Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Cunoasterea Chinei
Bucataria chineza : Muschi de porc cu pasta de tomate si sote de broccoli
2004/02/16


Bine v-am găsit la rubrica mea Bucătăria chineză. In ediţia de azi, vă invităm să preparăm împreună două reteţe culinare chinezeşti, una se numeşte Muschi de porc cu pasta de tomate(Fanqie liji) şi alta se numeşte sote de Broccoli (Chao xi lan hua).

Si acum să facem împreună Muşchi de porc cu pasta de tomate.

Materii prime: 150-200 de grame de muşchi de porc, un castravete.

Condimente: ulei, pastă de tomate, amidon, sare, o jumatate de albuş.

Operaţii:

- Carnea se spală şi se taie felii subţiri. Se amestecă cu sare, albuş şi puţin amidon.

- Castravetele se spală şi se taie felii subţiri.

- Se aşează tigaia cu 250 de grame de ulei pe foc. Cînd uleiul s-a încins, se pune feliile de carne să se prăjească. După un minut-două, se scot şi se scurg de ulei.

Uleiul se recuperează şi se reaşează tigaia cu puţin ulei pe foc. Se pune castravetele. Se amestecă puţin şi se adaugă două-trei linguri de pastă de tomate, sare, 2-3 linguri de apă de la robinet. După ce se dă în clocot, se adaugă carnea şi o linguriţă- două de amidon. Astfel, sosul devine consistent, legat. Se ametecă de cîteva ori şi mîncarea este gata de servit.



Stimaţi ascultători, hai să facem acum împreună sote de Broccoli

Materii prime: 250 g de broccoli (conopidă verde), 50 g de ciuperci proaspete sau de conserve.

Condimente: ulei, sare, praf de gust.

Operaţii:

- Brocoliile se taie în bucăţi potrivite.

- Ciupercile se fierb 3-5 minute în apă sarată şi se scot.

- Se aşează pe foc tigaia cu 3 lingure de ulei. Cînd uleiul e încins, se pun broccolile, se sărează, se amestecă mereu 3-4 minute. Intre timp se stropesc picături de apă ca sa nu fie arse. Se adaugă puţin praf de gust, se scot şi se pun într-o farfurie înconjurate de ciupercile.

(trecere muzicală)

Vă reamintim că alimentaţia unui om trebuie să fie raţională, echilibrată şi sănătoasă. Un om are nevoie de nutriţie compusă din hidrocarburi, grăsime, proteină, vitamine, substanţe mineraliere şi fibre vegetale şi animale. Dar fiecare categorie de nutriţie trebuie să ocupe o anumită pondere. După specialişti, proporţiile diferitelor valori nutritive se prezintă în felul următor:

Hidrocarburii ocupă 50-60% de caloriile necesare omului;

Grăsimele ocupă 20-30% de caloriile necesare omului;

Proteinele să nu depăşească 10-15% de caloriile necesare omului;

Vitaminele şi substanţe mineraliere trebuie să fie multe, dar ele conţin foarte puţine calorii;

Fibrele vegetale şi animale trebuie în cantităţi potrivite.

O alimentaţie ştiinfiţică, echilibrată în valori nutritive ajută la menţinerea sănătăţii.



[Suggest to a Friend]
       [Print]