Universitățile din China și România au organizat împreună online „Jujube Workshop 2020"

2020-10-03 14:44

La data de 2 octombrie 2020, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea Agricolă din Hebei China și Societatea Română a Horticultorilor au organizat împreună online „Jujube Workshop 2020”. ”Laboratorul comun de cercetare China - România în domeniul curmalelor” (în continuare numit Laboratorul de curmale China-România), a fost reprezentat de directorul părții române, Prorectorul USAMV Prof. univ. dr. Florin Stănică, directorul laboratorului din partea chineză, profesor de la Universitatea Agricolă Hebei Prof. Liu Mengjun, profesor de la Universitatea Agricolă Hebei din China, Dr. prof. Zhao Zhihui. La eveniment au participat și alți experți agricoli de la Societatea Română a Horticultorilor, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Colegiul de Horticultură, Compania Horticolă LANTEC.

În cadrul seminarului, experții din cele două țări au prezentat 6 rapoarte speciale despre tehnologia de cultivare a curmalelor. Profesorul Liu Mengjun și alți experți chinezi au prezentat în detaliu varietățile și calitatea soiurilor de curmale chinezești, valoarea nutrițională, cultivarea și tehnicile de gestionare a terenului, prelucrarea și promovarea internațională a acestora. Profesorul Florin Stănică și alți experți români au analizat decenii de cooperare amicală cu Academia de Științe Agricole și Silvice din Shaanxi, Universitatea Agricolă din Hebei și alte unități chineze în prezentarea și promovarea curmalelor chinezești, punând accentul pe altoirea curmalelor, irigarea prin picurare și tehnicile de cultivare rezistente la ploi, introducerea de noi soiuri, problemele de plantare etc. Experții din ambele părți numesc unanim curmalul chinezesc „super fruct” și au declarat că perspectivele sale de promovare în România și pe piețele europene sunt largi.

Laborator comun de cercetare China-România în domeniul curmalelor este primul laborator internațional comun înființat în domeniul cercetării curmalelor chinezești. Acesta a fost înființat în comun de Universitatea Agricolă Hebei și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București în ianuarie 2018, cu sediul la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro