Notificare privind cerințele de testare a acidului nucleic (testare COVID-19) pentru cetățenii care călătoresc cu escală către China

2020/07/27

1) Ambasada Chinei în Romania efectuează o evaluare cuprinzătoare pentru punerea în aplicare a măsurilor de testare a acidului nucleic pentru COVID-19 în România, în conformitate cu anunțul emis la data de 20 iulie 2020 de către Administrația Aviației Civile din China, Administrația Generala a Vămilor din China și Ministerul Afacerilor Externe al Chinei. Îndată ce condițiile sunt îndeplinite, vor fi anunțate în timp util măsurile implementate. Vă rugăm să consultați cu atenție website-ul ambasadei și anunțul oficial de pe contul WeChat al Ambasadei. Pentru moment, nu necesită certificat negativ de testare cetățenii chinezi și străini care călătoresc spre China din România și au zbor cu escală prin țări care permit îmbarcarea pasagerilor fără un certificat de testare negativ a acidului nucleic pentru COVID-19.

2) Cetățenii chinezi și străini care călătoresc spre China din România cu escală prin țări care nu permit îmbarcarea pasagerilor fără un certificat de testare negativ a acidului nucleic pentru COVID-19 (vă rugăm să vizualizați aici lista cu țările în cauză), trebuie să facă în prealabil acest test în România. Cu un certificat de testare negativ, cetățenii trebuie să solicite apoi un cod de sănătate verde "HS" sau o declarație de sănătate. Compania aeriană verifică codul sau declarația înainte de îmbarcarea cu escală. Trebuie subliniat faptul că pasagerii care au escală în țările menționate mai sus, trebuie să solicite, în prealabil, codul de sănătate sau declarația de sănătate menționate anterior, și să se asigure că acestea sunt valabile în momentul tranzitului. În caz contrar, îmbarcarea în punctul de tranzit va fi refuzată, iar cetățeanul în cauză va fi reținut acolo.

a) Intervalul de timp pentru testare și instituțiile relevante

Testarea acidului nucleic pentru COVID-19 se face la unitățile desemnate sau recunoscute de către Ambasada Chinei în România (lista este prezentată în anexa 1), în termen de 5 zile înaintea îmbarcării cu escală în alte țări.

b) Procedura obținerii codului de sănătate pentru cetățeni chinezi

În termen de 24 de ore de la obținerea cerificatului negativ al testării acidului nucleic pentru COVID-19, cetățenii chinezi trebuie să declare rezultatul, încărcând fotografia cu acest certificat negativ de testare prin intermediul aplicației WeChat mini program COVID-19 Prevention Health Code International Version. După aprobarea Ambasadei Chinei din România, persoana în cauză obține un cod de sănătate "HS". Dacă aveți nevoie, vă rugăm să accesați linkul cu explicații referitoare la întrebări despre declararea rezultatului testării acidului nucleic pentru cetățenii chinezi. Vă rugăm să acordați atenție deosebită pentru tranzitul în alte țări în perioada de valabilitate a codului de sănătate HS obținut, și să cooperați cu personalul companiei aeriene pentru verificarea înaintea îmbarcării.

c) Procedura obținerii declarației de sănătate pentru cetățeni străini

După obținerea certificatului negativ de testare a acidului nucleic, cetățenii străini trebuie să trimită copia scanată a pașaportului valid, certificatul de testare negativ COVID-19, biletul de avion către China și declarația de sănătate semnată a solicitantului (vedeți anexa 2 pentru format) la adresa de e-mail desemnată a Ambasadei Chinei în România 2334189@gmail.com.

După verificarea și aprobarea de către Ambasada Chinei în România, copia scanată a declarației de sănătate va fi trimisă înapoi solicitantului prin e-mail. Vă rugăm să tipăriți această declarație și să o aduceți la aeroport. Vă rugăm să acordați atenție deosebită pentru tranzitul în alte țări în perioada de valabilitate a declarației de sănătate, și să cooperați cu personalul companiei aeriene pentru verificarea înaintea îmbarcării.

 

Anexa 1: Lista unităților de testare a acidului nucleic pentru COVID-19 desemnate sau recunoscute de Ambasada Chinei în România

Anexa 2: Formatul declarației de sănătate

 

Ambasada Chinei în România

27 iulie 2020

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro