țări și a impulsionat dezvoltarea rapidă a cooperării bilaterale pragmatice în diferite domenii. Ambasadorul Jiang a spus că anul 2019 este un an important de construire a succeselor trecute pentru a ne avansa în continuare cauza, precum și anul de schimb educațional și de tineret dintre China și țările din Europa centrală și de est. Trebuie să continuăm să îmbogățim conotația și forma schimburilor dintre tinerii studenți din cele două țări, să îmbunătățim înțelegerea reciprocă, să aducem oamenii noștri mai aproape unii de alții, să susținem legătura destinului poporului chinez cu cel al poporului român și să lucrăm împreună pentru a deschide un nou capitol în cooperarea prietenoasă dintre China și România și a promova dezvoltarea cuprinzătoare, durabilă și profundă a relațiilor bilaterale.

Doamna inspector general Cherciu a apreciat foarte mult rolul și realizările Institutului Confucius în promovarea predării limbii chineze, introducerea culturii chineze și sprijinirea schimburilor non-guvernamentale dintre China și România. Ea a spus că Ministerul Educației este dispus să accelereze promovarea limbii chineze în sistemul de credite și să consolideze în continuare cooperarea cu China în schimburile educaționale, recunoașterea reciprocă a calificărilor academice și schimburile de tineri.

În discursul său, domnul președinte Preda a menționat că așteaptă cu nerăbdare să extindă schimburile inter-școlare și cooperarea cu universitățile chineze, încurajând studenții să învețe bine limba chineză și să-și sporească competitivitatea.

Concurenții au prezentat un nivel excelent de limba chineză, s-au prezentat ca niște artiști talentați și au primit aplauze din partea publicului. În cele din urmă, Bao La de la Institutul Confucius de la Universitatea din București a câștigat calificarea pentru a reprezenta România în China la Finala concursului internațional de limba chineza ”Podul Limbii Chineze”. În cadrul concursului s-a stabilit, de asemenea, premiul pentru cea mai bună elocvență și cel mai bun talent. Concurenții au spus că prin învățarea limbii chineze, au cunoscut o lume mai largă, și-au făcut mai mulți prieteni, au câștigat o motivație mai puternică de a învăța și vor continua să facă eforturi în viitor pentru a fi mesagerii inimilor și minților oamenilor pentru a moșteni prietenia dintre China și Româna, promovând astfel și dezvoltarea comună a celor două țări.

De la înființarea primului Institut Confucius din România în anul 2006, predarea limbii chineze s-a înflorit în România. În prezent în România exista 4 institute Confucius, 1 clasă Confucius independentă, 10 clase Confucius și peste 130 de puncte de predare. În 2018, numărul studenților care învață limba chineză a depășit 12.000, iar proporția acestora în populația națională era printre cele mai înalte din lume. După includerea limbii chineze în sistemul național de învățământ de către Ministerul Educației în 2017, unele școli au creat noi cursuri de credit de limbă chineză, oferind mai multe platforme pentru tinerii români de a învăța limba chineză.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro