Home Activitatile Ambasadei Relatii chino-romane Stiri Servicii Consulare Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Servicii Consulare > Viza
Ghid de solicitare a vizei pentru Republica Populara Chineza
2018/06/22

Note speciale

1. Incepand cu 25 iunie 2018, detinatorii unui pasaport simplu vor aplica pentru viza la Centrul de Viza pentru China.

Detinatorii de pasapoarte diplomatice, de serviciu sau de pasapoarte oficiale, solicitantii de vize diplomatice, vize de serviciu, sau vize de curtoazie, sau aplicarea pentru viza pentru Hong Kong Regiunea Administrativa Speciala din China si viza pentru Macao Regiunea Administrativa Speciala din China, raman a fi depuse la Sectia Consulara a Ambasadei Chinei in Romania, fara programare.

2. Incepand cu 25 iunie 2018, Ambasada Chinei in Romania va imputernici Centrul de Viza pentru China din Bucuresti sa culeaga amprentele solicitantilor de pe teritoriul Romaniei pentru viza de China.

Solicitantii cu varsta cuprinsa intre 14 si 70 de ani vor merge personal la Centrul de Viza pentru China pentru a depune acte si a lasa amprente. Datele amprentelor vor fi inaintate direct la Ambasada Chinei de catre Centrul de Viza pentru China. In urmatorii 5 ani, daca aplicantii care folosesc acelasi pasaport mai aplica pentru viza la Centrul de Viza pentru China in Bucuresti, nu este nevoie sa lase amprente din nou.

Persoanele care detin un pasaport diplomatic sau indeplinesc conditiile pentru eliberarea vizelor diplomatice pentru China, vize de serviciu sau vize de curtoazie sunt exceptate de amprentare. Persoanele cu probleme la 10 degete sau amprentele carora nu pot fi colectate sunt exceptate de amprentare.

3. Incepand cu 1 iulie 2018, Ambasada Chinei in Romania si Centrul de viza pentru China din Bucuresti vor lansa noul sistem de completare online a cererilor pentru viza si sistemul de programari online. Incepand cu 1 august 2018, formularele de tip vechi si formularele completate de mana nu vor fi acceptate, nu vor fi acceptate nici dosarele care nu au fost programate in prealabil.

3.1 Completarea online a formularelor: Toti solicitantii de viza pentru China (doar China continentala) trebuie sa completeze formularul online de cerere pentru viza, prin intermediul site-ului Centrului de viza pentru China sau direct prin sistemul de completare online. Dupa completarea si verificarea formularului, printati pagina de confirmare impreuna cu formularul si semnati.

3.2 Programare online: Detinatorii pasapoartelor simple urmeaza sa acceseze site-ul Centrului de viza pentru China sau sa se conecteze direct la sistemul de completare online pentru a se programa online si pentru a duce cererea de aplicare la Centrul de viza pentru China in perioada programata.

Detinatorii pasapoartelor diplomatice si a celor de serviciu nu necesita programare online. Acestia pot depune dosarele direct la sectia consulara a Ambasadei Chinei in orele de lucru cu publicul.

4. Centrul de viza pentru China in Bucuresti nu participa la procesul de examinare si aprobare a vizelor chineze.

In functie de fiecare caz in parte, reprezentantul consular din Ambasada Chinei in Romania va decide daca va acorda sau nu viza, va decide valabilitatea, numarul zilelor de sedere si numarul de intrari al vizei.

5. Invitatia din China (in limba chineza) poate fi primita pe fax sau e-mail, dar reprezentantul consular poate cere solicitantului sa furnizeze invitatia in original.

Atunci cand considera ca este necesar, reprezentantul consular din Ambasada Chinei poate solicita aplicantului sa furnizeze alte documente justificative sau materiale suplimentare conform cerintelor sau sa solicite aplicantului sa accepte un interviu.

6. Informatiile de pe acest site se pot modifica, va rugam sa luati drept corect ceea ce vi se spune de catre Ambasada Chinei in Romania.


1. Informatii generale

2. Tipuri de viza

3. Documente necesare

3.1 Documente de baza

3.2 Documente specifice

4. Taxa pentru viza

5. Explicatia unor termeni

6. Regulamentul fara viza

7. Viza pentru Hong Kong Regiunea Administrativa Speciala din China

8. Viza pentru Macao Regiunea Administrativa Speciala din China


1. Informatii generale

Viza este un permis de intrare sau iesire intr-o tara emis de un departament autorizat de guvern in conformitate cu legea tarii respective pentru o persoana de nationalitate straina.

In conformitate cu legea si obiceiurile internationale, orice stat suveran are dreptul de a decide daca permite sau nu intrarea in tara a unei persoane de nationalitate straina, iar acordarea, revocarea sau refuzarea vizei se face conform cu legea tarii respective.

Conform legii aferente, autoritatea chineza de emitere a vizelor va decide tipul, numarul de intrari, perioada de valabilitate si perioada de sedere a vizei, poate refuza cererea pentru viza si poate revoca viza deja acordata.

Ambasada Republicii Populare Chineze, Consulatul General sau alta agentie in strainatate imputernicita de Ministerul Afacerilor Externe sunt responsabile pentru emiterea de vize pe teritoriu strain pentru persoane de nationalitate straina.


2. Tipuri de viza

In functie de scopul calatoriei dumneavoastra in China, va rog sa alegeti unul din tipurile de viza de mai jos:

Tipul vizei Scopul calatoriei
C Acordat membrilor unui echipaj la bordul unui mijloc de transport international, precum aeronava, tren sau vapor, sau pentru membrii de familie a membrilor de echipaj mentionati mai sus si conducatorilor auto care se ocupa cu transport rutier international.
D Acordat celor care urmeaza sa obtina rezidenta permanenta in China.
F Acordat celor ce doresc sa mearga in China pentru diferite schimburi si vizite oficiale.
G Acordat celor ce doresc sa tranziteze China.
J1 Acordat jurnalistilor straini acreditati in China care doresc sa primeasca rezidenta pentru o perioada mai lunga de 180 de zile.
J2 Acordat jurnalistilor straini care doresc sa mearga in China pentru raportarea de stiri pe un termen scurt care sa nu depaseasca 180 de zile de sedere.
L Acordat celor care doresc sa mearga in China ca turisti.
M Acordat celor care doresc sa mearga in China pentru scop comercial sau activitati legate de un business.
Q1 Acordat celor ce sunt membri de familie a unor persoane de nationalitate chineza sau a unei persoane de nationalitate straina care detine un document de sedere permanenta in China, sau pentru persoane ce ofera asistenta parentala specializata. In acest caz sederea se doreste a fi mai lunga de 180 de zile. Membrii de familie se considera a fi: soti, parinti, fii, fiice, sotii sau sotiile proprilor copii, frati, surori, bunici, nepoti, nepoate si socri.
Q2 Acordat celor ce sunt membri de familie a unor persoane de nationalitate chineza sau a unei persoane de nationalitate straina care detine un document de sedere permanenta in China. In acest caz sederea nu va depasi 180 de zile.
R Acordat persoanelor cu un talent deosebit sau unor specialisti de a caror prezenta este urgenta nevoie in China.
S1 Acordat celor ce doresc sa calatoreasca in China pentru a vizita o persoana de nationalitate straina care lucreaza sau studiaza in China, avand cu acestia o relatie de rudenie de soti, parinti, fii sau fiice sub 18 ani, socri, sau celor ce doresc sa mearga in China cu alt scop privat. In acest caz sederea se doreste a fi mai lunga de 180 de zile.
S2 Acordat celor ce doresc sa calatoreasca in China pentru a vizita o persoana de nationalitate straina care lucreaza sau studiaza in China sau doresc sa calatoreasca cu un alt scop privat. In acest caz sederea nu va depasi 180 de zile. Membrii de familie se considera a fi: soti, parinti, fii, fiice, sotii sau sotiile proprilor copii, frati, surori, bunici, nepoti, nepoate si socri.
X1 Acordat celor ce doresc sa studieze in China pentru o perioada mai lunga de 180 de zile.
X2 Acordat celor ce doresc sa studieze in China pentru o perioada mai scurta de 180 de zile.
Z Acordat celor ce doresc sa lucreze in China.


3. Documente necesare

3.1 Documente de baza

a. Pasaport (inclusiv pasaport temporar): Valabil mai mult de 6 luni de zile, cu pagini libere pentru lipirea vizei, si o copie xerox dupa pagina informatiilor personale a pasaportului. Daca aplicantul detine doua sau mai multe cetatenii, trebuie sa prezinte originalul si copia xerox a pasapoartelor valabile.

b. Formularul de viza si fotografii: Conectati-va la site-ul Centrului de Viza pentru China sau la sistemul de completare online pentru a completa si tipari formularul de cerere pentru viza online. 2 fotografii recente, tip pasaport, pozele sa fie color (pe fundal alb), din fata, fara palarie (dintre care o poza se lipeste pe formular) (faceti clic pentru a vedea specificatiile fotografiei).

c. Dovada sederii legale (aplicabila celor care solicita viza in alta tara decat cea de cetatenie): Daca solicitati viza in alta tara decat cea de cetatenie, trebuie sa prezentati originalul si copia unui act care atesta sederea, rezidenta, studiul, servicul sau o viza valabila, pe langa acestea prezentati si copie a stampilei de intrare legala in tara in care aplicati pentru viza.

d. Daca este vorba despre un cetatean strain care a avut inainte nationalitate chineza, daca aplica viza Chinei pentru prima data, este necesara pasaportul chinez vechi original si copia pasaportului. Daca ati obtinut in trecut o viza pe un pasaport vechi si acum aplicati pentru viza cu un pasaport nou, este necesara copia xerox a vechiului pasaport si a vizei vechi (Daca noul pasaport este cu un alt nume, atunci este nevoie si de o copie a documentului care atesta schimbarea numelui).

3.2 Documente specifice

Viza tip C

Scrisoare de garantie de la o companie de transport straina sau o invitatie din partea unei autoritati chineze.

Documente de baza


Viza tip D

Originalul si copia confirmarii permisului de sedere permanenta pentru straini acordat de catre Ministerul de Securitate Publica Chinez.

Atentie! Posesorul acestui tip de viza trebuie sa indeplineasca formalitatile de sedere la Politia locala in termen de 30 zile de la intrarea in China, altfel va fi considerata sedere ilegala.

Documente de baza


Viza tip F

1. Invitatie emisa de autoritatile Chinei sau din partea unei persoane din China care sa contina urmatoarele informatii:

a. Informatii despre solicitant (numele intreg, sexul, ziua de nastere, numarul pasaportului etc)

b. Informatii despre calatoria planificata (scopul vizitei, data de sosire si plecare, locul/ locurile de vizitat, relatia dintre solicitant si persoana/ institutia care face invitatia, sursa financiara pentru aceasta deplasare)

c. Informatii despre persoana/ institutia care face invitatia (nume, prezentare, telefon de contact, adresa, stampila oficiala, semnatura reprezentantului legal sau a persoanei care face invitatia).

Daca invitatia este emisa de o persoana, aceasta trebuie sa prezinte o copie a carții de identitate chinezesti (fata-verso).

2. Cei care merg in China pentru prezentarea unui spectacol in scop de schimbari culturale, trebuie sa prezinte o scrisoare de invitatie din partea organizatorului evenimentului si o copie a scrisorii de aprobare pentru spectacol din partea Departamentului Cultural.

3. Rezervarea biletelor de avion tur-retur, dovada cazare in China.

4. Atunci cand considera ca este necesar, reprezentantii consulari pot solicita materiale suplimentare, cum ar fi adeverita de munca a solicitantului.

Documente de baza


Viza tip G

1.Biletul de calatorie (de avion, tren, autobuz, vapor) cu data si locul deja stabilit.

2.Rezervarea hotelului sau dovada cazarii in China.

3.Membrii echipajului care se imbarca pe nava in China trebuie sa furnizeze o scrisoarea de garantie emisa de compania straina de transport maritim si o invitatie in chineza emisa de agentul de transport maritim din China, precum si o copie a carnetului de marinar.

Documente de baza


Viza tip J1

Scrisoare de notificare pentru viza emisa de Departamentul de Informare a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei si o scrisoare oficiala din partea institutiei unde lucreaza jurnalistul.

Persoana care solicita viza trebuie sa ia mai intai legatura cu departamentul de presa din cadrul Ambasadei pentru formalitati.

Atentie! Posesorul acestui tip de viza trebuie sa indeplineasca formalitatile necesare pentru emiterea permisului de sedere la Administratia de Iesire-Intrare a Departamentului de Securitate Publica local in termen de 30 zile de la intrarea in China.

