Cooperăm pentru a construi o lume mai bună

2018-03-06 04:41

Adresarea E.S. Xi Jinping Secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și Președintele Republicii Populare Chineze cu ocazia Dialogului la nivel înalt între PCC și partidele politice din lume

Beijing, 1 decembrie 2017

Stimați lideri ai partidelor politice din întreaga lume,

Doamnelor si domnilor,

Dragi prieteni,

Buna ziua! Sunt încântat să văd astăzi alături de noi, lideri ai partidelor politice și organizațiilor din alte țări, aici la Partidul Comunist Chinez, în cadrul acestui dialog la nivel înalt de reuniune a partidelor politice mondiale. Cu toții suntem ocupați deoarece anul se apropie de sfârșit. Cu toate acestea, am reușit să ne reunim la Beijing cu prilejul acestei importante intâlniri pentru a ne intensifica cooperarea și acest lucru demonstrează pe deplin că avem un interes comun în dezvoltarea umanității și a viitorului lumii.

În numele Partidului Comunist Chinez (PCC) și în numele meu personal, vă spun un calduros Bine ați venit tuturor celor care au călătorit acest drum lung spre China. De asemenea, folosesc această ocazie pentru a-mi exprima în mod sincer aprecierea tuturor partidelor politice, organizațiilor și conducătorilor acestora pentru expedierea scrisorilor și mesajelor de felicitări cu ocazia convocării celui de-al 19-lea Congres Național al PCC.

La cel de-al 19-lea Congres Național, PCC a elaborat un plan pentru dezvoltarea Chinei de acum până la mijlocul acestui secol și a reafirmat dorința reală a Chinei de a colabora cu restul lumii pentru a construi o comunitate umană cu un destin comun.

Partidele politice joacă un rol important în viața politică a țărilor noastre și în progresul civilizației umane. Astfel, aș dori să împărtășesc punctul nostru de vedere la acest subiect cu dumneavoastră - lideri care reprezintă aproape 300 de partide politice și organizații din diferite țări.

Doamnelor si domnilor,

Dragi prieteni,

De-a lungul veacurilor, ideea de a trăi o viată mai bună întotdeauna a fost o dorință a omenirii. Omenirea a creat civilizații splendide în ultimele câteva mii de ani. Cu toate acestea, războaiele și conflictele nu au încetat niciodată. Acestea, împreună cu diverse calamități naturale, precum boli și plăgi, au provocat suferințe nespuse asupra noastră ca omenire și ne-au costat foarte mult. Astăzi, datorită dezvoltării rapide a internetului, imensității de date, stocarea cloud, satelitului cuantic și inteligenței artificiale, noi, ființele umane suntem mai conectate ca niciodată. Pe de altă parte, ne confruntăm, de asemenea, cu provocări globale fără precedent în ceea ce privește numărul, dimensiunea și gravitatea. Destinul și viitorul tuturor din întreaga lume este din ce în ce mai interconectat.

Astfel, omenirea are două opțiuni. Una este o concurență viciară sau chiar un conflict armat pentru putere și interes propriu, care poate duce la o criză dezastruoasă. Cealaltă este ca noi să mergem împreună cu valul timpurilor și să facem față provocărilor printr-o colaborarea globală. Aceasta, la rândul său, va crea condiții favorabile pentru construirea unei comunități umane cu un destin comun. Trebuie să profităm de oportunitatea istorică și să facem alegerea corectă pentru a oferi un viitor mai luminos pentru omenire.

Națiunea chineză are o istorie lungă și o civilizație splendidă, totuși a fost devastată de turbulențe și tulburări de sânge și de foc de când a început vremea modernă. Dar noi, chinezii, n-am cedat niciodată în fața destinului. Ne-am ridicat și ne-am luptat cu perseverență și după lungi lupte, am pășit pe drumul larg către marea renaștere a națiuni chineze.

Istoria arată că genele culturale din sângele nostru ne-au ajutat să susținem dezvoltarea acestei națiuni antice până în prezent și dezvoltarea neîntreruptă a civilizației noastre de peste 5000 de ani. Din timpuri străvechi, chinezii au ținut întotdeauna cont de aceste doctrine: "Toți oamenii de sub cer sunt o singură familie", "toți oamenii sunt frații mei și împărtășesc viața tuturor creaturilor" și "toate națiunile ar trebui să trăiască în armonie" . Am încercat întotdeauna să creăm o lume mai bună în care "o cauză dreaptă este urmărită pentru binele comun".

Țările pot să difere de la una la alta și chiar pot întâlni probleme între ele, ceea ce este de așteptat. Dar nu trebuie să uităm că noi toți trăim sub același cer, împărtășim aceeași planetă și că aparținem uneia și aceleiași familii. Oamenii din întreaga lume ar trebui să se ghideze după viziunea că toți oamenii sunt o singură familie, se îmbrățișează reciproc cu brațele deschise, sporesc înțelegerea reciprocă și caută un teren comun pentru a înlătura diferențele. Împreună, ar trebui să ne străduim să construim o comunitate cu un viitor comun pentru omenire.

În 2013, am facut primul apel pentru a construi o comunitate umană cu un destin comun. Mă bucur să văd că datorită creșterii continue a prieteniei și a cooperării dintre China și alte țări, acest apel a câștigat un sprijin din ce în ce mai mare și sunt luate din ce în ce mai multe măsuri pentru a continua această inițiativă.

De altfel, inițiativa Belt and Road, pe care am propus-o, are ca scop exact crearea unei comunități umane cu un destin comun. În decursul unei perioade de patru ani, inițiativa Belt and Road a devenit o platformă majoră de cooperare pentru țările în cauză pentru a atinge o dezvoltare comună. Numeroase mici fluxuri se unesc pentru a face un ocean vast, iar nenumărate stele radiante iluminează o întreagă galaxie. Sunt convins că atâta timp cât împărtășim acest obiectiv, planificăm împreună, lucrăm împreună, ne îndreptăm treptat spre ea, zi de zi, cu siguranță vom reuși să construim o comunitate cu un viitor comun pentru omenire.

Doamnelor si domnilor,

Dragi prieteni,

Comunitatea umană cu un destin comun înseamnă faptul că destinul și viitorul fiecărei națiuni și țări sunt interconectate. Așadar, ar trebui să ne unim și să ne străduim să construim această planetă a noastră într-o familie armonioasă și să realizăm dorința omenirii de a avea o viață mai bună.

Trebuie să ne străduim să construim o lume a securității universale, o lume fără frică. Evoluția civilizației umane arată că în ciuda dorinței noastre de pace durabilă de mii de ani, spectrul războiului nu ne-a părăsit niciodată și a continuat să ne bântuie. Pe măsură ce toți oamenii trăiesc pe aceeași planetă, nici o țară nu ar trebui să-și mențină propria securitate cu prețul securității altora. O amenințare pentru o altă țară se poate dovedi a fi o provocare proprie. Acțiunea unilaterală sau credința oarbă în folosirea forței nu poate face față amenințărilor de securitate tot mai complexe.

În schimb, ar trebui să adoptăm o nouă gândire privind securitatea comună, cuprinzătoare, cooperantă și durabilă, iar obiectivul nostru ar trebui să fie acela de a construi împreună un nou model de securitate echitabilă și benefică pentru toți. Ar trebui să eliminăm cauzele profunde ale războiului, să ajungem la cei care au suferit prin lupte și să protejăm femeile și copiii de flagelul războiului, astfel încât soarele păcii să lumineze întreaga noastră planetă și toată lumea să trăiască în liniște și armonie.

Trebuie să încercăm să construim o lume a prosperității comune fără sărăcie. În ciuda nivelului de dezvoltare materială și tehnologică realizat în lumea de astăzi, care ar fi de neimaginat pentru strămoșii noștri, dezvoltarea neechilibrată și inadecvată reprezintă încă o problemă majoră. Există un decalaj uriaș de dezvoltare între Nord și Sud, sărăcia și foametea rămân larg răspândite, apare o nouă diviziune digitală și oamenii din multe țări trăiesc încă în condiții dure. Dacă cineva încă este adept al sensului de logica al jocului cu sumă zero sau câștigătorul ia totul, sau recurge la practici de a-si îmbunătăți propria situatie prin înrăutățirea situatiei altuia, atunci acesta o să-și blocheze propriul drum înainte de a închide ușa altora . Astfel de practici nu pot decât să erodeze fundamentul propriei dezvoltări și să pericliteze viitorul omenirii.

Noi ar trebui să lucrăm pentru a aduce beneficii tuturor și pentru a promova o globalizare mai deschisă, mai tolerantă și cuprinzătoare, mai echilibrată și de câștig comun creând astfel condiții care să permită o dezvoltare comună a întregii omeniri. Acest lucru ne va permite să urmărim prosperitatea comună pentru toate țările, să eradicăm sărăcia și înapoierea care afectează oamenii în multe țări și să ne asigurăm că toți copiii noștri sunt bine îngrijiți. Aceasta va permite tuturor țărilor să beneficieze de dezvoltare și tuturor oamenilor să ducă o viață decentă.

Ar trebui să încercăm să construim o lume deschisă și cuprinzatoare, fără izolare. După cum spune o veche zicală chineză: "Toate lucrurile vii ar trebui să trăiască fără a se răni unele pe altele; toate căile vieții ar trebui să se dezvolte fără a se împiedica reciproc ". Prosperitatea civilizației și progresul uman nu vor fi posibile fără a îmbunătăți terenul comun, deschiderea și incluziunea, precum schimbul și învățarea reciprocă între civilizații și rezervarea diferențelor între ele.

Diferitele civilizații ar trebui să prospere și să coexiste armonios, să se bazeze pe forța celeilalte pentru a inspira și a sustine dezvoltarea umană: aceasta este îndemnarea istoriei. Trebuie să ținem mereu cont de faptul că lumea este un loc plin de culoare și că civilizațiile sunt diverse; ar trebui să vedem că diferite civilizații se îmbogățesc și se alatura frumuseții lumii noastre. Ar trebui să lucrăm împreună pentru a elimina barierele culturale, pentru a respinge prejudecățile care stau în calea interacțiunilor umane și a elimina părtinirea culturală care împiedică oamenii să interactioneze unul cu altul. Trebuie să realizăm că diferite civilizații coexistă în armonie și că toți oamenii se bucură de susținerea culturală.

Ar trebui să ne străduim să construim o lume verde, curată și frumoasă. Pământul este singura locuință comună pentru noi---omenirea. În ciuda eforturilor depuse de unii oameni, găsirea unei noi locuințe pentru omenire în spațiul cosmic rămâne un vis îndepărtat. Faptul este că omenirea trebuie să trăiască pe această planetă în viitorul apropiat. Ar trebui să protejăm împreună planeta noastră, nu numai de dragul nostru, ci și pentru generațiile viitoare. Ar trebui să asigurăm o armonie între om și natură și să prețuim mediul în mod dramatic pe măsură ce ne prețuim viețile noastre. Ar trebui să onorăm natura, să o respectăm, să urmăm căile ei și să o protejăm. Trebuie să protejăm pământul, casa noastră de neînlocuit, să vindecăm rănile provocate de ecosistem și mediu și să construim o casă armonioasă și viabilă pentru omenire. Acest lucru va permite ecosistemului natural să se recupereze și să se regenereze, va permite tuturor să trăiască într-un mediu bun, cu ape lucide și munți verzi.

Doamnelor si domnilor,

Dragi prieteni,

Astăzi, lumea cunoaște un șir de modificări, asta și este dezvoltarea în sine. Toate partidele politice ar trebui să țină pasul cu timpul, să obțină o apreciere accentuată a tendinței fundamentale a progresului uman, să răspundă aspirațiilor comune ale oamenilor și să ne dezvoltăm în timp ce promovăm dezvoltarea țărilor noastre, a națiunilor noastre și a omenirii. Ar trebui să ne îndreptăm atenția și să ne uităm îndeaproape, să ne îndeplinim responsabilitățile și să ne bazăm pe realitățile țărilor noastre și ale lumii.

Ar trebui să ținem cont atât de interesele globale, cât și de cele de perspectivă, și să ne ocupăm de misiunea care ne-a fost oferită de istorie. Trebuie să ținem cont de aspirațiile oamenilor și să le transformăm în gândurile, scopurile și obiectivele partidelor noastre politice și să adoptăm în mod corespunzător planuri concrete și practice de execuție.

Construirea unei comunități umane cu un destin comun necesită participarea oamenilor din toate țările. Noi ar trebui să punem în valoare puterea tuturor prin construirea unui consens între oameni din diferite națiuni, cu diferite credințe și culturi și din diferite regiuni pentru a avansa această mare cauză.

Pentru a realiza un vis mare, este strict necesar să valorificăm viziunea și puterea tuturor celor implicați. Ar trebui să facem acest lucru prin abordarea lucrurilor din mai multe puncte de vedere și perspective diferite, să valorificăm cele mai bune practici, să explorăm noi căi de gândire și să construim un impuls. Noi, partidele politice din diferite țări ar trebui să consolidăm încrederea reciprocă, dialogul și coordonarea. Pe baza unei noi forme de relații internaționale, ar trebui să explorăm construirea unui nou tip de relații interpartinice la care urmărește să extindă consensuri rezervând diferențele, sporind respectul reciproc și inspirarea reciprocă și ar trebui să construim o multi-rețea internațională de multi-nivele pentru schimburi și cooperare între partide. Cu aceste eforturi, putem crea o forță puternică pentru a construi o comunitate cu un viitor comun pentru omenire.

Numai dacă pășim, putem da de o potecă și numai prin acțiuni putem obține succes. Evident, ca un proces istoric, eforturile de a construi o comunitate umană cu un destin comun nu pot fi finalizate peste noapte și un astfel de proces nu va fi deloc ușor. Sunt necesare eforturi persistente și grele. Pentru a construi o astfel de comunitate, trebuie să fim pregătiți să lucrăm pentru o călătorie lungă. Nu trebuie să renunțăm la visul nostru atunci când realitatea din jur este prea complicată; nici nu ar trebui să ne oprim să ne căutam idealurile atunci când nu le putem găsi.

Doamnelor și domnilor,

Dragi prieteni,

PCC se străduiește atât pentru bunăstarea poporului chinez, cât și pentru progresul uman. Este cel mai mare partid politic din lume. Așa cum am remarcat odată, PCC trebuie să acționeze cum acționează partidele mari. Tot ceea ce fac comuniștii chinezi este de a îmbunătăți viața poporului chinez, de a reînnoi națiunea chineză și de a promova pacea și dezvoltarea pentru omenire. Trebuie să ne conducem bine propria casă, care în sine este o contribuție la construirea unei comunități umane cu un destin comun. De asemenea, trebuie să realizăm că dezvoltarea Chinei va crea mai multe oportunități pentru lume. Vom explora legea care guvernează dezvoltarea societății umane prin propriile practici și vom împărtăși cu alte țări ceea ce am învățat. Nu vrem să "importăm" modele din alte țări, nici nu dorim să "exportăm" modelul chinez, cu atât mai puțin vom cere altor țări să copieze practica chineză. Noi, comuniștii chinezi, vom respecta următoarele angajamente:

În primul rând, vom continua să dăm contribuție la menținerea păcii și liniștei globale. Cu aproape o sută de ani în urmă, a avut loc fondarea PCC , în timp ce țara era distrusă de tulburări intense. Una dintre misiunile fondatoare ale PCC a fost de a pune capăt mizeriei cauzate de turbulențe și războaie în urma carora poporul chinez a suferit de la mijlocul secolului al XIX-lea. Din 1921 până în 1949, pentru a realizarea păcii și stabilitații în China și a asigura o viață mai bună pentru poporul său, PCC a adunat poporul chinez și i-a condus într-o luptă înarmată timp de 28 de ani, făcând un sacrificiu enorm.

După ce am trecut printr-o asemenea încercare, noi, comuniștii chinezi, știm prea bine cât este de prețioasă pacea; de aceea suntem hotărâți să susținem pacea. China își menține angajamentul de a promova pacea, dezvoltarea, cooperarea și câștigul comun. Vom continua să urmărim dezvoltarea pașnică, să construim parteneriate globale și să participăm activ la eforturile de soluționare politică a problemelor cu hotspot internațional.

China, un pion important și contribuție financiară solida la operațiunile ONU de menținere a păcii, are o baza cumulată de 36.000 de persoane. Asa cum va spun, mai mult de 2.500 de pacificatori chinezi, care se confruntă cu greutăți și pericole, se află în serviciul activ în opt zone de misiune pentru a proteja pacea și securitatea.

China va continua să se implice în mod activ în reformarea și dezvoltarea sistemului de guvernanță globală pentru a face ordinea politică și economică internațională mai dreaptă și mai echitabilă. Indiferent de stadiul de dezvoltare, China nu va căuta niciodată hegemonia, nu se va angaja în expansiune. Facem apel la partidele politice din toate celelalte țări să colaboreze cu noi pentru a promova pacea mondială, pentru a contribui la dezvoltarea globală și pentru a menține ordinea internațională.

În al doilea rând, vom continua să promovăm dezvoltarea comună pentru toți.

În calitate de partid care are rădăcină în popor și s-a dezvoltat puternic cu sprijinul poporului, PCC nutrește întotdeauna un sentiment de îngrijire atât poporului chinez, cât și popoarelor din întreaga lume. Ne angajăm să îmbunătățim viața atât a poporului chinez, cât și a oamenilor din toate celelalte națiuni.

De-a lungul anilor, China a oferit o sumă imensă de granturi și împrumuturi concesionale, precum și asistență tehnică, personală și intelectuală altor țări în curs de dezvoltare. A lansat numeroase proiecte în aceste țări pentru a-și susține dezvoltarea economică și socială și pentru a îmbunătăți viața oamenilor lor. În aceste țări, mii de oameni de știință chinezi, ingineri, antreprenori, tehnicieni, medici și asistente medicale, cadre didactice, muncitori și voluntari lucrează mână în mână și umăr la umăr cu oamenii locali pentru a le ajuta să își schimbe viața în bine.

Așa cum prevede PCC în cadrul celui de-al 19-lea Congres Național, o societate prosperă în toate aspecte se va forma în China până în anul 2020. Modernizarea socialistă va fi realizată practic în China până în anul 2035 și, până la mijlocul secolului al XXI-lea, China se va transforma într-o mare țară socialistă modernă, prosperă, puternică, democratică, avansată din punct de vedere cultural, armonioasă și frumoasă. Acest lucru va duce la o viață mai bună nu numai pentru noi chinezi, ci și pentru oamenii din alte țări. Solicităm partidelor politice din alte țări să colaboreze cu noi pentru a crea mai multe oportunități de cooperare pentru lume și pentru a promova dezvoltarea comună și prosperitatea tuturor.

În al treilea rând, vom continua să promovăm îmbogățirea reciprocă între civilizații.

După cum se spune în chineză, o piatră luată dintr-un alt munte poate servi ca un instrument pentru a lustrui jadul local. PCC apreciază importanța dezvoltării unei perspective globale pentru sine. Suntem dornici să valorificăm realizările altor culturi și să le aplicăm în contextul chinezesc. Într-adevăr, marxismul este adevărul științific pe care l-am învățat din alte țări. Am adaptat marxismul la condițiile Chinei, l-am ținut la curent și am îmbunătățit recursul popular. Ca rezultat, marxismul a devenit teoria științifică care orientează PCC, deoarece conduce poporul chinez pe marș înainte.

PCC va îmbrățișa și va aborda realizările altor culturi cu o minte deschisă și o perspectivă largă. Continuăm să ne angajăm să dialogăm, să schimbăm și să cooperăm cu oamenii și cu partidele politice din alte țări și să sprijinim schimburile culturale și interpersonale dintre țări.

În următorii cinci ani, PCC va invita partide politice din întreaga lume să trimită în China 15 000 de vizitatori pentru mai multe interacțiuni. Propunem ca Dialogul la nivel înalt între PCC și partidele politice din lumea să fie instituționalizat ca o platformă pentru un dialog politic la nivel înalt, cu o largă reprezentare și influență internațională.

Doamnelor si domnilor,

Dragi prieteni,

În urmă cu peste două mii de ani, filozoful antic chinez, Confucius, a observat că trebuie să se facă prieteni cu oameni care sunt în stare dreaptă, sinceră și bine informată. PCC este gata să facă mai mulți prieteni în întreaga lume. De-a lungul anilor, am menținut contacte regulate cu mai mult de 400 de partide și organizații politice în 160 de țări și regiuni, iar cercul nostru de prieteni continuă să crească.

În continuare, PCC va intensifica schimburile cu partidele politice din alte țări pentru a împărtăși practicile de construire a partidelor și pentru a spori guvernarea statului și pentru a desfășura mai multe schimburi și dialoguri între civilizații, pentru a ne îmbunătăți încrederea reciprocă strategică. Fie ca noi toți, oameni din diferite țări, să ne alăturăm mâinilor pentru a construi o comunitate cu un viitor comun pentru omenire și o lume mai bună.

În încheiere, doresc ca Dialogul la nivel înalt între PCC și partidele politice din lumea să aibă succes!

Va multumesc tuturor.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro