Vizita la Phenian a lui Wen Jiabao face parte din acţiunile Anului de prietenie între China şi Coreea de Nord

2009-09-29 14:14

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Jiang Yu, a declarat marţi că apropiata vizită în Coreea de Nord a premierului chinez, Wen Jiabao, este parte importantă a acţiunilor organizate cu prilejul celei de-a 60-a aniversări a stabilirii relaţiilor diplomatice dintre China şi Coreea de Nord şi al Anului de prietenie între cele două state, fiind totodată o vizită de răspuns la cea a prim-ministrului nord-coreean, Kim Yong-il, întreprinsă în ţara noastră în martie anul acesta.

Wen Jiabao va efectua între 4-6 octombrie o vizită în R.P.D. Coreeană. Jiang Yu a anunţat că în perioada vizitei premierul chinez va avea întâlniri şi convorbiri cu conducători nord-coreeni. Părţile vor proceda la un schimb de păreri în legătură cu relaţiile bilaterale şi problemele internaţionale şi regionale de interes reciproc. Premierul Wen va fi prezent la o serie de acţiuni de sărbătorire a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între China şi Coreea de Nord şi din cadrul programului Anului de prietenie între cele două state. De asemenea, părţile chineză şi nord-coreeană vor semna un număr de documente de colaborare în domeniile economic, comercial, al învăţământului şi turismului.

Partea chineză doreşte să depună eforturi conjugate cu partea nord-coreeană pentru evoluţia spre bine a situaţiei din Peninsula Coreeană, a mai arătat Jiang Yu.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro