Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Cunoasterea Chinei
Bucataria chineza (4)
2004/02/16


Stimaţi ascultători, bine v-am găsit la rubrica mea Bucătăria chineză. In ediţia de azi, propun să vă prezint mai întîi folosirea focului şi apoi o nouă reţetă culinară şi anume: Bucate de carne de porc cu sos de soia(Hong shao rou)

Folosirea focului

Preparatele de la starea crudă la cea coaptă, rolul cheie il joacă focul. Deci, folosirea corespunzătoare a focului este o tehnică de mare importanţă pentru realizarea unor mîncăruri gustoase.

Focul poate fi împărţit în trei feluri: iute, domol si mic.

Cînd folosim focul iute (sau altfel spus, foc puternic, foc mare şi foc plin), reglăm la maxim dispozitivul de la aragaz. Este indicat pentru gătirea multor preparate, ca carne felii, fîşii, cubuleţe călite etc, precum şi pentru multe feluri de legume şi zarzavaturi. Cu focul iute gătirea unui preparat durează 3-5 minute.

Focul domol, sau focul mijlociu. Prepararea bucatelor cu focul domol durează 10-15 minute, sau mai lung, în conformitate cu necesitatea concretă a fiecarui preparat.

Focul mic este folosit pentru prepararea unor mîncăruri mai tare, ca fierberea găinii, cărnii de porc, de vită, cartofilor, boabelor de mazăre etc şi durează cîteodată o jumătate de oră, o oră, două şi chiar mai mult.

Pe parcursul preparării unei mîncări, focul se reglează după caz.

Si acum vă invităm să preparăm împreună o mîncare chinezească care se numeşte: Bucate de carne de porc cu sos de soia(Hong shao rou)

Materii prime: 1000 de grame de carne de porc, cu şorici, slănină şi carne slabă.

Condimente: 100 de grame de sos de soia, 30 de grame vin de masă, 20 de grame sare, 40 de grame de zahăr, ulei vegetal, puţin praz, ghimbir (Jiang), 3 bucăţi de scorţişoară (Guipi) si 5 bucăţi de anason (Daliao).

Operaţii:

- Mai întîi, carnea se spală şi se taie în bucăţi cubice de circa l5 mm x 15 mm x 20 mm, fiecare bucată să fie cu şorici , partea grasă şi cea slabă. Prazul se taie în fîşii, iar ghimbirul în felii.

- Se aşează tigaia pe foc. Se toarnă două linguriţe de ulei şi două linguriţe de zahăr. După un minut, două cînd uleiul şi zahărul capătă culoarea cafenie, se pun carnea taiată. Se răstoarnă cu lopăţica de lemn un minut două. După aceea se adaugă vin de masă, praz, ghimbir, scorţişoară (Guipi) şi anason (Daliao), sare, sos de soia şi circa 300 de grame de apă de la robinet. Se pune capacul. După clocotire, focul să fie reglat la mic. Se răstoarnă din cînd în cînd şi după vreo jumătate de oră sau 40 de minute, cînd zeama nu rămîne decît o pătrime şi devine consistentă, mîncarea este gata de scos şi de servit.




[Suggest to a Friend]
       [Print]