Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale

2019/06/11

La 10 iunie 2019, Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, a fost într-o vizită de curtoazie la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale din România unde s-a întâlnit cu Ministrul Alexandru Petrescu. Cele două părți au făcut schimb de opinii privind consolidarea cooperării în domeniul comunicațiilor dintre China și România. Consilierul pentru Știință și Tehnologie din cadrul ambasadei dl Zhang Jian a participat la întâlnire.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că este consensul Chinei și României de a transpune prietenia tradițională profundă și buna încredere politică reciprocă între cele două țări în mai multe rezultate pragmatice de cooperare și în beneficiul celor două popoare. Aceasta este în interesul fundamental al celor două țări și al celor două popoare. Informațiile și comunicarea reprezintă una dintre cele mai active și potențiale industrii ale ambelor economii. Cele două părți ar trebui să profite de ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări și cea de-a 15 aniversare de la stabilirea parteneriatului amplu de prietenie și cooperare și să consolideze cooperarea în domenii conexe ca să ofere sprijin și stimulare pentru dezvoltarea domeniilor economice și sociale ale țării și ridicarea cooperării pragmatice bilaterale la un nivel mai înalt.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că, în luna aprilie a acestui an, în cadrul celei de-a opta reuniuni a liderilor de guvern din China și 16 țări din Europa Centrală și de Est (China-CEEC) și cu ocazia Forumului Tematic ”Digital Road Silk” al celui de-al doilea Forum ”Belt and Road” pentru Cooperare Internațională, China și-a exprimat intenția de a consolida cooperarea economică digitală cu Europa Centrală și de Est și cu țările de-a lungul ”Belt and Road”, inclusiv cu România. Atât China, cât și România pot spori schimburile tehnice și schimburile de informații în domeniul tehnologiilor de smart city și a celei de-a cincea generații de comunicații mobile (5G) și pot promova dialogul politicii și andocarea proiectelor. China este dispusă să-i ofere asistență Romaniei în procesul de construire a unui centru de smart city din China-CEEC.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că întreprinderile reprezintă baza de consolidare a cooperării în domeniul informațiilor și comunicării dintre cele două țări. De-a lungul anilor, companiile chineze cu influență mondială din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), cum ar fi Huawei și ZTE, au investit în România, iar puterea tehnică, calitatea echipamentelor, siguranța și nivelul serviciilor au fost profund recunoscute de piață și de public al României. Se speră că partea română va continua să ofere un mediu de afaceri echitabil, just și nediscriminatoriu pentru companiile de telecomunicații chineze să investească în România și să mențină o situație avantajoasă pentru cooperarea în domeniul comunicării China-România.

Ambasadorul Jiang Yu a spus, de asemenea, că suntem convinși că China și UE pot să urmărească neabătut o strategie reciproc avantajoasă și profitabilă, să sprijine multilateralismul, să mențină concurența loială și principiile pieței, să protejeze un sistem comercial multilateral bazat pe reguli și să mențină o ordine comercială normală internațională pentru promovarea dezvoltării comune.

Ministrul Petrescu a evaluat pozitiv contribuția întreprinderilor chineze la dezvoltarea industriei comunicațiilor și a amplei dezvoltări economice și sociale românești și a subliniat că, ca o piață importantă în regiune, România a respectat întotdeauna principiul internaționalizării și a desfășurat operațiuni de afaceri pentru furnizorii de produse de comunicare în diferite țări, având o atitudine deschisă și echilibrată. Companiile chinezești de TIC sunt bine venite să investească și să opereze în România și să participe la construirea economiei digitale a României. Partea română, astfel, este dispusă să consolideze cooperarea practică cu China în domeniul informării și comunicării prin proiecte specifice.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro