Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Cunoasterea Chinei
Omletă cu tomată şi pîinea chinezească - mantou
2008/12/03

Mai întîi vom prepara Omletă cu tomată?Xi hong shi chao ji dan?

După cum cunoaşteţi, cu ouă se pot prepara ochiuri, omletă sau salată. In bucătaria chinezească, pe lingă toate acestea, ouă se mai căleşte cu tomată. Din ouă se mai pot face ouă cu "piele de tigru", ouă cu gust de ceai, ouă sărate, ouă negre etc. Ia să vedem cum se face omleta cu tomată.

Materii prime pentru 3-4 persoane: 3-4 ouă şi 3 roşii (400 de grame)

Condimente: ulei, sare, zahăr, vin de masă.

Operaţii:

- Se spart şi se bat cele 3-4 ouă într-un vas, în care se pun puţin vin de masă şi sare. Se spală şi se taie în felii roşiile.

- Se aşază pe foc tigaia cu 3-4 lingure de ulei (40 de grame). Cînd uleiul se încinge, se toarnă ouă bătute şi se răstoarnă de cîteva ori cu lopăţica de lemn. Cînd se întăresc, se scot ouă într-un vas.

- Se reaşază tigaia cu puţin ulei pe foc şi se toarnă roşiile tăiate în felii. Se răstoarnă de citeva ori şi se adaugă puţin sare şi o linguriţă de zahăr. Două minute mai tîrziu, se toarnă ouă semipreparate şi se amestecă bine cu roşiile timp de un minut şi este gata de acos şi de servit mîncarea, care poartă denumirea "Omletă cu tomată".

Si acum vom prepara împreună Piinea chinezeasca (Mantou)

Sa stiţi că în China, alături de orez, şi pîinea chinezească (Mantou) constituie un aliment de bază, mai ales pentru populaţia din nordul Chinei.

Materii prime: 1000 de grame de făină şi o bucată de drojdie.

Operaţii:

- Se sfărîmă drojdia şi se dizolvă în 100-150 de grame de apă caldă. Făina se amestecă cu drojdia dizolvată într-un recipient mai mare în care se adaugă o cantitate potrivită de apă călduţă. Cu mîna se face un aluat potrivit de tare. Se lasă aluatul acoperit cu o pînză curată în aer liber (vara) la o temperatură potrivită, şi lîngă calorifer (iarna). După 2-3 ore, aluatul dospeşte.

- Pe un fund se presară nişte faină şi se frămîntă aluatul 10-15 minute cu amîndouă miinile. Aluatul se întinde şi se frămîntă în continuare pînă se obţine un sol care se taie cu cuţitul în 10 sau 20 de bucăţi egale. Se frămîntă fiecare bucată de aluat pînă ia formă rotundă ca o chiflă.

- Spre deosebire de pîinea obişnuită, care se coace în cuptor, mantou se prepară la aburi. Pentru acest scop, se cere un căzănel sau o oală mai mare avînd la mijloc o placă perforată sprijinită pe un suport. ( In China există asemenea vase de bucătărie speciale, în care placa se sprijină de pereţi, fără a fi nevoie de suport.)

- Se aşază căzănelul cu circa un litru de apă pe foc. Se pune în el placa perforată pe suport, ca să nu atingă apa.. Pe placă se întinde un strat de tifon ud la fel de mare ca placa.

- Cînd apa începe să fiarbă, se aşază "chiflele" crude pe placa perforată la distanţa de circa un cm una de alta şi se pune capacul peste vas. Focul rămîne puternic şi va fi stins după circa 20 de minute. Astfel, pîinea chinezească, adică mantou este gata de scos din vas şi se poate servi caldă.

Mantou rece nu-i prea bun de consumat. Dacă rămîne pîine neconsumată se poate încălzi, tot la aburi, timp de 6-8 minute, cînd doriţi s-o măncaţi.



[Suggest to a Friend]
       [Print]