Documente de baza


Viza tip J2

Scrisoare de notificare pentru viza emisa de Departamentul de Informare a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei sau de o autorizatie chineza, precum si o scrisoare oficiala din partea institutiei unde lucreaza jurnalistul.

Persoana care solicita viza trebuie sa ia mai intai legatura cu departamentul de presa din cadrul Ambasadei pentru formalitati.

Documente de baza


Viza tip L

1. Rezervarea biletului de avion dus-intors, itinerariul pe zile pentru perioada sederii, rezervarea la hotel sau o invitatie din China. Invitatia trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a. Informatii despre solicitant (numele intreg, sexul, ziua de nastere, numarul pasaportului etc)

b. Informatii despre calatoria planificata (data de sosire si plecare, locul/ locurile de vizitat etc)

c. Informatii despre persoana/ institutia care face invitatia (nume, telefon de contact, adresa, stampila oficiala, semnatura reprezentantului legal sau a persoanei care face invitatia).

Persoana care emite invitatia, trebuie sa prezinte o copie a carții sale de identitate chinezesti (fata-verso).

2. Atunci cand considera ca este necesar, reprezentantii consulari pot solicita materiale suplimentare, cum ar fi adeverinta de munca a solicitantului, dovada fondurilor etc.

Documente de baza


Viza tip M

1. Invitatie de bussiness (in limba chineza) din partea partenerului comercial din China sau confirmarea de inregistrare la un targ comercial. Invitatia trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a. Informatii despre solicitant (numele intreg, sexul, ziua de nastere, numarul pasaportului etc)

b. Informatii despre calatoria planificata (scopul vizitei, data de sosire si plecare, locul/ locurile de vizitat, relatia dintre solicitant si persoana/ institutia care face invitatia, sursa financiara pentru aceasta deplasare)

c. Informatii despre persoana/ institutia care face invitatia (numele si prezentarea companiei, telefon de contact, adresa, numele si prezentarea persoanei, stampila oficiala, semnatura reprezentantului legal sau a persoanei care face invitatia).

2. Rezervarea biletelor de avion tur-retur, dovada cazare in China.

3. Atunci cand considera ca este necesar, reprezentantii consulari pot solicita materiale suplimentare, cum ar fi adeverinta de munca a invitatului, dovada activitatii comerciale dintre cele doua parti, etc.

Documente de baza


Viza tip Q1

In cazul in care scopul calatoriei este de reuniune familiala, sunt necesare urmatoarele documente:

1. Invitatie din partea unei persoane de nationalitate chineza care locuieste in China sau din partea unei persoane de nationalitate straina cu permis de sedere permanent in China. Invitatia trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a. Informatii despre solicitant (numele intreg, sexul, ziua de nastere, numarul pasaportului, etc)

b. Informatii despre calatoria planificata (scopul vizitei, data de sosire si de plecare, adresa la care se va locui pe durata sederii, numarul de zile de sedere, relatia dintre solicitant si persoana care face invitatia, sursa financiara pentru aceasta deplasare)

c. Informatii despre persoana care face invitatia (nume, telefon de contact, adresa, semnatura persoanei care face invitatia).

2. Copia dupa actul de identitate al persoanei de nationalitate chineza (fata-verso) sau in cazul in care persoana care face invitatia este de nationalitate straina, atunci este necesara copia dupa pasaport si a permisului de sedere permanenta (fata-verso).

3. Documentul care sa ateste relatia dintre persoana care calatoreste in China si cea care face invitatia (soti, parinti, fii, fice, sotii copiilor, frati, bunici, nepoti, nepoate, socrii respectiv certificatul de casatorie, certificatul de nastere, livret de familie sau un certificat de rudenie) in original si copie.

In cazul in care scopul calatoriei este ingrijire parentala, sunt necesare urmatoarele documente:

1. Imputernicire de ingrijire parentala legalizata de Ambasada Chinei sau o imputernicire de ingrijire parentala legalizata si supraligalizata de autoritatile tarii respective sau in China in original si copie.

2. Pasaportul, copia dupa pasaport si documentul care sa ateste relatia cu copilul a persoanei care face imputernicirea (certificat de casatorie, certificat de nastere, dovada de rudenie emisa de politie sau un certificat de rudenie) in original si copie.

3. Copia (fata-verso) dupa cartea de identitate si o scrisoare de accept a persoanei care va fi imputernicita.

4. Daca parintii copilului sunt ambii cetateni chinezi sau doar unul singur de cetatenia chineza, mai este nevoie de copia dupa permisul de sedere al parintilor/ parintelui de nationalitate chineza in momentul nasterii copilului.

Atentie! Posesorul acestui tip de viza trebuie sa indeplineasca formalitatile necesare pentru emiterea permisului de sedere la Administratia de Iesire-Intrare a Departamentului de Securitate Publica local in termen de 30 zile de la intrarea in China.

Documente de baza


Viza tip Q2

1. Invitatie din partea unei persoane de nationalitate chineza care locuieste in China sau din partea unei persoane de nationalitate straina cu permis de sedere permanent in China. Invitatia trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a. Informatii despre solicitant (numele intreg, sexul, ziua de nastere, numarul pasaportului etc)

b. Informatii despre calatoria planificata (scopul vizitei, data de sosire si de plecare, adresa la care se va locui pe durata sederii, numarul de zile de sedere, relatia dintre solicitant si persoana care face invitatia, sursa financiara pentru aceasta deplasare)

c. Informatii despre persoana care face invitatia (nume, telefon de contact, adresa, semnatura persoanei care face invitatia).

2. Copia dupa cartea de identitate daca persoana care face invitatia este de nationalitate chineza (fata-verso) sau copia dupa pasaport si dupa permisul de sedere permanenta al persoanei de nationalitate straina (fata verso).

3. Rezervarea biletelor de avion tur-retur, dovada cazare in China.

4. Atunci cand considera ca este necesar, reprezentantii consulari pot solicita materiale suplimentare, cum ar fi dovada rudeniei dintre solicitant si invitator.

Documente de baza


Viza tip R

Este necesar ca persoana in cauza sa intruneasca cerintele Guvernului Chinez legate de persoane cu talente de nivel inalt sau cu o anumita specializare a carui prezenta este de urgenta nevoie in China si sa prezinte documentatia corespunzatoare in conformitate cu dispozitiile aferente.

Documente de baza


Viza tip S1

In cazul in care scopul calatoriei este de reuniune familiala pentru o perioada lunga, sunt necesare urmatoarele documente:

1. Invitatie din partea unei persoane de nationalitate straina cu permis de sedere in China. Invitatia trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a. Informatii despre solicitant (numele intreg, sexul, ziua de nastere, numarul pasaportului etc)

b. Informatii despre calatoria planificata (scopul vizitei, data de sosire si de plecare, adresa la care se va locui pe durata sederii, numarul de zile de sedere, relatia dintre solicitant si persoana care face invitatia, sursa financiara pentru aceasta deplasare)

c. Informatii despre persoana care face invitatia (nume, telefon de contact, adresa, semnatura persoanei care face invitatia).

2. Copia dupa pasaportul si permisul de sedere (fata-verso) al persoanei care face invitatia.

3. Originalul si copia documentului care atesta relatia de rudenie dintre persoana invitata si cea care face invitatia (soti, parinti, fii sau fiice minore, sotii copiilor respectiv certificat de casatorie, certificat de nastere, dovada de rudenie emisa de politie sau documentul de rudenie legalizat).

Daca este vorba despre o vizita privata, aplicantul trebuie sa furnizeze dovada afacerilor personale in conformitate cu cerintele reprezentantului consular.

Atentie! Posesorul acestui tip de viza trebuie sa indeplineasca formalitatile necesare pentru emiterea permisului de sedere la Administratia de Iesire-Intrare a Departamentului de Securitate Publica local in termen de 30 zile de la intrarea in China.

Documente de baza


Viza tip S2

In cazul in care scopul calatoriei este de reuniune familiala pentru o perioada scurta, sunt necesare urmatoarele documente:

1. Copia dupa pasaportul si permisul de sedere (fata-verso) al persoanei care face invitatia (persoana de nationalitate straina care lucreaza, studiaza sau se afla pe teritoriul Chinei din alt motiv).

2. Invitatie din partea unei persoane de nationalitate straina cu permis de sedere in China. Invitatia trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a. Informatii despre solicitant (numele intreg, sexul, ziua de nastere, numarul pasaportului etc)

b. Informatii despre calatoria planificata (scopul vizitei, data de sosire si plecare, adresa la care se va locui pe durata sederii, numarul de zile de sedere, relatia dintre solicitant si persoana care face invitatia, sursa financiara pentru aceasta deplasare)

c. Informatii despre persoana care face invitatia (nume, telefon de contact, adresa, semnatura persoanei care face invitatia).

3. Copia documentului care atesta relatia dintre persoana care calatoreste in China si cea care face invitatia (soti, parinti, fii, fiice, sotii copiilor, frati, bunici, nepoti, nepoate, socrii respectiv certificatul de casatorie, certificatul de nastere, livret de familie sau un certificat de rudenie).

4. Rezervarea biletelor de avion tur-retur, dovada cazare in China.

Daca este vorba despre o vizita privata, aplicantul trebuie sa furnizeze dovada afacerilor personale in conformitate cu cerintele reprezentantului consular.

Documente de baza


Viza tip X1

1. Originalul si copia avizului de admitere la studii eliberat de institutia de invatamant din China.

2. Originalul si copia formularului "Cerere de viza pentru cetatenii straini acceptati la studii in China" (Formularul JW201 sau JW202).

Atentie! Posesorul acestui tip de viza trebuie sa indeplineasca formalitatile necesare pentru emiterea permisului de sedere la Administratia de Iesire-Intrare a Departamentului de Securitate Publica local in termen de 30 zile de la intrarea in China.

Documente de baza


Viza tip X2

1. Originalul si copia avizului de admitere la studii eliberat de institutia de invatamant din China.

2. Rezervarea biletelor de avion tur-retur, dovada cazare in China.

3. Daca considera ca este necesar, reprezentantul consular poate solicita materiale suplimentare, cum ar fi certificatul de calificare/licenta institutiei etc.

Documente de baza


Viza tip Z

Este nevoie de unul din urmatoarele documente:

1. Originalul si copia "permisului de munca pentru straini" (Alien Employment License of the People's Republic of China) eliberat de Departamentul de Resurse Umane si Asigurare Sociala. In cazul in care perioada de lucru nu depaseste 90 de zile, se prezinta originalul si copia documentului "Certificatul de munca pe termen scurt a strainilor in China" (Approval of Short-Term Employment for Foreigners Working in P. R. China), iar aplicantul trebuie sa solicite o viza inainte de data de incepere specificata in "Certificatul de munca pe termen scurt a strainilor in China". Perioada de lucru nu poate depasi termenul stabilit in certificatul de munca pe termen scurt pentru straini din China.

2. Originalul si copia dupa "Permisul de lucru pentru experti straini" emis de Biroul de Stat de Experti Straini sau "Avizul privind permisul de munca pentru strainii din Republica Populara Chineza" (Notification Letter of Foreigner's Work Permit in the People's Republic of China) printat.

3. Copia dupa certificatul de inregistrare al unui birou reprezentativ al unei intreprinderii straine (sau din alta regiune) emis de Departamentul Administrativ pentru Industrie si Comert din China.

4. Originalul si copia dupa aprobarea documentului comercial de spectacol si teatru emis de Departamentul Administrativ Cultural din China (valabil doar pentru persoanele care sustin un spectacol comercial). Daca numarul de zile de sedere nu depaseste 90 de zile, atunci mai este nevoie si de originalul si copia dupa "Permisul de lucru in China pe termen scurt al unei persoane straine" (Approval of Short-Term Employment for Foreigners Working in P. R. China). Persoana care aplica pentru viza trebuie sa aplice pentru viza inainte ca perioada inscrisa pe acest document sa inceapa, iar perioada de lucru nu poate fi decat in limitele perioadei trecute in acest document.

5. Originalul si copia dupa "Invitatia pentru straini pentru activitati petroliere in China" emisa de catre Corporatia Offshore de Petrol din China.

Atentie! Posesorul acestui tip de viza trebuie sa indeplineasca formalitatile necesare pentru emiterea permisului de sedere la Administratia de Iesire-Intrare a Departamentului de Securitate Publica local in termen de 30 zile de la intrarea in China.

Documente de baza


4. Taxa pentru viza

  1 intrare 2 intrari Intrari multiple/ jumatate de an sau mai putin  Intrari multiple/ un an de zile sau mai mult
Cetateni romani 280 Lei 420 Lei 560 Lei 840 Lei
Tari terte 150 Lei 225 Lei 300 Lei 450 Lei
Taxa urgenta 100 Lei/ persoana
Taxa extra urgenta 150 Lei/ persoana

Pentru tarile care au acorduri bilaterale cu China, taxele de viza sunt percepute in functie de acestea. De exemplu, pentru cetateni americani taxa perceputa este de 520 Lei/ persoana, pentru cetateni canadieni taxa perceputa este de 290 Lei/ persoana, taxa de viza pentru cetatenii sarbi este de 10 lei/ persoana, iar taxa de viza pentru cetateni israelieni este de 110 lei/ persoana. Pentru cetateni argentinieni taxa este de 550 lei/persoana, iar pentru cetatenii brazilieni este de 530 lei/ persoana.


5. Explicatia unor termeni

5.1 Valabilitatea vizei

Valabilitatea vizei (Expiry Date) se refera la ultima zi in care puteti intra in China. Valabilitatea vizei este de la data emiterii acesteia si pana in ultima zi incluzand cele 24 de ore ale zilei dupa ora Beijing-ului. Daca exista intrari nefolosite, se poate intra in China pana in ultima zi de valabilitate a vizei.

5.2 Numarul de intrari al vizei

Numarul de intrari al vizei (Entries) se refera la numarul de intrari pe care le puteti folosi in perioada de valabilitate a vizei. Daca numarul de intrari a fost sau nu folosit si perioada de valabilitate a vizei a trecut, nu se mai poate folosi viza respectiva. In acest caz daca doriti sa calatoriti in China este necesar sa aplicati iarasi pentru viza. Daca persoana care calatoreste detine o viza nevalida, aceasta nu va putea intra in China.

5.3 Perioada sederii vizei

Perioada sederii vizei (Duration of Stay) se refera la numarul de zile de sedere pentru fiecare intrare in parte, numaratoarea incepand din a doua zi de la intrarea pe teritoriu.


6. Regulamentul fara viza

Conform acordului relevant, cetatenii romani detinatori de pasaport diplomatic, pot calatori pe teritoriul Chinei pentru o perioada de maxim 90 de zile in decursul oricarei perioade de 180 de zile, fara a perfecta viza. Cetatenii romani detinatori de pasaport de serviciu, pot calatori pe teritoriul Chinei pentru o perioada de maxim 30 de zile, fara perfectarea vizei.

Conform conditiilor speciale de sedere, cetatenii romani detinatori de pasapoarte simple, beneficiaza de 24 de ore de tranzit pe teritoriul Chinei fara perfectare de viza; beneficiaza de 72 de ore de tranzit pe teriotoriu Chinei fara viza; de regulamentul de 144 de ore de tranzit fara viza. Va rugam sa accesati aici pentru mai multe informatii.


7. Viza pentru Hong Kong Regiunea Administrativa Speciala din China

Pentru unele tari sau teritorii se poate calatori fara viza in Hong Kong.

Persoanele de nationalitate romana care calatoresc in scop turistic pot sta pana la 90 de zile in Hong Kong fara viza.

Persoanele de nationalitate romana care calatoresc cu alt scop in Hong Kong si strainii care nu se bucura de politica de sedere fara viza, trebuie sa aplice pentru viza pentru Hong Kong Regiunea Administrativa Speciala din China.

Daca este sau nu necesar sa se aplice pentru viza, precum si informatii despre modalitatea de aplicare pentru viza pentru Hong Kong Regiunea Administrativa Speciala din China le puteti gasi pe site-ul Biroului de Imigrari din Hong Kong.


8. Viza pentru Macao Regiunea Administrativa Speciala din China

Pentru unele tari sau teritorii se poate calatori fara viza in Macao.

Persoanele de nationalitate romana care calatoresc in scop turistic pot sta pana la 90 de zile in Macao fara viza.

In afara de cateva nationalitati care sunt exceptii, in principiu cei care nu se bucura de politica de sedere fara viza in Macao, pot aplica pentru o viza de sosire in portul din Macao.

Daca este sau nu necesar sa se aplice pentru viza, precum si informatii despre modalitatea de aplicare pentru viza pentru Macao Regiunea Administrativa Speciala din China le puteti gasi pe site-ul Biroului de Imigrari din Macao.[Suggest to a Friend]
       [Print]