Întâlnirea Ambasadorului Chinei în România, Xu Feihong, cu Ministrul Transporturilor al României, Alexandru-Răzvan Cuc

2017-05-05 16:32

Pe data de 4 mai 2017, Ambasadorul Chinei în România, E.S. Xu Feihong, s-a întâlnit cu noul Ministru al Transporturilor, domnul Alexandru-Răzvan Cuc. Consilierul economic al Ambasadei, domnul Guan Gang și reprezentanți ai Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Ruriere (CNADNR) și Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, au fost de asemenea, prezenți.

E.S. Ambasadorul Xu Feihong a transmis calde felicitări domnului nou Ministru Alexandru-Răzvan Cuc, a exprimat că Republica Populară Chineză, în ultimii ani, se dezvoltă rapidă în domeniul infrastructurii de transport. Traseele feroviare de mare viteză și autostrăzile depășesc 22.000 km, respectiv 130.000 km. China a acumulat o bogată experiență în dezvoltarea infrastructurii, dar, în același timp, e dispusă ca dezvoltarea Chinei să fie în beneficiul oamenilor din întreaga lume și de a obține un beneficiu reciproc și prosperitate comună. Peste 10 zile va avea loc Forumul Internațional de cooperare „Centura și drumul” la Beijing, Președintele Chinei, Xi Jinping, va participa la ceremonia de deschidere și va prezida acest forum. Vor participa și lideri români, de asemenea, la reuniunea de înalt nivel a acestui forum. Promovarea interoperabilității este o parte importantă a marelui proiect „Centura și drumul”, cooperarea practică se bazează în primul rând pe buna comunicare. Între China și România există o prietenie tradițională ce are un mare potențial. R.P. Chineză acordă o importanță deosebită colaborării cu România, și încurajează în mod activ companiile chineze să urmeze proiectele de colaborare, în conformitate cu legile și reglementările Uniunii Europene. Guvernul român a adoptat un nou „Master Plan” Național de Transport anul trecut, pentru a oferi un sprijin puternic pentru cele două state ca să existe o colaborare practică în domeniul infrastructurii. Sperăm că ambele părți vor consolida în continuare cooperarea în dezvoltarea căilor ferate, drumurilor, porturilor, podurilor, trenurilor, în special să existe cooperare accelerată, cât mai curând posibil, în jurul proiectului „Centura și drumul”.

Ministrul Alexandru-Răzvan Cuc a declarat că România susține construirea marelui proiect „Centura și drumul” și că speră ca avantajul localizării geografice strategice a Mării Negre să joace un rol important și să fie promovate relațiile cu țările riverane. România este, de asemenea, și un membru important al țărilor din Europa Centrală și de Est care cooperează cu R.P. Chineză, și este dispusă să participe activ la proiectul „cooperarea portuală adriatică-baltică-pontică“. Noul guvern român a inclus în agenda de guvernare construirea și dezvoltarea infrastructurii de transport, licitațiile din România se vor baza pe deschidere și transparență. Ministerul Transporturilor, CFR, CNADNR și alte organizații vor publica informațiile legate de derularea licitațiilor, și invită astfel și partenerii chinezi și companiile chineze să participe. România este stat membru UE, ca să se demareze un proiect de infrastructură în România, proiectul de construcție trebuie supus legilor și reglementărilor Uniunii Europene, dar în același timp să respecte protecția mediului înconjurător. Există o listă întreagă de proceduri și aprobări administrative. Procesul de implementare a proiectului durează ceva timp, companiile chineze ar trebui să aibă răbdare și, de asemenea, trebuie studiat prevederile și reglementările Uniunii Europene. Puterea de construcție a companiilor din Republicii Populare Chineze este foarte mare, au experiență suficientă, caracteristici cunoscute de toată lumea în România, și sunt pe deplin capabile să ducă la bun sfârșit aceste proiecte de construcție. Așteptăm ca marile companii chineze de construcție să participe la proiecte, să implementeze un proiect-două prioritare, servind un exemplu de urmat pentru celelalte companii.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro