Reprezentanții politici, experții și cercetătorii români au discutat despre propunerea secretarului general Xi Jinping privind construirea unei comunități umane cu un destin comun

2018-02-23 05:34

Pe data de 21.02.2018, Ambasada Chinei în România, Institutul Social Democtrat „Ovidiu Șincai” precum și Fundația EURISC au organizat împreună un simpozion privind modul de înțelegere și construire a unei comunități umane cu un destin comun. Domnul Xu Feihong, ambasadorul Chinei în România, domnul Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, președintele Fundației Europene Titulescu, domnul Adrian-Marius Dobre, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, secretar de stat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, secretarul general ISD, doamna Maria-Manuela Catrina, directorul executiv ISD, secretar de stat al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, doamna Maria Lazăr, secretarul general al Organizatiei de Femei PSD, parlamentarii PSD, PNL, UDMR, USR, domnul Romulus Ioan Budura, vicepreședinte al Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră, fostul ambasador al României în China, domnul Dumitru-Dorin Prunariu, vice-președinte al Fundației EURISC, și aproape 40 de reprezentanți politici și academici au fost prezenți.

În discursul său, ambasadorul Xu a explicat, în principal, spiritul celui de-al 19-lea Congres Național al PCC și al discurului secretarului general Xi Jinping la dialogurile la nivel înalt dintre Partidul Comunist Chinez și partidele din întreaga lume și a introdus ideea de a construi o comunitate umană cu un destin comun și de a construi o lume mai bună împreună.

Ambasadorul Xu a subliniat că în ceea ce privește construirea unei comunități umane cu un destin comun și crearea unei lumi mai bune sunt cu stringență profundă istorică și realistă. În lumea de astăzi, tendințele globale de multipolarizare, globalizare economică, informatizare a societății și diversitate culturală sunt în creștere. Țările devin tot mai interdependente. Totuși, antiglobalizarea, protecționismul, populisuml fac mare zarvă. Lumea devine uneori fragmentată, segmentată și se confruntă cu extremism. Omenirea stă la o intersecție și nu are încotro. Pentru a rezolva problemele sus-menționate, trebuie să urmăm curentul general al dezvoltării mondiale și a progresului uman, să ținem seama de aspirația comună a tuturor popoarelor pentru o viață mai bună și să promovăm construirea unei comunități umane cu un destin comun. Există o legătură necesară între construirea unei comunități umane cu un destin comun și crearea unei lumi mai bune. Aceste două lucruri se completează reciproc. Construirea unei comunități umane cu un destin comun se promovează împreună cu crearea unei lumi mai bune, iar realizarea celei din urmă înseamnă tocmai formarea unei comunități umane cu un destin comun. În discursul său, secretar general Xi Jinping a descris patru obiective pentru a crea o lume mai bună: trebuie să ne străduim să construim o lume a securității universale, o lume fără frică; trebuie să încercăm să construim o lume a prosperității comune fără sărăcie; trebuie să încercăm să construim o lume deschisă și cuprinzătoare, fără izolare; și trebuie să ne străduim să construim o lume verde, curată și frumoasă.

Participanții au vorbit unul după altul, au vorbit foarte mult despre noul concept al secretarului general Xi Jinping de a gestiona afacerile de stat și ideile noi și importanța construirii unei comunități umane cu un destin comun.

Năstase, fostul prim-ministru al României, a declarat că situația mondială se află în cursul unor schimbări majore și China s-a bucurat de o influență crescândă pe arena internațională. Dezvoltarea tuturor țărilor are nevoie de un nou impuls. Conceptul de construire a unei comunități umane cu un destin comun, propus de secretar general Xi Jinping, este conform cu nevoile tuturor părților și reprezintă o contribuție teoretică majoră pentru întreaga omenire. În octombrie anul trecut, secretar general Xi Jinping a elaborat în raportul său cel de-al 19-lea Congres Național al PCC cum să adere la calea dezvoltării pașnice și să promoveze construirea unei comunități umane cu un destin comun.

Budura, fostul ambasador al României în China, a spus că, există o civilizație cu o istorie de mai mult de 5000 de ani, iar China ar trebui să aibă o amprentă extraordinară în lume. Construirea unei comunități umane cu un destin comun întruchipează gândirea tradițională chineză a "națiunilor armonioase" și a "armoniei lumii" și este o modalitate bună de a rezolva problemele lumii și de a promova prosperitatea comună.

Catrina, directorul executive ISD, a spus că puține partide politice pot vorbi despre o lume mai bună. Partidul Comunist Chinez ține cont de sentimentele și responsabilitățile lumii și promovează cauza progresului uman ca responsabilitate proprie. Secretar general Xi Jinping a propus să construiască o lume departe de frică, cu securitate comună, departe de sărăcie, cu prosperitate comună, departe de a fi închisă, ci deschisă și incluzivă, frumoasă, curată ce portretizează comunitatea umane cu un destin comun și lumea frumoasă și sporește încrederea în dezvoltarea tuturor țărilor.

Comentatorul Radu Delicote a spus că, în cadrul conceptului de construire a unei comunități umane cu un destin comun și Inițiativei Belt and Road, relațiile dintre state ar trebui să se bazeze pe o cooperare reciproc avantajoasă, nu un "joc cu sumă zero". Toate țările din lume ar trebui să se alăture activ comunității umane cu un destin comun susținută de China și să colaboreze pentru a construi o lume mai bună.

De asemenea, delegații au apreciat în mod deosebit realizările extraordinare în ceea ce privește dezvoltarea pe care China le-a făcut sub conducerea PCC și sunt pline de încredere în îndeplinirea obiectivului Chinei de a construi o societate bine înzestrată într-un mod atotcuprinzător și de întinerire puternică a națiunii chineze. Au subliniat că România trebuie să urmărească îndeaproape ritmul dezvoltării Chinei și tendința timpurilor și ar trebui să fie mai proactivi în cooperare. În dezvoltarea relațiilor cu China, partidele politice din România au declarat că ar trebui să se implice activ în inițiativa Belt and Road și cooperarea în format "16+1". Trebuie să studieze în profunzime cum să traducă prietenia tradițională dintre cele două țări în rezultate de cooperare pragmatică și să ia acțiuni practice în construirea unei comunități umane cu un destin comun.

În cadrul întâlnirii, Ambasada Republicii Populare Chineze a distribuit oaspeților, la ceremonie, discursul secretarului general Xi Jinping la dialogurile de nivel înalt dintre Partidul Comunist Chinez și partidele politice din lume și raportul celui de-al 19-lea Congres Național al PCC.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro