Ambasada Chinei în România a organizat o serie de activități cu ocazia Anului Nou Chinezesc

2017-01-23 17:42

În seara din 21 ianuarie 2017, bogata aromă chineză se dezvăluie în capitala României, București, în sala de concerte a Ateneului Român.

Ambasada Republicii Populare Chineze la București și Casa Româno-Chineză au organizat un spectacol cu ocazia Anului Nou Chinezesc, unde a participat Ambasadorul Chinei în România Xu Feihong, Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene Ana Birchall, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe Monica Gheorghiță, subsecretar de stat în Ministerul Culturii Irina-Sanda Marin Cajal și un public numeros cu peste 800 de persoane, care au ocupat toate locurile din filarmonică.

Înainte de spectacol, Ambasadorul XU și fostul ambasador al României în China, respectiv vicepreședinte al Casei Româno-Chineze Ioan Donca, au ținut câte un discurs.

Ambasadorul Xu a vorbit în mod pozitiv despre activitățile din perioada “Anului Nou Chinezesc”, care sunt foarte importante pentru promovarea schimburilor culturale dintre China și România, afirmând faptul că schimburile culturale din ultimii ani au fost foarte active datorită stabilirii institutelor culturale, prin expozițiile comorilor, expoziții de cărți, proiectări de filme, prin promovarea predării limbii a celeilalte părți, factori care au contribuit considerabil în construirea unei baze solide de cooperare în fiecare domeniu.

În anul 2017, va avea loc cel de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Noul guvern român pune în aplicare programul de guvernare. Noile oportunități stă în fața relațiilor chino-române.

Sper ca eforturile comune ale ambelor părți să promoveze cooperarea în domeniul energiei, infrastructurii, telecomunicației, agriculturii și alte domenii, să ia pași mai mari pentru a înscria noi capitol al prieteniei chino-române. Vicepresedinte Donca apreciază în mod înalt dezvoltarea relațiilor dintre România și China, sublinind că organizațiile de prietenie de pildă Casa Româno-Chineză va aduce ca în totdeauna contribuțiile pozitivă prieteniei trainice dintre China și România. “Le urez prietenilor chinezi un An Nou Fericit și prosper.”

37 de profesori de studenți de la Academia de Dans Beijing an adus o atmosferă etnică puternică, prezentând pe scenă stilul distinctiv al zonelor chineze, cu dansuri populare originale “Comorile Foclorice din China”, prin care s-a aratat cultura unică a diferitelor grupuri etnice. În acest festin vizual de o oră și jumătate, publicul a fost fascinat de dansul superb al dansatorilor. Spectacolul a atras aplauzele furtunoase ale publicului, formându-se o atmosferă tot mai bună.

Raportul de activități care cuprinde interviul Domnului Ambasador Xu, ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu despre Festivalul Anului Nou Chinezesc a fost făcut de Realitate TV, Prima TV și B1 TV.

După terminarea spectacolului, Excelența Sa Ambasador Xu a asistat la focul de artificii din fața filarmonicii, împreună cu publicul român.

Înainte de Anul Nou Chinezesc, Ambasada Chinei la București a pregătit alte spectacole pentru chinezii din România la Dragonul Roșu, Sibiu, Arad realizat tot de Academia de Dans din Beijing. Aceste serii de activități constituie componențe importante ale Sărbătorilor de Primăvară ale poporului chinez.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro