Consilierul pentru Știință și Tehnologie Zhang Jian s-a întâlnit cu primarul municipiului Iași

2019-11-15 03:05

În perioada 11-12 noiembrie 2019, Consilierul pentru Știință și Tehnologie din cadrul Ambasadei Chinei în România, dl Zhang Jian, a vizitat municipiul Iași și s-a întâlnit cu primarul municipiului Mihai Chirica, cu șeful Biroului de Cooperare Economică, Daniel Juravle și cu responsabil de politici Smart City, Cătălin Boghiu. Au făcut schimb de opinii cu privire la consolidarea cooperării științei, tehnologiei și inovării.

Primarul Chirica a declarat că Iași este un oraș important în domeniile educației, științei și tehnologiei și culturii din România și a acordat întotdeauna importanță cooperării internaționale în domeniul științei, tehnologiei și inovării. Guvernul municipal este încântat să vadă universități și instituții profesionale de cercetare și dezvoltare din Iași vor promova cooperarea tehnică cu omologi chinezești în energii noi, smart city, biomedicină și în alte domenii, așteptând cu nerăbdare impactul pozitiv al cooperării dintre cele două părți asupra dezvoltării viitoare a municipiului. Daniel Juravle și alții au prezentat situația de cercetare a oamenilor de știință din Iași în domeniile de frontieră ale chimiei macromoleculare și a energiei hidrogenului, precum și starea dezvoltării și planificarea viitoare de smart city a municipiului. Partea română a spus că China reprezintă o putere globală a științei și tehnologiei, iar puterea municipiului Iași în cercetare și dezvoltare în anumite domenii ale științei și tehnologiei este în fruntea Europei, fapt care ar permite ca cooperarea dintre cele două părți să obțină rezultate de tip câștig-câștig.

Consilierul Zhang a subliniat că domeniile cheie de cooperare propuse de primarul Chirica reprezintă, de asemenea, direcțiile de dezvoltare prioritare ale științei, tehnologiei și inovării promovate de China în ultimii ani. Necesitățile de cooperare ale ambelor părți sunt foarte apropiate și au perspective mari. Ambasada Chinei în România este dispusă să lucreze activ cu guvernul municipiului Iași pentru a facilita stabilirea unui dialog direct între instituțiile de cercetare științifică din cele două țări și pentru a facilita lansarea timpurie a cooperării substanțiale între cele două părți. Consilierul Zhang Jian a prezentat părții române mecanismul de funcționare al Comitetului de cooperare științifică și tehnologică China-România, progresul pregătirilor pentru proiectul comun de cercetare și dezvoltare China-România și mecanismul comun de finanțare pentru cooperare chino-europeană a științei, tehnologiei și inovării, de asemenea a prezentat Program de cercetători tineri talentați din China, Planul de acțiune pentru știință, tehnologie și inovare din cadrul inițiativei „Belt and Road” și Programul de parteneriat pentru știință, tehnologie și inovare din cadrul cooperării China-Țările din Europa Centrală și de Est. Zhang a mai spus că China este dispusă să promoveze schimburile tehnico-științifice și cercetare-dezvoltare comună cu partea română și alte țări europene prin mecanisme și canale de cooperare relevante.

Iași este un oraș important din nord-estul României și una dintre cele mai vechi așezări a poporului român. Cândva, Iași a fost capitala Moldovei și are reputația de „capitala istoriei”. Populația municipiului este de aproximativ 360.000 (iulie 2015) și anual, peste 40.000 de studenți intră la una din cele 7 universități din Iași. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este cea mai veche universitate din România. În ultimii ani, a fost clasată printre cele mai bune universități academice din România conform „Times Higher Education World World Rankings” și „QS World University Rankings”.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro