Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Cercetării şi Inovării din România

2019/07/24

La 22 iulie 2019, Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, s-a întâlnit cu Ministrul Cercetării și Inovării din România, dl Nicolae Hurduc și au avut un schimb de idei privind cooperarea în domeniile științei, tehnologiei și inovației. La eveniment a fost prezent şi Consilierul pentru Știință și Tehnologie al Ambasadei Chinei în România, dl Zhang Jian.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că România a fost una dintre primele țări care au recunoscut China nouă și a fost printre primele ţări care au semnat cu China un acord interguvernamental privind cooperarea științifică și tehnologică. Cooperarea și schimburile științifice și tehnologice reprezintă o componentă importantă a relațiilor bilaterale. De-a lungul anilor, instituțiile științifice și tehnologice reprezentate de institute profesionale și universități au realizat o cooperare fructuoasă într-o gamă largă de discipline, cum ar fi agricultura, biomedicina, informarea și comunicarea, materialele noi și ingineria mediului, a rezolvat multe probleme practice în cercetarea științifică și producție, a oferit un sprijin important pentru progresul științific și tehnologic și pentru dezvoltarea economică a celor două țări.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că în 2017 și 2018 au fost lansate Programul de acțiune privind știință, tehnologie și inovare în cadrul iniţiativei "Belt and Road" și Programul de parteneriat pentru știință, tehnologie și inovare China - Europa Centrală și de Est. În cadrul celei de-a 21-a reuniuni a liderilor China-UE, în luna aprilie a acestui an, China și UE au confirmat reînoirea Acordului China-UE privind cooperarea în domeniul științei și tehnologiei. Acestea au oferit noi oportunități pentru cooperarea științei, tehnologiei și inovării între China și România. China este dispusă să colaboreze cu partea română prin mecanisme relevante și să își unească forțele cu alte țări din Europa Centrală și de Est și cu statele membre ale UE pentru a consolida dialogul privind politica științei, tehnologiei și inovării, pentru a spori schimburile științifice și tehnologice și cooperarea științei populare, pentru a înființa laboratoarelor comune "Belt and Road" și pentru a promova cooperare în parcuri științifice și în domeniul transferului de tehnologie.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că cele două părți ar trebui să profite de ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și a 15-a aniversare de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie și cooperare. Într-o atitudine deschisă și pozitivă să ridicăm în continuare nivelul de cooperare, să extindem formele de cooperare și să promovăm cooperarea pentru a obține rezultate mai pragmatice, transformând știință, tehnologie și inovare într-un capitol important în seria de sărbători a "dublei aniversări".

Nicolae Hurduc a spus că partea română acordă o mare importanță prieteniei tradiționale cu China și a fost întotdeauna un partener solid în domeniul științei, tehnologiei și inovării a Chinei în Europa Centrală și de Est. În ultimii ani, prin promovarea în comun a ambelor părți, tot mai multe proiecte de cooperare au primit sprijin guvernamental, domeniile de cooperare au devenit mai largi, iar rezultatele cooperării sunt mai pragmatice. România este dispusă să coopereze activ cu China în cadrul mecanismului bilateral de cooperare științifică și tehnologică, în cadrul cooperării 17 + 1 China- Europa Centrală și de Est și în cadrul de cooperare pentru știință, tehnologie și inovare UE-China, realizând noi progrese de cooperare în domeniul științei, tehnologiei și inovării între cele două țări, îmbogăţind continuu cu un nou sens relațiile dintre cele două țări și relațiile Europa-China.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro