Notificare pentru pasagerii care pleacă din România în China, privind implementarea măsurii îmbarcării acestora cu un certificat negativ de testare a acidului nucleic pentru COVID-19

2020/09/03

Pentru menținerea siguranței călătoriilor internaționale și pentru a reduce riscul răspândirii transfrontaliere a epidemiei, în conformitate cu anunțul emis la data de 20 iulie 2020 de către Administrația Aviației Civile din China, Administrația Generala a Vămilor din China și Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, având în vedere cele mai recente cerințe și reglementări, sunt implementate în România următoarele măsuri pentru cetățenii chinezi și străini care pleacă din Romania către China, referitoare la îmbarcarea acestora cu un certificat negativ de testare a acidului nucleic pentru COVID-19, dupa cum urmează:

1. Cerințe generale

Începând cu data de 14 septembrie 2020 conform fusului orar al României, cetățenii chinezi și străini care călătoresc din România în China, la fel și cei care au zbor cu tranzit în România în călătoria spre China, trebuie să finalizeze în prealabil testul acidului nucleic pentru COVID-19 (test PCR) în termen de 3 zile înainte de îmbarcare. Apoi, cu un certificat negativ de testare, pasagerii trebuie să solicite un cod de sănătate verde cu sigla "HS" (pentru cetățenii chinezi) sau o declarație de sănătate (pentru cetățenii străini). Compania aeriană va verifica declarația de sănătate sau codul "HS" înainte de îmbarcarea pasagerilor. Pe lângă declarația de sănătate sau codul "HS", se recomandă pasagerilor care călătoresc în China să dețină în momentul verificării și certificatul negativ de testare primit de la clinica medicală.

2. Intervalul de timp pentru testare și instituțiile relevante

Testul acidului nucleic trebuie finalizat în termen de 3 zile înaintea îmbarcării, calculând de la momentul eliberării rezultatului, indicat pe certificatul de testare. Spre exemplu, dacă un pasager merge la clinica medicală pentru recoltare la data de 21 septembrie iar data eliberării certificatului cu rezultatul testării este 23 septembrie, zborul nu poate fi mai târziu de data de 26 septembrie. Cu alte cuvinte, daca data zborului este 26 septembrie, certificatul nu trebuie eliberat înainte de 23 septembrie. De subliniat este că, pasagerilor care călătoresc în China cu escală în următoarele țări, li se va cere, de asemenea, declarația de sănătate sau codul de sănătate verde "HS" valid în punctul de tranzit. Vă rugăm să acordați deosebită atenție valabilității declarației de sănătate și a codului de sănătate verde "HS" în momentul tranzitului, pentru a evita situații precum imposibilitatea îmbarcării sau blocarea pasagerului în cauză în punctul de tranzit.

Pasagerii care pleacă din Romania spre China trebuie să efectueze testarea acidului nucleic pentru COVID-19 la unitățile desemnate sau recunoscute de către Ambasada Chinei în România (lista este prezentată aici). Pasagerii care pleacă din alte țări și tranzitează România în călătoria spre China trebuie să efectueze testarea acidului nucleic pentru COVID-19 la unitățile desemnate sau recunoscute de către Ambasada Chinei din țările respective.

3. Procedura obținerii codului de sănătate pentru cetățeni chinezi

În termen de 12 ore de la obținerea cerificatului negativ al testării acidului nucleic pentru COVID-19, cetățenii chinezi din România trebuie să declare rezultatul, încărcând fotografia cu acest certificat negativ de testare prin intermediul aplicației WeChat mini program COVID-19 Prevention Health Code International Version, intrarea B-1 (puteți scana codul QR de mai jos ca să accesați). După aprobarea din partea Ambasadei Chinei din România, persoana în cauză obține un cod de sănătate "HS" (vedeți formatul mai jos). Pentru mai multe informații accesați linkul următor pentru a vizualiza întrebările frecvente despre aplicarea certificatului de testare a acidului nucleic pentru cetățenii chinezi. Vă rugăm să acordați deosebită atenție îmbarcării în perioada de valabilitate a codului de sănătate și să cooperați cu personalul companiilor aeriene pentru verificare înainte de îmbarcare.

   
Codul QR pentru WeChat mini program COVID-19 Prevention Health Code International Version  Codul de sănătate verde cu sigla "HS" 

4. Procedura obținerii declarației de sănătate pentru cetățeni străini

În termen de 12 ore de la obținerea cerificatului negativ al testării acidului nucleic pentru COVID-19 (pentru pasagerii cu zboruri în weekend termenul limită admis este nu mai târziu de vineri ora 16:00), cetățenii străini trebuie să trimită copia scanată a paginii cu date personale a pașaportului valid, certificatul negativ de testare a acidului nucleic pentru COVID-19, biletul de avion al călătoriei spre China și declarația de sănătate semnată și scanată a solicitantului (vizualizați formatul aici), la adresa de e-mail desemnată a Ambasadei Chinei în România 2334189@gmail.com (subiectul e-mailului va fi "HS + Nume + Data plecării"). După verificarea și aprobarea de către Ambasada Chinei în România, copia scanată a declarației de sănătate cu sigiliul ambasadei va fi trimisă înapoi solicitantului prin e-mail. Vă rugăm să tipăriți această declarație și să o aduceți la aeroport. Vă rugăm să acordați o atenție deosebită îmbarcării în perioada de valabilitate a declarației de sănătate, și să cooperați cu personalul companiei aeriene pentru verificarea înaintea îmbarcării. Trebuie subliniat faptul că declarația privind starea de sănătate este doar pentru inspecția înainte de îmbarcare și nu poate fi utilizată ca certificat de intrare în China.

5. Notă

a) Pasagerii care intenționează să călătorească în China sunt rugați să citească cu atenție această notificare. Cei care nu reușesc să efectueze în timp util testarea acidului nucleic în vederea obținerii certificatului negativ de testare și a codului de sănătate verde "HS" sau a declarației de sănătate valide înainte de îmbarcare, înseamnă ca nu sunt temporar eligibili pentru zbor iar călătoria trebuie reprogramată pentru când condițiile sunt îndeplinite.

b) Anumite țări și companii aeriene pot avea cerințe speciale referitoare la certificatele de testare a acidului nucleic pentru COVID 19. De aceea pasagerii care călătoresc în China, pe lânga obținerea codului de sănătate "HS" sau a declarației de sănătate, aceștia trebuie să verifice în prealabil reglementările și cerințele țărilor prin care se efectuează tranzitul și a companiilor aeriene relevante.

c) Pasagerii care călătoresc în China trebuie să respecte cu strictețe cerințele și reglementările antiepidemice relevante și să predea un certificat negativ real și valid de testare a acidului nucleic. Falsificarea certificatului sau falsificarea declarației de sănătate vor fi sancționate conform prevederilor legale corespunzătoare.

Ambasada Chinei în România

3 septembrie 2020

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro