Ambasada Chinei în România organizează o serie de evenimente cu ocazia Anului Nou Chinezesc

2016-02-06 23:20

În data de 5 februarie 2016, la teatrul Excelsior din centrul capitalei a fost o atmosferă de sărbătoare, iar spiritul Anului Nou Chinezesc s-a resimțit din plin. Ambasada Chinei în România, în colaborare cu cea mai mare asociație de prietenie cu China din România, Casa Româno-Chineză, a organizat un spectacol de gală cu ocazia Sărbătorii Primăverii. La eveniment au participat însărcinatul cu afaceri adinterim al Ambasadei, domnul Zeng Jixin, subsecretarul de stat al Ministerului Culturii, doamna Irina Sanda Marin Cajal, directorul Direcției Asia-Pacific din cadrul MAE, domnul Neagu Aurelian, prieteni din diverse cercuri, mass-media principală, și reprezentanți ai comunității chinezilor din România, în total peste 200 de persoane.

Înainte de începere a spectacolului, domnul însărcinat cu afaceri adinterim ,Zeng, și vice-președintele Casei Româno-Chineze, domnul Ioan Donca, au oferit, pe rând, câte un discurs. Domnul Zeng a apreciat pozitiv direcția bună a dezvoltării relațiilor chino-române, afirmând faptul că odată cu aprofundarea neîntreruptă a schimburilor dintre cele două state, sărbători tradiționale chinezești precum Anul Nou Chinezesc și altele se bucură din ce în ce mai mult de popularitate în rândul românilor, și speră ca cele două părți, prin intermediul schimburilor interumane, să sporească cunoașterea reciprocă, să aprofundeze cooperarea pragmatică din domenii precum comerțul, impregnând neîncetat prieteniei chino-române forță și vitalitate. Vice-președintele Ioan Donca , în numele părții române, a făcut poporului chinez tradiționalele urări de Anul Nou, exprimându-și aprecierea față de rezultatele înâlnirii la nivel înalt dintre președintele Xi Jinping și președintele Iohannis din 2015, de la New York. De asemenea, acesta a punctat faptul că lumea contemporană se află în fața a numeroase oportunități și provocări, și că are încredere în faptul că în noul an, cooperarea dintre România și China va avansa cu pași și mai mari, aducând bunăstare popoarelor celor două țări.

În timpul spectacolului, programele artisților chinezi și români de Taiji cu evantaiul, muzică simfonică, dans, muzică de cor și alte demonstrații artistice s-au bucurat de aplauzele entuziaste ale publicului. În lobby-ul teatrului, grupul meșteșugarilor chinezi din Municipiul Tianjin a oferit expoziții și demonstrații de realizare a obiecte de artă populară precum: figurine de lut, zmee, maimuțe în miniatură din muguri de magnolie,decupaje din hârtie,sculpturi în tărtăcuțe, împletituri din paie

de orez și răchită,modelarea și pictarea figurilor din lut, picturi tradiționale din zona Yang Liu etc, ce au atras admirația a numeroși vizitatori.

În Ajunul Anului Nou Chinezesc, Ambasada Chinei în România a mai organizat și alte evenimente precum demonstrații de artă populară ale grupului de meșteșugari chinezi din Tianjin la Muzeul Țăranului Român, la Școala Internațională București, și la Complexul Dragonul Roșu, ce au devenit o componentă importantă a seriei de evenimente prilejuite de Sărbătoarea Primăverii.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro