Domnul ambasador Xu Feihong a participat la ceremonia de deschidere a expoziției culturale chineze

2015-02-26 20:45

În data de 3 februarie 2015, domnul ambasador Xu Feihong a participat la ceremonia de inaugurarea expoziției culturale chineze organizată de Institutul Confucius din București.

Domnul ambasador Xu Feihong a susținut un discurs, spunând că prietenia chino-română are o istorie lungă, cele două popoare legând o prietenie profundă în această perioadă de timp. Astfel încât, de-a lungul timpului, schimbul cultural este reperul relațiilor bilaterale jucând un rol important pentru promovarea ”relației între țări” a Chinei și României, și a ”prieteniei între popoare”. Kongfu și caligrafia chineză sunt foarte apreciate în România, iar filmele chinezeşti şi muzica populara românească au avut o mare trecere în rândul poporului chinez. În ultimii ani, o dată cu apariţia noii platforme culturale și a mijloacelor de informare, schimbul cultural chino-român a cunoscut o evoluţie rapidă şi plină de culoare. Pregătirea pentru înfiiţarea reciprocă de centre culturale ale celor două țări se află în progres, activități precum Zilele filmului chinezesc, ”Expoziția Comorile Chinei”, ”Anul nou chinezesc” etc, au fost foarte bine venite, iar Corul Madrigal român a oferit un spectacol memorabil publicului chinez. Am încrederea că expoziția culturală chineză este prima activitate culturală chino-română din anul 2015, care va oferi oportunitați de înțelegere reciprocă celor două părți.

Domnul ambasador Xu Feihong a menționat că succesul acestei expoziții este rezultatul efortului depus de profesori și elevi chinezi și români din cadrul platformei Institutului Confucius, este rezultatul unei cooperări strânse şi pregătirii cu multă atenţie. Institutul Confucius este un pod al prieteniei chino-române, este o parte importantă din cooperarea culturală și educațională a celor două țări. Cu sprijinul puternic al părții române, partea chineză a înfiinţat deja 4 Institute Confucius, 2 clase Confucius și 17 puncte de predare a limbii chineze în diferite orașe ale României. Invităm cât mai mulți prieteni români să învețe limba chineză și să înțeleagă China prin intermediul Institutelor Confucius!

Secretarul de stat din cadrul Ministrului Culturii, domnul Bogdan Stanoevici, a menționat că prietenia tradiţională româno-chineză a ajuns la inimile oamenilor. În vremea tinereței domniei sale, stilourile și cămășile chinezești erau la modă în România, iar produsele de mobilier române erau produse de mare vânzare în China. În noua epocă, relațiile româno-chineze cunosc o vigoare considerabilă. Schimburile la nivel înalt între cele două țări sunt frecvente, iar roadele cooperării din toate domeniile, precum economic-comercial, cultural, educațional etc, sunt bogate. Ministerul Culturii român este gata să susțină în continuare schimbul interuman între România și China, să încurajeze învățarea limbilor celor două state și să aprofundeze cunoaşterea reciprocă prin schimburi și activități organizate, pentru a trasmite mai departe prietenia tradițională româno-chineză.

În cadrul ceremoniei, domnul ambasador Xu Feihong a acordat interviuri Agenției de știri Xin Hua din București și ”Podul Europei”, cu privire la schimbul cultural chino-român. Studenți chinezi din România și studenți ai Institutului Confucius au susținut programe artistice precum cântatul la titeră, recitarea de poezii, și interpretarea de cântece chinezești și românești.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro