Vizita Președintelui Consiliului pentru Promovarea Cooperării Sud-Sud, domnul Lu Xinhua, în România

2016-11-02 02:17

În perioada 17-19 iulie 2016, Președintele Consiliului pentru Promovarea Cooperării Sud-Sud, domnul Lu Xinhua, a vizitat România. În timpul vizitei, domnul Lu a participat la prezentarea situației relațiilor bilaterale și a cooperări comerciale, susținută de domnul Ambasador Xu Feihong și consilierul economic Guan Gang la Ambasada Republicii Populare Chineze în România, precum și la discuții cu reprezentanții societăților comerciale chineze cu investiții în România.

Domnul Președinte Lu și delegația s-au întâlnit cu Ministrul Finanțelor Publice al României, doamna Anca Dana Dragu, cu Secretar de Stat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, domnul Vlad Vasiliu, au vizitat Parcul Industrial Ploiești și împreună cu Camera de Comerț și Industrie a României, au organizat Conferința Româno-Chineză pentru Cooperarea pe Capacitatea de Producție. Domnul Președinte Lu a mai oferit interviu jurnaliștilor chinezi și români. Domnul Ambasador Xu Feihong l-a acompaniat pe parcursul activităților.

Partea română a primit cu căldură delegația și a evidențiat dezvoltarea foarte bună a relațiilor bilaterale. Prin dezvoltarea rapidă din ultimii treizeci de ani, China a devenit a doua cea mai mare economie mondială, în spatele Statelor Unite. Partea română și-a exprimat aprecierile față de rezultatele devzoltării Chinei și și-a exprimat speranța de a întări cooperarea economică. Partea română accordă o deosebită importanță cooperării Chinei cu statele din Europa Centrală și de Est, participând activ la activitățile din cadrul proiectului ‘’Cooperare 16+1’’, considerând acest proiect o bună oportunitate de a adânci relațiile bilaterale economice. Privind din perspectiva dezvoltării stabile a relațiilor politice, volumul schimburilor comerciale este relativ mic, iar deficitul comercial al României este relativ mare. Partea română accordă o atenție sporită pieței și investițiilor chineze și urează bun venit investitorilor din domeniile industriei, energiei, constructiilor, infrastructurii, educației, IT-ului, turismului și alimentației. În afara de politicile de încurajare a investițiilor existente, România plănuiește să lanseze în următorii ani o serie de măsuri noi de atragere a inverstițiilor străine, urând bun venit companiilor tuturor țărilor.

Președintele Lu Xinhua a prezentat părții române Consiliul pentru Promovarea Cooperării Sud-Sud și delegația chineză. El a subliniat transformarea Chinei într-una din marile puteri economice mondiale, remarcându-se în lanțul mondial de aprovizionare prin echipamentul și tehnologia cost-eficiente. În prezent industrializarea Chinei a ajuns la maturitate, fiind prima țară ca nivel de producție la peste 220 din principalele 500 produse industriale, având și un excedent de capaciate de producție. Alegerea României pentru efectuarea studiului asupra capacității de producție a fost datorită statutului său de membru al Uniunii Europene, dar și cererea puternică de investiție în infrastructura din ultimii ani, având nevoie de un impuls nou. În al doilea rând, China și România își vor uni strategiile de dezvoltare, oferind un spațiu mult mai amplu pentru cooperarea pe capacitatea de producție companiilor celor două țări. Sperăm ca prin cercetarea pe teren alături de delegația noastră, companiile chineze vor putea pune bazele cooperării pragmatice, dar vor și contribui la cooperarea celor două țări pe capacitatea de producție, pentru a ne putea bucura împreuna de rezultatele aduse de industrializăre.

Domnul Lu a evidențiat că China și România sunt nu numai țări cu prietenia tradițională, ci și parteneri chei în ‘’Cooperare 16+1’’, încrederea politică reciprocă fiind motorul și garanția cooperării comerciale bilaterale. Surplusul în capacitatea de producție și amplele rezerve valutare ale Chinei oferă condiții și ajutoare avantajoase pentru cooperarea pe capacitatea de producție. Noi sperăm că autoritățile române vor facilita sosirea investitorilor chinezi.

Cei cincisprezece reprezentanți ai companiilor sosiți alături de delegația Consiliului sunt veniți de pe întreg teritoriul Chinei. Printre ei se află întreprinderi de stat naționale și locale, cât și companii private robuste. Principalele domenii de cooperare sunt: caile ferate, autostrăzi, porturi, infrastructură municipală, agricultura, inginerie hidraulică, ciment, aparate industriale, cablu electric, echipament medical, textile, consultanță comercială și financiară, proiecte imobiliare, precum și schimburi culturale și predarea limbii chineze. Banca Beijing, precum și Banca Chineză de Import-Export și-au trimis reprezentanți pentru a documenta posibilitatea oferirii serviciilor de finanțare întreprinderilor chineze și locale, în vederea facilitării cooperării. Întreprinderile însoțitoare vor participa activ la acest studiu, vor prelua inițiativa pentru a intensifica schimburile și a adânci întelegerea situației României și a mediului ei de investiții, căutând parteneri și proiecte de cooperare, pentru a putea începe cât mai repede o cooperare substanțială.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro