Ambasadorul XU Feihong publică în ziarul „Adevărul" un articol referitor la economia chineză

2016-03-30 15:01

Recent, ambasadorul Chinei în România, XU Feihong, a publicat în cel mai mare ziar din România, „Adevărul”, un articol intitulat „Economia chineză aduce susținere și beneficii întregii lumi”, în care a prezentat situația economiei chineze și contribuția acesteia la economia mondială.

Ambasadorul XU a prezentat semnificația și caracteristicile „noii normalități” a economiei chineze în contextul Sesiunii Anuale a Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului chinez, a Conferinţei Consultative Politice din China și a adoptării celui de-al 13-lea Plan Cincinal. Ambasadorul a afirmat că economia mondială nu s-a refăcut încă în urma impactului profund cauzat de criza financiară mondială. În faţa presiunii descendente a economiei mondiale, în prezent, China depune eforturi pentru a face trecerea de la o creştere economică rapidă la o creştere rapidă medie. Economia chineză a depășit deja 10 trilioane de dolari americani, iar creșterea economică de 6,9% va aduce o creștere de 700 miliarde de dolari americani. În același timp, guvernul chinez a lansat o serie de măsuri încurajatoare și planuri de acțiune, și a depus eforturi în vederea creării de noi tehnologii, de noi ramuri industriale, noi tipare și noi modele de producție . Reforma structurală promovată de China va aduce neîncetat avantajele specifice reformei, și va aduce poporului chinez și mai multe beneficii vizibile, palpabile.

Ambasadorul XU a punctat faptul că dezvoltarea Chinei se află într-o strînsă legătură cu restul lumii, iar prosperitatea lumii se află în strânsă legătură cu China. Anul trecut, economia chineză a reprezentat aproape 15 % din volumul întregii economii mondiale, și a contribuit la creșterea economică mondială cu peste 25%. În ceea ce privește volumul importurilor, China continuă să se situeze pe locul al doilea în lume. Investițiile directe în străinătate au înregistrat o creștere de 10% faţă de anul precedent. Cheltuielile turiștilor chinezi peste hotare au adus țării de destinație și mai multe beneficii economice. China are condițiile și forța necesare pentru a realiza dezvoltarea economică proprie și în același timp de a contribui la creșterea economică mondială. De asemenea, China își dorește ca prin intermediul inițiativei „Centura și Drumul” să continue să stimuleze țările aflate de-a lungul inițiativei să realizeze corelarea politicilor, conexiunea facilităților, comerțul liber, libera circulație a capitalului, conexiunea între aspirațiile popoarelor, pentru a se bucura de oportunitățile dezvoltării împreună cu fiecare țară din lume.

De asemenea, ambasadorul XU a mai adus o multitudine de date și exemple concrete, grăitoare, în sprijinul afirmațiilor sale , a prezentat dintr-o perspectivă politică,economică, culturală etc, rezultatele cooperării dintre China și Romînia în cadrul mecanismului „Centura și Drumul”, și de asemenea și-a exprimat speraţa pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două state. Ambasadorul XU a afirmat că liderii Chinei și ai României au ajuns la consensuri importante în ceea ce privește construirea împreună a „Centurii și Drumului”, și au creat o bază politică solidă pentru stimularea cooperării pragmatice dintre cele două părți. Până acum, companiile celor două părți au semnat deja memorandumul de înțelegere în ceea ce privește proiectul Centralei Nucleare de la Cernavodă, a fost parafat proiectul Termocentralei pe Cărbuni de la Rovinari, iar de asemenea, au apărut numeroase noi puncte de interes în schimburile culturale și cooperarea dintre cele două părți. Însă potențialul de cooperare dintre China și România este încă departe de a fi valorificat la maximum. Speră ca partea română să profite de oportunitatea creșterii economice medii a Chinei, să sprijine cooperarea bilaterală în domeniul producției și a proiectelor de anvergură, să încurajeze companiile celor două părți să-și sporească încrederea în cooperare, să identifice modalități de cooperare, să accelereze evoluția negocierilor în respectivele proiecte, făcând astfel relațiile chino-române din aceste noi timpuri să avanseze cu pași mai mari și mai fermi.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro