Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Cunoasterea Chinei
Bucătăria chineză
2004/02/16


Aici, RCI, stimaţi ascultători, în ediţia de azi, vă vom prezenta mai întîi a doua şcola de bucătărie chinezească şi anume Huaiyang şi după aceea o nouză reţetă culinară: Cubuleţe de carne călite.

Bucătăria Huaiyang

Localitatile Yangzhou, Zhenjiang, Huaiyang din partea de est a Chinei, meleagurile de bastina ale bucatoriei Huaiyang, sint brazdate de lacuri si cursuri de apa. Deci, aici se gasesc din abundenta peste si produse acvatice.

Localitatea Yangzhou, provincia Jiangsu a fost in istorie unul din centrele economice si comerciale ale societatii feudale chinezesti. Fiind situata la confluenta Marelui Canal cu fluviul Yangzi, localitatea Yangzhou constituie un important nod de comunicatie intre sudul si nordul Chinei. In acest context, arta culinara a cunoscut o puternica dezvoltare, capatind treptat trasaturi caracteristice inedite care constau in alegerea stricta a materiilor prime, prelucrarea cu migala a acestora, atentia sporita acordata culorilor armonioase si formei preparatelor culinare, si nu in ultimul rind, diferenta preparatelor in cele patru anotimpuri. La prepararea mincarurilor specifice bucatariei Huaiyang se acorda atentie folosirii zemei originale, adica a fierturii de la inceput. Preparatele nu sint nici prea sarate, nici prea dulci, cu un gust potrivit, mai putin uleioase, fiind pe gustul atit al locuitorilor din sud, cit si al celor din nordul Chinei. Restaurante cu specificul bucatariei Huaiyang se gasesc nu numai in diferite localitati ale Chinei, ci si in multe tari europene, asiatice precum si pe continentul american.

Si acum vom învăţa să gătim o nouă mîncare chinezească şi anume

Cubulete de carne calite (Chao rou ding)

Materiile prime pentru 4 portii: 150 de grame de carne de porc, doi ardei grasi, o jumatate de morcov, un cartof (cam de 150 de grame).

Condimente: ulei, o jumatate de albus, putin vin de masa, doua felii de ghimbir, o bucata de praz si doi catei de usturoi, sare, praf de gust (weijing), amidon praf.

Operatii:

-Intii se taie carnea de porc in cubulete. Se adauga vin de masa, sare, albus si putin praf de amidon si se amesteca.

-Se taie ardeii, morcovul si cartoful tot in cubulete de aceeasi marime.

-Se aseaza tigaia la foc iute. Se toarna putin ulei (doua -trei lingurite). Cind uleiul s-a incins bine, se adauga ghimbirul,prazul si usturoiul taiate marunt, pe urma carnea. Se amesteca bine cu o lopatica sau o lingura de lemn. Dupa doua-trei minute se goleste tigaia, carnea se pun deoparte, in alt vas.

-Se spala tigaia si se aseaza din nou la foc iute. Se toarna alte doua lingurite de ulei. Cind s-a incins, se pun cubuletele de cartofi si morcovi, se amesteca. 3-5 minute mai tirziu se adaugă cubuletele de ardei. Se sareaza. Dupa inca 2-3 minute, se adauga carnea. Se adauga putina zeama de pui sau de carne, apoi putin praf de gust (Weijing) si putin praf de amidon dizolvat in doua-trei lingurite de apa. Se amesteca bine si mincatrea este gata de scos si de servit.




[Suggest to a Friend]
       [Print]