Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Cunoasterea Chinei
Bucataria chineza (5)
2004/02/16


Astăzi, vă prezentăm mai întîi metodele de tăiere şi apoi o nouă reţetă şi anume Bucăţi de carne de porc cu sos de soia vîscos

(Jiang zhi rou)

Metodele de taiere

In bucătăria chinezească, modul în care se taie alimentele este foarte important şi diferă de la caz la caz, după specificul fiecărei reţete. In linii mari vorbind, sunt trei metode de tăiere: drept, oblic si prin crestare.

Tăiatul drept înseamnă că faţă de suprafaţa mesei, cuţitul este ţinut perpendicular. Aceasta metodă se foloseşte cel mai mult, la aproape toate materialele: carne, legume, peşte, pui etc. Ca la carnea fîşii, felii sau cubuleţe.

Tăiatul oblic: cuţitul se ţine pieziş faţă de masă sau de materiale. Aceasta metodă este indicată cînd vrei să obţii felii mai mari, dar materialele sunt cam subţiri. Bucăţile sau feliile tăiate în acest fel se prezintă mai frumoase , mai atrăgătoare ca formă.

Crestarea este folosită mai mult la peşte şi la organe. Tăiate astfel, alimentele se pătrund mai bine. La unele sortimente, ca sepie si rinichi de porc, se crestează mai intîi în cruce si apoi se taie drept, în bucăţi mari de cîte 2-3 cm. Materialele, în acest fel, vor căpăta, la preparare, diverse forme, ca sul, floare, piersică etc.

Pentru ca în bucătăria chinezească, alimentele sunt tăiate, inainte de preparare, în bucăţi, felii, cubuleţe, fîşii sau în alte forme, de dimensiuni mai mici, în cele mai multe cazuri, la masă nu se mai foloseşte cuţitul şi furculiţa, spre deosebire de bucătăria europeană, şi se folosesc, pentru mîncat, beţişoarele.

Si acum, vă invităm să preparăm o mîncare chinezească care se numeşte Bucati de carne de porc cu sos de soia viscos (Jang zhi rou).

Materii prime: 1000 de grame de carne de porc cu şorici semigrasă.

Condimente: sos de soia, vin de masă, ghimbir, sare, zahăr, scorţisoară (Guipi), anason (Daliao), oţet.

Operaţii:

- Se spală carnea şi întreaga cantitate se taie în 4-5 bucăţi mari. Se opăreşte 2-3 minute în apă fiartă.

- Se aşează tigaia pe foc. Se toarnă în tigaie 2-3 linguriţe de ulei (circa 20 de grame ). Cînd uleiul este încălzit, se pun 2-3 linguriţe de zahăr şi se amestecă. Un minut mai tîrziu, se pun bucăţile de carne tăiate. Le răsturnăm sporadic cu lopăţica de lemn. După 2 minute, se pun condimentele: 4-6 felii de ghimbir, două bucăţi de scorţisoară, 4-5 bucăţi de anason (dacă nu aveţi ghimbir, scorţişoară şi anason, le puteţi înlocui cu cimbru şi mărar), puţin oţet şi vin de masă, 3-4 linguriţe de sare, 50 de grame sos de soia şi circa 300 de grame de apă de la robinet. Se pune capacul pe tigaie. După clocotire, focul să fie reglat la mic. Din cînd în cînd trebuie să mai răsturnăm bucăţile de carne, ca să nu se usuce zeama şi să nu fie arsă carnea. După vreo 30-40 de minute cînd zeama rămîne puţină şi consistentă, dăm la o parte capacul şi din nou trebuie amestecat mereu canţinutul pînă cînd zeama devine foarte vîscoasă. Carnea nu se mănîncă caldă. După răcire, carnea se taie în felii şi se serveşte ca aperitive.

Mentionăm că cantitatea condimentelor trebuie să fie reglată în conformitate cu cantitatea cărnii de porc. Vă doresc poftă bună.




[Suggest to a Friend]
       [Print]