Discursul ambasadorului Xu Feihong la recepția oferită

2015-09-30 04:19

Stimate domnule Prim.Ministru Victor Ponta,

Stimaţi ministri, parlamentari,

Excelenţelor Voastre,

Dragi prieteni,

Doamnelor şi domnilor,

Ne-am adunat cu toții cu bucurie în această seară pentru a sărbători împreună aniversarea a 66 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze și 66 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice chino-române. În numele Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, le urez un călduros bun venit tuturor oaspeţilor prezenţi aici.

O perioadă de peste 60 de ani, în cursul lungii istorii a omenirii, reprezintă doar un moment. Însă, acești 66 de ani au fost martori la o schimbare fără precedent în evoluţia Chinei și României, înscriind un capitol strălucit în analele de istorie ale relaţiilor dintre cele două state.

Cu 66 de ani în urmă, China Nouă se năștea din flăcările războiului și fumul prafului de pușcă, și era confruntată cu relansarea tuturor domeniilor de activitate. Astăzi, China a devenit a doua putere economică a lumii, iar nivelul de trai al populaţiei per ansamblu este unul decent. Anul trecut, valoarea totală a PIB-ului a depăşit suma de 10.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de circa 100 de ori mai mult decât PIB-ul din primii ani ai a Republicii Populare Chineze. De curând, am stabilit cele două obiective centenare mărețe pentru dezvoltarea pe viitor, iar poporul chinez tocmai merge pe drumul marii regenerări naţionale.

De 66 de ani, în România s-au produs schimbări radicale. România a aderat, succesiv, la NATO și UE, realizînd progrese în dezvoltarea economică și socială, iar influenţa internaţională a României a crescut neîntrerupt. România a devenit deja o piaţă europeană în plină ascensiune, fiind unul dintre ţările europene cu ritm cel mai rapid de creştere economică. România se află în prezent în plin proces de aderare la spaţiul Schengen și la zona euro, avansând înainte cu obiectivul de a se integra complet în Europa.

Doamnelor, domnilor şi dragi prieteni,

De mai bine de jumătate de secol, indiferent de schimbările din situaţia internaţională sau din cea internă a celor două state, prietenia și cooperarea au stat întotdeauna la baza relaţiilor dintre China și România. La doar 5 zile de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze, China și România au stabilit relaţii diplomatice. La mijlocul secolului trecut, România exporta în China locomotive, automobile și linii de asamblare, oferind un suport puternic industrializării în primă fază a Noii Chine. Astăzi, China aduce din nou în România, treptat, echipamente, tehnologie și capital, adăugând o nouă vitalitate dezvoltării economiei române.

În prezent, relaţiile dintre China și România au intrat într-o perioadă crucială de dezvoltare. S-au obţinut progrese pozitive atât în colaborarea în proiecte energetice, cât şi în schimburile comerciale bilaterale și alte proiecte. Iniţiativa „Centurii şi Drumului” propusă de China, și mecanismul de cooperare dintre China și ţările Central și Est Europene vor lega și mai strîns China și România, care vor deveni un destin comun. Ne dorim să profităm de acest moment de conjunctură pentru a stimula împreună cu partea română cooperarea din toate domeniile să dea rezultate, aducând astfel mai multe beneficii ambelor popoare.

Doamnelor, domnilor şi dragi prieteni,

Privind retrospectiv la realizările glorioase din ultimii 66 de ani, suntem plini de încredere în ceea ce privește continuarea și dezvoltarea operei prieteniei chino-române. Să așteptăm împreună ca peste încă 66 de ani China și România să realizeze o și mai mare prosperitate, să întâmpinăm un viitor și mai bun al relaţiilor chino-române.

Propun să închinăm un pahar,

pentru ziua naţională a Republicii Populare Chineze,

pentru prietenia dintre China și România,

în sănătatea dumneavoastră,

Noroc!

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro