Reuniunea de Tineret dintre Diplomați Chinezi și Studenți Români

2017-05-04 16:28

Pe data de 4 mai 2017, pentru a sărbători Ziua Tineretului, Ambasada Republicii Populare Chineze în România a invitat tineri studenți de la Universitatea Bebeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, la un eveniment organizat pentru ei. Mai mult de 30 de persoane s-au adunat la Ambasada R.P. Chineze, au stat de vorbă, au discutat despre relațiile chino-române, despre relația dintre țările Europei Centrale și de Est cu China, despre marele proiect „Centura șu drumul”, de asemenea au avut loc discuții în profunzime despre problemele actuale internaționale și regionale. Au participat consilierul politic Zeng Jixin și consilierul comercial-economic Guan Gang din partea Ambasadei.

Consilierul Zeng a salutat vizita profesorilor și studenților, și a exprimat, de asemenea, prietenia tradițională adânc înrădăcinată în relațiile bilaterale care au o dezvoltare stabilă și sănătoasă. În recenta perioadă istorică, România cooperează pragmatic în diverse domenii și se întâlnește cu importante oportunități noi. În anul 2012 a luat naștere mecanismului „16 + 1“, care a deschis un nou canal de cooperare între China și țările Europei Centrale și de Est, și care a devenit o platformă importantă pentru strângerea parteneriatului, o platformă ce promovează ideea de câștiguri reciproce pentru toate părțile implicate. Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a inițiat în anul 2013 mare proiect „Centura și drumul“ , proiect ce obține rezultate importante. Părțile le construiesc împreună prin consultări pentru a satisface intereselor tuturor. Sperăm ca cele două state, China și România, să se folosească de acest atu, de îndelungata prietenie tradițională, și să folosească aceasta valoroasă oportunitate de colaborare în cadrul programului „16 + 1“ și proiectului „Centura și drumul“ să accelereze punerea în aplicare a proiectelor și să fie consolidate relațiile bilaterale la un nou nivel. În acest scop, tinerii din ambele țări au nevoie de înțelegere reciprocă, să consolideze prietenia, iar opinia publică să înțeleagă și să ducă mai departe prietenia tradițională, atât de importantă în dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Profesoara din cadrul Facultății de Științe Politice UBB, vicepreședinte al Centrului pentru Studiul Democrației, doamna Anca Sinea a exprimat recunoștința pentru cadrele din Ambasadă și a spus că dezvoltarea Chinei, și influența internațională din ce în ce mai mare, a atras atenția opinii publice mondiale, iar o misiune importanta în prezent este globalizarea. Evenimentul a ajutat studenții de la Facultatea de Științe Politice, care au intrat în contact cu personalul Ambasadei, să înțeleagă politica externă a Chinei, dar și strategia „Centura și drumul”. Prin interacțiune și discuții, studenții prezenți au reușit să cunoască mai bine China, și sperăm ca în viitor să acorde mai multă atenție Chinei, și să contribuie fiecare la dezvoltarea pe termen lung a relațiilor bilaterale.

Participanții tineri la eveniment s-au axat pe modul în care se consolidează cooperarea dintre China și România în contextul actual, în sistemul internațional contemporan, reprezentanți ai Ambasadei au vorbit despre cooperarea energetică, politica națională a Chinei, lupta împotriva terorismul internațional, etc.. În cele din urmă, cu toții au vizionat un scurt documentar despre China și despre construcția proiectului „Centura și drumul”.

Întregul eveniment a fost cuprins de o atmosferă veselă, relaxată și plin de viață, iar toți participanții au schimbat idei și impresii, dar, poate cel mai important, au stabilit o nouă prietenie.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro