În anul 2018 Ambasada Chinei în România a desfășurat seria de activități "Festivalul Primăverii"

2018-02-23 05:27

Zapada s-a topit, primavara bine ai venit! Pe data de 10 februarie 2018, Ambasada Chinei în România a organizat Gala "Festivalul Primăverii" 2018 la Ateneul Român din centrul orașului București unde au participat: Ambasadorul Xu Feihong, viceprim-ministrul român Ana Birchall, fostul președinte Emil Constantinescu, șase secretari de stat și peste 800 de reprezentanți ai societății române și diasporei chineze. Ambasadorul Xu, vicepremierul Birchall, și vicepreședinte al Casei Româno-Chineze, fostul ambasador al României în China Ioan Donca au ținut discursuri.

Ambasadorul Xu a vorbit despre rolul important jucat de seria de activități "Festivalul Primăverii" în promovarea schimburilor culturale dintre China și România. Ambasadorul Xu a subliniat că inițiativa Belt and Road propusă de președintele Xi Jinping a fost larg apreciată și primită cu căldură de către comunitatea internațională, voința reciprocă fiind unul dintre cele cinci domenii majore de cooperare în cadrul acestei inițiative: cultura este o punte solidă între cele două popoare. Anul 2018 va fi un an foarte important atât pentru China, cât și pentru România, va fi un an pentru implementarea deplină a spiritului celui de-al 19-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, aniversarea a 40 de ani de reformă și deschiderea și a 100 de ani de unificarea a României. Se speră că ambele părți vor lua această ocazie ca o oportunitate de a intensifica schimbul și asocierea, de a promova prosperitatea comună în rândul populației, de a consolida în continuare baza opiniei publice în relațiile bilaterale și de a depune eforturi pentru a deschide o nouă situație în relațiile dintre China și România.

Cu ocazia Anului Nou Chinezesc, vicepremierul Birchall și-a exprimat fericirea și urările pentru poporul chinez și dorește pace României și Chinei si prosperitate în noul an. În același timp, sperăm ca această cooperare dintre cele două țări în domeniile economic și comerț, investiții și cultural vor continua să se aprofundeze și să avem parte de rezultate cât mai concrete prin intermediul aceste relații de prietenie bilaterală. Guvernul Român are o atitudine pozitivă și deschisă față de desfășurarea dialogurilor și cooperării amiabile cu China și este dispus să continue să sprijine schimburile și cooperarea în diferite domenii între cele două țări și să sporească prietenia dintre cele două popoare.

Vicepresedintele Donca a vorbit despre relațiile dintre România și China și a subliniat că anul acesta vor sărbători anul câinelui. De obicei câini sunt loiali și prietenoși. Sperăm că relatiile dintre cele două țări vor aduce în permanență noi realizări în noul an.

Artiștii Teatrului Național Mongolia Interioară au interpretat cântecul și dansul în stil mongol, demonstrând talentul excelent și cultura colorată a poporului mongol din China, scufundând publicul în tonul melodios. Trupa muzicală din Mongolia interioară "Nair" cu muzică modernă, fiind un combinator de spectacole a stârnit rezonanță în audiență, iar melodia "khoomei" a șocat publicul.

Activitățile de la mass-media, cum ar fi AGERPRES, TVR și România Liberă au fost prezente la eveniment. Domnul Ambasador Xu și fostul președinte Constantinescu au acordat interviuri despre Festivalul de primăvară, schimburile culturale și relațiile China-România. După spectacol, ambasadorul Xu și spectatorii au urmărit, de asemenea, spectacolul cu focuri de artificii în fața sălii de concerte.

În ajunul Festivalului de primăvară, Ambasada Republicii Populare Chineze în România a organizat, de asemenea, spectacole ale delegațiilor Teatrului Național de Artă din Mongolia Interioară în Piața Dragonul Rosu și în orașul Pitești, acestea devenind o parte importantă a activităților din cadrul "Festivalul Primăverii".

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro