Notificare pentru pasagerii care pleacă în China, privind implementarea măsurii îmbarcării acestora cu 2 certificate negative de testare: a acidului nucleic pentru COVID-19 și a testului serologic pentru anticorpi de tip IgM

2020/10/30

Pentru a reduce riscul răspândirii transfrontaliere a epidemiei, începând cu data de 6 noiembrie 2020, cetățenii chinezi și străini care călătoresc cu avionul din Romania spre China trebuie să prezinte 2 certificate negative de testare: a acidului nucleic pentru COVID-19 (testul RT-PCR) și a testului serologic pentru anticorpi de tip IgM și apoi să solicite un cod de sănătate verde cu sigla "HS" (pentru cetățenii chinezi) sau o declarație de sănătate (pentru cetățenii străini). Cerințele specifice sunt următoarele:

1. Cerințe privind testarea:

Pasagerii care zboară din România spre China cu escală printr-o țară terță trebuie să finalizeze (1) prima testare in termen de 48 de ore înaintea îmbarcării (data recoltării). Prima testare a acidului nucleic pentru COVID-19 și a testului serologic pentru anticorpi IgM (e acceptat numai rezultatul din proba de sânge recoltat venos) se efectuează la unitățile desemnate sau recunoscute de către Ambasada Chinei în România (lista este prezentată aici). După obținerea celor două certificate de testare negative, pasagerii trebuie să solicite Ambasadei Chineze din România un cod de sănătate verde "HS" sau o declarație de sănătate. De exemplu, dacă un pasager are zbor din România spre China în data de 9 noiembrie, data cel mai devreme acceptată pentru recoltarea probelor pentru prima testare este 7 noiembrie. (2) A doua testare a acidului nucleic pentru COVID-19 și a testului serologic pentru anticorpi IgM trebuie finalizată în țara de tranzit (de unde pasagerii vor avea zbor direct spre China), în termen de 48 de ore înaintea îmbarcării. A doua testare se efectuează la unitățile desemnate sau recunoscute de către Ambasada Chinei din țara terță respectivă (vă rugăm să consultați notificarea relevantă de pe website-ul Ambasadei Chineze din țara în cauză). După obținerea celor două certificate de testare negative, pasagerii trebuie să solicite Ambasadei Chineze din țara terță (de unde aceștia vor avea zbor direct spre China) un cod de sănătate verde "HS" sau o declarație de sănătate.

2. Solicitarea codului de sănătate verde "HS" pentru cetățenii chinezi

După obținerea celor două certificate de testare negative: a acidului nucleic pentru COVID-19 și a testului serologic pentru anticorpi IgM, pasagerii chinezi trebuie să declare în cel mai scurt timp rezultatele, completând informațiile personale și încărcând fotografii cu aceste două certificate negative de testare prin intermediul aplicației WeChat mini program COVID-19 Prevention Health Code International Version (puteți scana codul QR de mai jos ca să accesați). După verificarea și aprobarea din partea Ambasadei Chinei din țara respectivă, pasagerul în cauză obține un cod de sănătate "HS". Companiile aeriene care operează zboruri directe către China vor verifica codul de sănătate "HS" emis de către Ambasadele Chineze din țările de plecare, pentru permiterea îmbarcării cetățenilor. Vă rugăm să acordați deosebită atenție îmbarcării în perioada de valabilitate a codului de sănătate și să cooperați cu personalul companiilor aeriene pentru verificare în momentul îmbarcării.

   

 Codul QR pentru WECHAT mini program COVID-19 Prevention

Health Code International Version

Codul de sănătate verde cu sigla "HS"

3. Solicitarea declarației de sănătate pentru cetățenii străini

După obținerea celor două certificate de testare negative: a acidului nucleic pentru COVID-19 și a testului serologic pentru anticorpi IgM, pasagerii străini trebuie să trimită în cel mai scurt timp copia scanată a paginii cu date personale a pașaportului valid, cele două certificate negative de testare a acidului nucleic pentru COVID-19 și a testului serologic pentru anticorpi IgM, biletul de avion al călătoriei spre China și declarația de sănătate semnată și scanată a solicitantului (vizualizați formatul aici), la adresa de e-mail desemnată a Ambasadei Chinei din țara respectivă (adresa de e-mail desemnată a Ambasadei Chinei în România este 2334189@gmail.com . Pentru adresele de e-mail desemnate ale Ambasadelor Chinei din țările de tranzit, vă rugăm să accesați notificările relevante de pe website-urile lor). După verificarea și aprobarea din partea Ambasadei Chinei din țara respectivă, copia scanată a declarației de sănătate va fi trimisă înapoi solicitantului prin e-mail. Vă rugăm să tipăriți această declarație și să o aduceți la aeroport. Companiile aeriene care operează zboruri directe către China vor verifica declarația de sănătate emisă de către Ambasadele Chineze din țările de plecare, pentru permiterea îmbarcării cetățenilor. Vă rugăm să acordați deosebită atenție îmbarcării în perioada de valabilitate a declarației de sănătate, și să cooperați cu personalul companiilor aeriene pentru verificare în momentul îmbarcării.

Actualizare importantă: Începând cu data de 11 noiembrie 2020, Ambasada Chinei din România nu va mai emite copii scanate ale declarațiilor de sănătate prin adresa de e-mail menționată mai sus. Procedura se va schimba, urmând ca declarațiile de sănătate electronice cu sigla „HDC" să fie emise prin intermediul paginii web "Health Declaration Certificate". Pentru detalii, vă rugăm să consultați notificarea relevantă.

4. Notă importantă

a) Pasagerii care intenționează să călătorească cu avionul spre China sunt rugați să citească cu atenție această notificare și să respecte toate cerințele menționate. Cei care nu dețin cele două certificate de testare negative a acidului nucleic pentru COVID-19 și a testului serologic pentru anticorpi IgM și care nu dețin codul de sănătate verde "HS" sau declarația de sănătate valide înainte de îmbarcare, înseamnă că nu sunt temporar eligibili pentru zbor iar călătoria trebuie reprogramată pentru când condițiile sunt îndeplinite.

b) Vă rugăm să acordați mare atenție zborului de tranzit pentru călătoria spre China și să verificați în prealabil reglementările specifice din țara respectivă, atât condițiile de intrare în țară cât și cerințele privind testarea acidului nucleic pentru COVID-19 și a testului serologic pentru anticorpi IgM. Imposibilitatea intrării în țară sau nereguli în privința condițiilor de testare sau a codului verde „HS" și a declarației de sănătate pot duce la reținerea cetățenilor în punctul de tranzit, astfel riscul de infectare fiind mai mare.

Ambasada Chinei în România

30 octombrie 2020

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro