Chinezii sărbătoresc cu solemnitate a 60-a aniversare a proclamării R. P. Chineze

2009-10-01 17:09

La 1 octombrie în diferite localităţi ale Chinei a fost sărbătorită cu solemnitate cea de-a 60-a aniversare a înfiinţării R.P.Chineze.

Dimineaţă a fost organizată în Piaţa Tian'anmen o adunare de sărbătoare consacrată acestei aniversări.

Hu Jintao, secretarul general al C.C. al P.C. Chinez, preşedintele ţării şi preşedintele Comisiei Militare Centrale, a arătat în discursul său că statul chinez va susţine ferm şi neabătut socialismul cu specific chinezesc, vom promova în continuare reforma şi deschiderea, dezvoltarea ştiinţifică şi făurirea unei societăţi armonioase, vom impulsiona procesul de făurire a unei societăţi cu un nivel decent de viaţă. De asemenea, ţara noastră va dezvolta cooperarea prietenească cu toate ţările şi va promova construirea unei lumi armonioase, de pace durabilă şi de prosperitate comună. Hu a subliniat totodată că poporul chinez are convingerea şi capacitatea să-şi construiască bine propria patrie şi să-şi aducă contribuţia cuvenită la dezvoltarea lumii.

În parada militară ce a avut loc ulterior, 14 detaşamente de soldaţi, 30 de echipe de echipamente şi 12 formaţii eşalonate de avioane ale Armatei Populare Chineze de Eliberare au fost trecute în revistă. În demonstraţia populaţiei, dispozitivul de defilare este constituit din 100.000 de oameni, 36 de blocuri de paradă formate din 60 de care alegorice şi formaţiuni de reprezentare artistică.

Manifestările din diferite localităţi au fost variate. La Lhasa, reşedinţa Regiunii Autonome Tibet şi la Urumqi, reşedinţa Regiunii Autonome Xinjiang Uigură, precum şi în Regiunile Administrative Speciale Hong Kong şi Macao au avut loc ceremonii de înălţare a drapelului naţional.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro