"Centura și drumul"- calea comună a prosperității și renașterii

2017-05-13 16:02

Forumul de Cooperare Internațională "Centura și drumul" va avea loc la Beijing, China, în perioada 14-15 mai 2017. După ce înițiativa "Centura și drumul" a fost prezentată pentru prima dată în 2013 de către Președintele Chinei Xi Jinping, acest forum va fi o conferință internațională de cel mai înalt nivel găzduită de China în acest domeniu. Acesta este sprijinit pe scară largă de către comunitatea internațională. La invitația președintelui Xi Jinping, 28 de șefi de stat și de guvern au confirmat prezența la forum, Viceprim-ministru și Ministrul Mediului al României dna Grațiela-Leocadia Gavrilescu va participa la reuniunea de nivel înalt din cadrul forumului. Subiectul principal al acestui forum este "consolidarea cooperării internaționale și construirea comună a 'Centurii și drumului' pentru a realiza o dezvoltare reciproc benefică". Părțile participante vor profita de această ocazie pentru a aduna mai mult consens, a forma o direcție clară de cooperare și pentru a implementa proiectele. Așteptăm cu nerăbdare acest eveniment și dorim să fie unul cu succes iar delegației române îi dorim să obțină rezultate fructuoase.

Inițiativa "Centura și drumul" a fost înaintată acum peste trei ani și s-a bucurat de o atenție semnificativă din partea comunității internaționale și de un răspuns pozitiv din partea țărilor cointeresate. Cercetările României asupra inițiativei "Centura și drumul" au crescut în continuare, mulți oameni de știință au încercat să compare inițiativa "Centura și drumul" cu vechiul Drum al Mătăsii. Recent, niște istorici români au descoperit precum chinezi antici numeau Imperiul Roman drept "Daqin" care poate proveni dintr-o transliterare a cuvîntului Dacia de origine românească, iar romanii numeau China „Serica" și anume Țara mătăsii. Astfel istoricii au concluzionat că în urmă cu 2000 de ani, Chinezii prin Drumul Mătăsii ar fi cunoscut teritoriul unde se află România astăzi. Natura științifică a acestei afirmații poate fi lăsată spre cercetare istoricilor, dar este suficient să spunem că vechiul Drum al Mătăsii este un drum deschis spre prosperitate nu numai pentru a promova comerțul de Est-Vest ci și de a spori înțelegerea reciprocă. Și în cartea "Hou Han Shu" ("Istoria dinastiei Han Tarzie") deasemenea se descrie că vechiul Drum al Mătăsii era foarte deschis și prosper: "Mesajele circulau neîntrerupt în fiecare lună, iar înoptările negustorilor străini se înregistrau zi de zi."

Inițiativa de "Centura și drumul" este inovația și dezvoltarea vechiului Drum al Mătăsii, care a moștenit spiritual Drumului Mătăsii drept cooperarea pașnică, deschiderea și toleranța, învățarea reciprocă, avantajului reciproc, beneficiul reciproc și câștigul comun, dar în același timp, reprezintă o nouă eră cu mult dincolo de limita tradițională a conotației Drumului Mătăsii. Un aspect al inițiativei "Centura și drumul" este sprijinul propus pentru „coridorul economic", care se bazează pe traseul general al vechiului Drum al Mătăsii, dar care își are însă accentul mai mult pe cooperarea regională și extinderea geografică a vechiului Drum al Mătăsii. Un alt aspect al inițiativei "Centura și drumul" este acel principiu după care părțile participante le construiesc împreună prin consultări pentru a satisface intereselor tuturor, accentuând coordonarea politică, conectivitatea facilităților, comerțul fără obstacole, integritatea financiară și relațiile interumane. Această inițiativă privește creativ omenirea ca o comunitate de destin comun și caută prosperitatea comună. Are o trăsătură distinctă a epocii și este o dezvoltare inovatoare a vechiului Drum al Mătăsii.

Mulți dintre prietenii mei mă întreabă: De ce China acum promovează construirea „Centurii și drumului"? Cred că există două motive:

În primul rând, China fiind o țară mare și responsabilă, este dispusă să ofere bunuri publice internaționale întregii lumi.

