Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Cunoasterea Chinei
Bucataria chineza (2)
2004/02/16


Aici, RCI, stimaţi ascultători, bine v-am găsit la rubrica mea Bucătăria Chineză. Pîn acum, v-am prezentat în fiecare ediţie pe lîngă o reţetă culinară, şi cunoştinţele generale privind arta culinară chineză, principalele 4 şcoli culinare chinezeşti, culoarea, mirosul, gustul şi forma preparatelor culinare, instrumentele şi tacîmurile folosite în bucătăria chinezească şi la masă, betişoarele, obiceiurile culinare ale chinezilor, materia primă din bucătăria chinezească, condimentele şi modul de folosire a acestora, metoda de tăiere, folosirea focului etc.

Incepînd din această ediţie, vă vom prezenta la fiecare ediţie cîte douaă reţete culinare , una cu carne alta cu legume.

Astăzhi vă invităm să facem împreună două mîncăruri chinezeşti, una este Cotlete de porc cu sos dulce si acrişor (Tang cu pai gu)

Şi Varza chinezească cu lapte

(Nai you bai cai)

Si acum, să gătim împreună Cotlete de porc cu sos dulce şi acrişor.

Materii prime pentru 6 persoane: 500 de grame de cotlete de porc.

Condimente: 300 de grame de ulei (se consuma doar 100 de grame), sos de soia, vin de masă, sare, zahăr, praf amidon, 50 de grame de oţet, ghimbir (Jiang), puţin praz.

Operaţii: cotletele se taie în bucăţi mici cu circa 2 cm lungime şi lăţime şi se pun într-un vas, în care se adaugă sare, puţin vin de masă şi praf amidon. Se amestecă bine. Intr-un alt vas să se pregătească o soluţie cu două linguriţe de sos de soia, puţin vin de masă, 2 linguri de zahăr, 50 de grame de oţet, puţin sare, o lingură de praf de amidon dizolvată în 40 de grame de apă.

- Se aşează tigaia pe foc. Se pune în tigaie circa 300 de grame de ulei. Cînd uleiul este încălzit, se introduc cotletele de porc să se prăjească circa 7-8 minute. După aceea, se scot cotletele.

- Tigaia cu uleiul se reaşează pe foc. După încingerea uleiului se pun din nou cotletele să se prăjească încă o dată. 20-30 de secunde mai tîrziu cînd coltletele capătă culoarea galbenă-aurie se scot din ulei. Se recuperează uleiul.

- Se reaşează tigaia cu puţin ulei pe foc. Se pun ghimbirul şi prazul tăiate mărunt, după aceea se toarnă sosul pregatit prealabil si cînd sosul devine consistent, se dau jos cotletele prăjite. Se amestecă un minut şi mîncarea este gata preparată şi bună de servit.

- Si acum vă invităm să gătim împreună Varza chinezească cu lapte (Nai you bai cai)

Materii prime: 250 g de varză chinezească, 100 g lapte proaspat.

Condiment: sare, ulei, ulei de susan, zeama de pui sau de oase, o bucată de praz tăiat în fîşii, praf de gust, praf de amidon.

Operaţii:

- Varza chinezească se taie în bucăţi lungi de 8-10 cm, late de 1,5 cm.

1. Se aşează pe foc iute tigaia cu 3 lingure de ulei. Cînd acesta e încins, se pune prazul şi varza, se amestecă 2-3 minute, se adaugă 50 g de zeamă, lapte, sare, puţin praf de gust. După ce se dă în clocot, se face focul potrivit. Dupa 3-5 minute, se adaugă o lingură ulei de susan, o lingură cu vîrf praf de amidon dizolvat într-o lingură de apă. Se amestecă şi mîncarea este gata de scos.




[Suggest to a Friend]
       [Print]