Home Activitatile Ambasadei Relatii chino-romane Stiri Servicii Consulare Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Servicii Consulare > Viza
Informatii despre posibilitatea fara viza
2018/05/01

1. Tranzit de 24 de ore fara viza

Persoanele care detin un bilet comun de calatorie international si calatoresc cu avionul, vaporul sau trenul, tranzitand teritoriul Chinei si mergand catre o tara terta sau teritoriu, pot ramane pe teritoriul Chinei fara viza fara a depasi 24 de ore de sedere si fara a parasi portul naval, aeroportul sau gara.


2. Tranzit de 72 de ore fara viza

1) Care sunt conditiile pentru a beneficia de acest tip de tranzit fara viza de 72 de ore?

Pentru acest tip de viza sunt necesare 3 conditii:

a. Nationalitatea persoanei care calatoreste sa fie una dintre cele 53 de tari acceptate.

b. Persoana care calatoreste trebuie sa detina un document de calatorie valabil si un bilet comun de avion de plecare catre o tara terta sau teritoriu cu data si locul deja stabilit.

c. Sa fie un aeroport care aplica aceasta regula spre o tara terta.

2) Care aeroporturi accepta acest tip de tranzit fara viza de 72 de ore?

Pana in prezent urmatoarele aeroporturi accepta acest tip de tranzit fara viza: Aeroportul international Guangzhou Baiyun, Aeroportul international Chengdu Shuangliu, Aeroportul international Chongqing Jiangbei, Aeroportul international Xi'an Xianyang, Aeroportul international Guilin Liangjiang, Aeroportul international Kunming Changshui, Aeroportul international Xiamen Gaoqi, Aeroportul international Wuhan Tianhe, Aeroportul international Harbin Taiping, Aeroportul international Qingdao Liuting, Aeroportul international Changsha Huanghua.

3) Care sunt persoanele care pot beneficia de acest tip de viza?

Persoane care detin una din urmatoarele 53 de nationalitati pot aplica pentru acest tip de tranzit fara viza:

a. 39 de tari din Europa: Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Rusia, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Bulgaria, Romania, Ucraina, Serbia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Albania, Monaco, Belarus.

b. 6 tari din America: Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Mexic, Argentina, Chile.

c. 2 tari din Oceania: Australia, Noua Zeelanda.

d. 6 tari din Asia: Republica Coreea, Japonia, Singapore, Brunei, Emiratele Arabe Unite, Qatar.

4) Cum aplica pentru acest tip de viza persoanele care intrunesc toate conditiile?

Persoana care intruneste conditiile sa aplice pentru acest tip de tranzit fara viza, trebuie sa informeze compania aeriana cu a carei mijloc de transport ajunge in China, urmand ca compania aeriana sau insusi pasagerul sa declare acest lucru la autoritatile de control al frontierei. Cei de la autoritatile de control vor verifica daca conditiile au fost intrunite pentru a-i permite intrarea temporara.

5) Daca la sosire in China nu s-a achizitionat un bilet de avion de plecare, si planul este sa se achizitioneze in China un bilet de plecare nedepasind cele 72 de ore si cu plecare spre o tara terta, se mai poate aplica pentru acest tip de tranzit fara viza?

Nu se poate. Conform regulii stabilite, pentru ca persoana de nationalitate straina sa poata aplica pentru cele 72 ore de tranzit fara viza, este obligatoriu ca inainte de a sosi in China sa detina deja un bilet de calatorie comun cu data si locul deja stabilit, asadar este necesar ca inainte de plecarea catre China sa fie deja achizitionat acest bilet de iesire. In plus, calatorii a caror bilete de calatorie de plecare nu sunt in conformitate cu cerintele, nu vor putea beneficia de aceasta politica de 72 ore de tranzit fara viza.

6) Pentru situatia in care se vine dintr-o tara sau teritoriu si urmeaza a se sta mai putin de 72 de ore in orase precum Guangzhou, urmand ca plecarea sa fie catre aceeasi tara (sau teritoriu), se poate aplica pentru acest tip de tranzit fara viza?

Nu se poate. Conform regulii stabilite, politica celor 72 ore de tranzit fara viza se aplica persoanelor de nationalitate straina care tranzitand China urmeaza sa plece catre o tara terta sau teritoriu. Daca persoana care calatoreste se intoarce insa catre aceeasi tara de plecare, de exemplu pleaca din New York-America si tranzitand Guangzhou se intoarce in Los Angeles tot America, atunci aceasta politica nu se poate aplica.

7) Dupa ce o persoana de nationalitate straina a aplicat pentru acest tip de tranzit fara viza de 72 de ore, aceasta poate calatori catre un alt oras din China? Daca persoana de nationalitate straina a aplicat pentru acest tip de tranzit fara viza si urmare a unor evenimente neprevazute nu mai poate pleca in 72 de ore, ce este de facut?

Strainii care solicita acest tip de tranzit fara viza in Aeroportul International Guangzhou Baiyun, pot parasi orasul Guangzhou, dar nu pot parasi regiunea administrativa a provinciei Guangdong.Strainii care solicita tranzit fara viza de 72 de ore la aeroportul international Qingdao Liuting pot parasi orasul Qingdao, dar nu trebuie sa depaseasca zona administrativa a provinciei Shandong. Strainii care solicita tranzit fara viza de 72 de ore la Aeroportul International Changsha Huanghua pot parasi orasul Changsha, dar nu pot depasi zona administrativa a provinciei Hunan. Strainii care solicita tranzit fara viza de 72 de ore pe alte aeroporturi nu au voie sa paraseasca zona administrativa a orasului.

In cazul in care intervin evenimente neprevazute, nu poate parasi in timp teritoriul respectiv in 72 ore, este necesara aplicarea pentru viza la Administratia de Iesire-Intrare a Departamentului de Securitate Publica.

Daca nu se va aplica pentru viza conform regulamentului, Administratia de Iesire-Intrare a Departamentului de Securitate Publica sau cei de la punctul de control al frotierei se vor ocupa de cazul de sedere ilegala al persoanei in cauza. Daca aplicantul, ulterior, mai cere in aeroport tranzitul fara viza pentru 72 de ore, autoritatile de frontiera au dreptul sa nu accepte solicitarea.

8) Daca o persoana de nationalitate straina a aplicat pentru acest tip de tranzit fara viza de 72 de ore in Aeroportul International Guangzhou Baiyun, poate sa plece ulterior din alt aeroport?

Nu se poate. Daca persoana de nationalitate straina a aplicat in Aeroportul International Guangzhou Baiyun, nu va putea pleca decat tot din Aeroportul International Guangzhou Baiyun.


3. 144 ore de tranzit fara viza

Conditiile necesare: Persoanele care detin una din cele 53 de nationalitati (aceeasi lista ca cea pentru tranzitul fara viza de 72 ore) pot aplica pentru "144 ore de tranzit fara viza" cu documentul de calatorie valabil si cu biletul comun de calatorie cu data si locul stabilit catre o tara terta sau teritoriu: a)Tranzitul de la Aeroportul International Shanghai Pudong, Aeroportul International Hongqiao, Gara Shanghai si Centrul international de transport de pasageri Shanghai Port (Shanghai Port Coach Terminal), Wusongkou International Cruise Port sau Aeroportul International Jiangsu Nanjing Lukou, Aeroportul International Zhejiang Hangzhou Xiaoshan, puteti alege sa intrati sau sa plecati la oricare dintre punctele de frontiera de mai sus. De asemenea, puteti sta în zona administrativa din Shanghai, provincia Jiangsu si provincia Zhejiang timp de 144 de ore fara viza; b) Tranzitulde la Aeroportul International Beijing Capital, Gara de Vest Beijing Railway, Aeroportul International Tianjin Binhai, Tianjin International Cruise Home Port sau Aeroportul International Hebei Shijiazhuang Zhengding si Qinhuangdao Seaport, puteti alege sa intrati sau sa plecati la oricare dintre punctele de frontiera de mai sus si puteti merge la Beijing, Tianjin si Zona administrativa a provinciei Hebei timp de 144 de ore fara viza; c) Tranzitul de la Aeroportul International Liaoning Taoxian si Aeroportul International Dalian Zhoushuizi puteti alege sa intrati sau sa parasiti tara din oricare dintre porturile de mai sus si puteti sa stati 144 de ore fara viza in zona administrativa a provinciei Liaoning.

Atentie! Pentru strainii care intrunesc cerintele de mai sus si doresc sa aplice pentru acest tip de tranzit fara viza, urmand sa intre prin punctele de frontiera mentionate mai sus, cu avionul, trenul sau cu vasul, este necesar sa transmita acest lucru inainte de imbarcare la personalul mijlocului de transport cu care calatoresc si sa prezinte pasaportul valabil si biletul comun de calatorie de a se duce catre o tara terta cu data si locul deja stabilit, urmand ca inainte de a sosi in China personalul mijlocului de transport insarcinat sa declare acest lucru la punctul de control. Dupa verificarea documentelor, punctul de control va emite un permis de sedere temporara solicitantului ajuns la punctul de control.


4. Calatorie in Hainan fara viza

Incepand cu 1 mai 2018, 59 de tari (Rusia, Marea Britanie, Franta, Germania, Norvegia, Ucraina, Italia, Austria, Finlanda, Olanda, Danemarca, Elvetia, Suedia, Spania, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Irlanda, Ciprus, Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Albania, Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Mexic, Argentina, Chile, Australia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Malaezia, Thailanda, Kazahstan, Filipine, Indonezia, Brunei, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Monaco, Belarus) calatorind in Hainan cu pasapoarte obisnuite, printr-o agentie de turism din Hainan, pot intra in Hainan fara viza si pot ramane in zona administrativa a provinciei Hainan timp de 30 de zile.


Informatiile de mai sus sunt doar pentru referinta. In cazul unor modificari, consultati ultimile notificari a Administratiei Nationale pentru Imigrari.[Suggest to a Friend]
       [Print]