În 1999, celebrul jurnalist din România--Ion Cristoiu a scris o carte numită "Miracolul Chinezesc", care cuprinde interviurile de la 23 de personalități ale vieții publice. După ce cartea a fost publicată, mulți români și-au întrebat prietenii chinezi: Care este secretul miracolului chinezesc? Pot oare și alte țări beneficia? De fapt, la acel moment produsul intern brut al Chinei (PIB) era de 1 mlrd USD, cu toate că se înregistra o dezvoltare rapidă, PIB-ul pe cap de locuitor era de doar 873 USD, contradicțiile din structura economică erau încă foarte proeminente, și atunci China nu devenise încă membru al OMC.

Astăzi sunt aproape 40 de ani de la realizarea de reformă și deschidere a Chinei. China a devenit a doua cea mai mare putere economică din lume, cu PIB-ul de 10,8 trilioane USD, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de aproape 10 ori, peste 700 de milioane de oameni au ieșit de la sărăcie. China dispune de cale ferată de mare viteză cu un kilometraj de peste 22.000 km și autostrăzi de peste 130.000 km, investițiile străine directe acumulate fiind de mai mult de 1,2 trilioane USD. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și-a prezentat "Raportul Dezvoltării Umane în China 2016", China fiind inclusă în lista țărilor cu un înalt nivel de dezvoltare umană. China acum este mult mai încrezută în asigurarea dezvoltării sale economice și în același timp este gata să contribuie pozitiv la dezvoltarea și prosperitatea mondială. Dezvoltarea Chinei este în strânsa corelație cu întreaga lume iar prosperitatea din lume are nevoie de China. China și-a împărtășit visul cu oamenii din întreaga lume, pentru ca împreună, în mod activ, să exploreze modelul de cooperare reciproc avantajoasă pentru întreaga lume, pentru a face lumea un loc mai bun, mai armonios și mai prosper. Initiativa „Centura și drumul" a devenit cel mai favorabil bun public internațional pe care China o oferă lumii.

Un alt aspect al inițiativei "Centura și drumul" este că acesta reprezintă un nou motor pentru globalizarea economică sănătoasă. Lumea de astăzi este una globalizată, unde pacea, dezvoltarea, cooperarea și beneficiul comun reprezintă tendința secolului XXI. Politologul american Parag Khanna din cadrul Institutului Brookings a publicat anul trecut „Conectografia, Cartografia pentru Viitorul Civilizației Globale", o carte în care se accentuează că globalizarea intră într-o nouă epocă de aur. Dar, redresarea economică globală actuală nu este atât de solidă, nu există un comerț si investiții puternic dezvoltate, ritmul de creștere este instabil, globalizarea economică se confruntă cu mai multe greutăți, incluzând protecționismul, populismul și izolarea care sunt împotriva tendinței de globalizare. Cu toate că globalizarea economică va aduce și careva probleme, aceasta însă oferă un puternic impuls pentru creșterea economică mondială, promovează fluxul de bunuri și de capital, al tehnologiei și progresului omenirii, intensifică fluxul de oameni dintre țări, acestea fiind cerințele obiective ale dezvoltării forțelor de producție și rezultatul inevitabil al progresului în știință și tehnologie. Lumea este cuprinsă de multe probleme, aceasta însă nu este neapărat rezultatul globalizării economice. Prin urmare, nu ne putem reține de la acțiunile necesare de teama vreunui risc. Frica de globalizare este mult mai înspăimântătoare decât globalizarea în sine.

Inițiativa "Centura și drumul" respectă legile interne ale dezvoltării economice internaționale și se adaptează în mod activ la noua tendință de cooperare economică la nivel mondial. În primul rând, inițiativa „Centura și drumul" este bazată pe relațiile interstatale strânse în perioada globalizării, promovează cooperarea reciproc avantajoasă și dezvoltarea reciprocă, apelând către toate țările să stabilească un sentiment de comunitate: "dacă e prosperitate--e o prosperitate pentru toți și dacă e pierdere--e o pierdere pentru toți", să împărțească roadele dezvoltării, să facă față provocărilor și să realizeze progrese comune. În al doilea rând, inițiativa "Centura și drumul" este orientată spre continentul eurasiatic ca zona principală, și, treptat, spre extinderea în țările și regiunile relevante. Nu există limite geografice clare, toate țările și regiunile care împărtășesc aceleași idei sunt parteneri egali, fiecare poate participa la construirea "Centurii si drumului" în modul pe care îl consider propice, împreună putem împărtăși oportunitățile de dezvoltare a acestei inițiative. În al treilea rând, inițiativa "Centura și drumul" prin construirea de infrastructură promovează facilitarea comerțului și investițiilor. Țările în curs de dezvoltare au posibilitatea de a ține pasul globalizării economice pentru a participa la diviziunea muncii în economia mondială, pentru a îmbunătăți nivelul de industrializare și pentru a promova eficiența lanțului industrial la nivel mondial, a lanțului valoric și lanțului de aprovizionare. Aceasta ar spori astfel echitatea dezvoltării, eficiența, dezvoltarea interoperabilității, fapt ce ar forma o platformă largă pentru a stimula economia mondială, pentru a promova dezvoltarea egală a tuturor țărilor și ar crea o platformă largă de partajare a rezultatelor.

Cine plantează pomi, culege fructe. În acești trei ani de la înaintarea inițiativei "Centura și drumul" am înregistrat deja multe realizări, am trecut de la concepție la agreare din partea omenirii, de la schițe am trecut la implementarea proiectului, am înregistrat o mulțime de rezultate practice. Mai mult de 100 de țări și organizații internaționale au participat la inițiativa "Centura și drumul" . Pentru a implementa inițiativa "Centura și drumul", China a semnat acorduri de cooperare cu aproape 40 de țări și desfășoară cooperarea internațională în capacitate de producție cu aproape 30 de țări. Colaborarea financiară în cadrul Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură, Fondulului Drumul Mătășii s. a. s-a dezvoltat considerabil și s-au conturat și mai mute proiecte în domeniul respectiv. Companiile chineze au construit 56 de zone economice și de cooperarea comercială de-a lungul a 20 de țări din cadrul traseului "Centura și drumul", cu o investiție totală de peste 18,5 miliarde USD, creând aproape 1,1 miliarde USD de venit și 180.000 de locuri de muncă în țările gazdă.

România este un participant important la inițiativa "Centura și drumul". In cadrul cooperării dintre China și România pentru a construi "Centura și drumul" au fost înregistrate progrese considerabile. În ceea ce ține de coodonare politică, Ministerul Comerțului din China a semnat în 2015 cu Ministerul Economiei din Romania "Memorandumul de înțelegere privind promovarea construcției 'Centurii și drumului' în cadrul Comisiei Mixte Economice dintre China și România" , România devenind una dintre primele țări care au semnat un astfel de acord cu China. Anul trecut, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, proiectul nuclear la care participă firma chineză, au fost declarate proiecte prioritare de investiții de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România. Centrul pentru Dialog și Cooperare în domeniul proiectelor energetic 16+1 a fost înființat în România--România astfel joacă un rol important în coordonarea cooperării energetice în Europa Centrală și de Est. In aspectele legate de comunicarea interumană, Institutul Cultural Român funcționează cu succes timp de aproape doi ani la Beijing, China este în procesul de a înființa și un institut cultural în România; la Beijing există două universități în care se predă în limba română, în România predarea limbii chineze est inclusă și în programele școlare, în prezent mai mult de 3.000 de elevi și studenți români învăța limba chineză.

Recent, guvernul român a comunicat veștile foarte pozitive în legatură cu cooperarea cu China, Ministrul Energiei dl Toma-Florin Petcu și-a exprimat dorința de a finaliza pe parcursul acestui an negocierile cu China privind proiectul centralei nucleare de la Cernavodă, Ministrul Transporturilor dl Alexandru-Răzvan Cuc a declarat dorința ca TAROM să reia pe parcursul acestui an cursa aeriană directă către China, am fost foarte bucuros să aud asta. Aceste proiecte de implementare a inițiativei "Centura și drumul" reprezintă cooperarea dintre cele două țări care contribuie la realizarea unei dezvoltări reciproc benefice. România este un vechi prieten al Chinei, China acordă o mare importanță cooperarii pragmatice de a construi împreună cu România "Centura și drumul" și este dispusă să comunice și să lucreze în comun cu România pentru implementarea fizică a proiectelor. Eu cred că prin efortul ambelor părți de a consulta și construi în comun, cele două popoare vor împărtăși rezultatele cooperării și scopul prosperității comune se va realiza cât mai curând posibil.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro